Skin Classic Skin White Skin Black & Whilte Skin Default Adauga la Favorite (In contul carpati.org)
Cautare:

Calendar

Septembrie 2024
LMMJVSD
1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30

Octombrie 2024
LMMJVSD
123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031

Online

Vremea
Varful Dara
Muntii Fagarasului
Atentie! Nu toate descrierile cuprinse în ghid au fost actualizate. Unele dintre acestea pot contine greseli. Înainte de a efectua o drumetie în zona, va rugam sa contactati reprezentantii locali ai Serviciului Salvamont, pentru detalii.

De asemenea, daca la întoarcerea din tura puteti furniza informatii actuale despre trasee, cabane sau refugii (inclusiv fotografii cu preturi, numere de telefon etc.), va rugam sa le transmiteti prin e-mail (carpati AT carpati PUNCT org), în vederea actualizarii informatiilor din Ghid. Astfel, veti reusi sa ajutati alte persoane, iar voi, la rândul vostru, veti putea beneficia de informatiile transmise de catre alti membri.

Ghid montan Muntii Parang

Flora

Vegetația și flora prezintă în munții Parâng o etajare în funcție de zonele climatice.


Zona pădurilor de foioase (500-1400 m alt. pe versanții sudici și 500-1200 m alt. pe versanții nordici) are în componența sa predominant stejarul (Quercus robur) și carpenul (Carpinus belutus), în partea inferioară a

etajului, și fagul (Fagus silvatica), frasinul de munte (Fraxinus ornus) și mesteacănul (Betula verrucosa) etc. . În fânețe, alături de păiuș (Agrostis tennuis) apar gladiolele sălbatice (Gladiolus imbricatus) sau planta insectivoră roua cerului (Drosera rotundifolia), iubitoare de locuri umede. În locurile umbroase se întind tufe de ferigi (Dryopteris filixmas) și feriguțe (Polypodium vulgare).


Zona molidului, restrânsă pe versanții sudici (1200-1800 m alt.) și mult mai extinsă pe cei nordici (1000-1750 m alt.), este dominată de molid (Piecea abies). În văile mai adăpostite este răspândit și bradul (Abies alba). În valea Latoriței este ocrotit un frumos pachet de larice (Larix deciduas). Pajiștile din zona molidului sunt acoperite mai ales cu țepoșică (Nardus strica) și păiuș roșu (Festuca rubra). În apropierea cabanei Rânca pot fi întâlnite suprafețe de ierburi, între care se află păștița (Anemone ranunculoides), floarea paștelui (Anemone nemorosa), pulmonariță (Pulmonaria officinalis), etc. .


Pajiștile de pe munții Pleșcoaia, Dilbanul, Cătălinul sunt acoperite cu păiuș și țepoșică. În luminișuri și poienițe întâlnim mușchiul de turbă (Sphagnum acutifolium), bumbăcăriță (Erioforul vaginatum), ferigă, macriul iepurelui (Oxalis acestosella), crinul de pădure (Lilium margaton), afinul (Vaccinium myrtillus), etc...


Zona golului de munte (1750-2159 m alt) este ocupată de pajiști subalpine și alpine și deseori, mai ales pe flancurile nordice, de grohotișuri și stâncării. În această zonă predomină plantele erbacee: țepoșica, părușcă (Festuca supine), iarba mieilor (Agrostis rupestris). Frumusețea locurilor este sporită de tufărișurile viguroase de jneapăn (Pinus mugho), smârdar (Rhododendron kotschyi), afin, merișor (Vaccinium uliginosum) etc. .


Jnepenișuri întinse, adevărate baraje vegetale între păduri și golurile alpine, se aștern pe treptele mijlocii ale căldărilor Mija, Slivei, Roșiile, pe muntele Ciobanul sau pe Coasta lui Rus Mică, în Zănoaga Verde, în căldarea Câlcescu etc. . Aici, jneapănul a fost mai puțin distrus, însă nu același lucru se poate spune despre coastele muntelui Muntinului și ale muntelui Iezerul Latoriței, unde distrugerea jnepenișului a adus locurile într-o stare deplorabilă.


Pe înălțimile Iezerului, Mohorului, Pietrei Tăiate, etc. își etalează florile plantele pitice: ochiul găinii (Primula minima), ventriceaua (Chrysanthemum alpinum) etc. . În afara bogăției de smârdar și jnepeniș care îmbracă stâncăriile și ocrotesc pajiștile din preajma locurilor Câlcescu, Păsări, Setea Mare, mai cresc vuietoarea (Empetrum nigrum), angelica (Angelica urchangelica), iar pe calcarele din muntele Găuri apare și floarea de colț (Leonthopodium alpinum).





Ghid montan

Trasee

Cazare

Harti

Fotografii / Poze

Stiri

Jurnale

Salvamont
 
0,0308 secunde

Deblocari usi Bucuresti | GetaMap.org | Maps from all over the world | ro | fr | es | de | Calculator distante
ViewWeather.com - A new way to view the weather | nl.ViewWeather.com | sv.ViewWeather.com
Regulament carpati.org
© copyright (2004 - 2024) www.carpati.org