Skin Classic Skin White Skin Black & Whilte Skin Default Adauga la Favorite (In contul carpati.org)
Cautare:

Calendar

Octombrie 2024
LMMJVSD
123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031

Noiembrie 2024
LMMJVSD
123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930

Online

Vremea
Varful Rusu
Muntii Baiului
Atentie! Nu toate descrierile cuprinse în ghid au fost actualizate. Unele dintre acestea pot contine greseli. Înainte de a efectua o drumetie în zona, va rugam sa contactati reprezentantii locali ai Serviciului Salvamont, pentru detalii.

De asemenea, daca la întoarcerea din tura puteti furniza informatii actuale despre trasee, cabane sau refugii (inclusiv fotografii cu preturi, numere de telefon etc.), va rugam sa le transmiteti prin e-mail (carpati AT carpati PUNCT org), în vederea actualizarii informatiilor din Ghid. Astfel, veti reusi sa ajutati alte persoane, iar voi, la rândul vostru, veti putea beneficia de informatiile transmise de catre alti membri.

Ghid montan Muntii Parang

Fauna

Fauna munților Parâng este asemănătoare cu a munților din Carpații Meridionali, cu unele influențe specifice nord-vestului Olteniei și Banatului.

Câteva dintre speciile caracteristice faunei mediteraneene își fac simțită prezența pe partea sudică a Parângului: vipera cu corn, broasca țestoasă de uscat, călugărița, etc. . Acestora li se adaugă rareori zăganul, care tranzitează din Balcani și munții Macedoniei, până către căldările Gemănarea, Roșiile, Dereșul și Găuri.


Dintre animalele specifice zonei alpine și subalpine, Parângul ocrotește capra neagră, cu efective în creștere în zonele

Găuri, Dereșul, Roșiile, Slivei, Mija, migrate din munții Lotrului.


Alte specii sunt ursul, vulpea, pisica sălbatică, pârșul cenușiu, râsul, ș.a. . În stâncăriile piscurilor alpine își fac cuibul acvila de munte și corbul. În pădurile întinse din Parâng viețuiesc căprioara, cerbul, etc. .


Dintre păsări, făgetele și molidișurile ocrotesc ciocănitoarea de munte, cintița, gaița, ș.a... În poienile din preajma golurilor trăiesc cocoșul de munte, ierunca și multe alte specii. În stâncăriile din căldarea Mândrei se ascunde fluturașul de

stâncă, pasăre cu un colorit viu, pus în evidență numai în timpul zborului.


Apele lacurilor de munte ( cum sunt lacurile Roșiile și Câlcescu ) sunt de multă vreme sălașul păstrăvului indigen, lacul Câlcescu fiind singurul populat cu păstrăvi pe cale naturală. Prin efortul silvicultorilor au fost populate cu puiet de păstrăv lacurile Iezerul Latoriței, Setea Mare, Dereșul, Roșiile, Mija, Mândra, Lacul Verde, etc. . Jiețul, Gilortul Superior, Oltețul Superior, Lotrul Superior sunt de asemenea un paradis al pescarilor aflați în căutarea păstrăvului. Nu același lucru se poate spune despre apele Jiului, puternic poluate în defileu.





Ghid montan

Trasee

Cazare

Harti

Fotografii / Poze

Stiri

Jurnale

Salvamont
 
0,0309 secunde

Deblocari usi Bucuresti | GetaMap.org | Maps from all over the world | ro | fr | es | de | Calculator distante
ViewWeather.com - A new way to view the weather | nl.ViewWeather.com | sv.ViewWeather.com
Regulament carpati.org
© copyright (2004 - 2024) www.carpati.org