Prezentare
Obcinele Bucovinei sunt situate in nord-estul Carpatilor Orientali si reprezinta o subunitate distincta a acestora. Cea mai clara expresie a peisajului lor se realizeaza intre Valea Moldovei si Valea Sucevei. Valea Sucevei constituie limita
lor nordica, incepand de la izvoare si pana la iesirea din munte, la Vicovu de Sus, pe o lungime de 65 km.
Limita sudica porneste din Valea Bistritei, la Iacobeni, si se continua pe Valea Mestecanisului, Pasul Mestecanis-1096m, Valea Putnei si Valea Moldovei de la Pojorata pana la Paltinoasa, care separa Obcina Feredeului si Obcina Mare de Rarau si muntii Stanisoarei. Cea mai clara limita in peisaj este cea estica, prin care Obcinele se pun direct in contact cu Podisul Sucevei, pe limita localitatilor Vicovu de Sus-Marginea-Solca-Cacica-Paltinoasa. Limita vestica este data de Valea Bistritei Aurii, intre Iacobeni si Carlibaba, de unde se continua pe Valea Carlibabei si Pasul Carlibabei, prin care se face legatura cu bazinul Sucevei, la localitatea Izvoarele Sucevei.
Intre aceste limite, Obcinele Bucovinei cuprind un teritoriu de circa 2200 kmp. Administrativ, intreaga arie a Obcinelor se cuprinde in judetul Suceava.
O trasatura a Obcinelor Bucovinei este inaltimea redusa a reliefului. Altitudinea medie a culmilor principale scade de la vest la est, fiind sub 1400m in Obcina Mestecanisului, intre 1300-1200m in Obcina Feredeului si in jur de 1100m in Obcina Mare. Maxima de altitudine este atinsa in vf.Lucina-1588m, din nordul Obcinei Mestecanisului, iar altitudinea minima o intalnim la iesirea Moldovei din munte, la Paltinoasa, de 460m.
O alta trasatura generala a reliefului o reprezinta paralelismul culmilor si vailor pe directia NV-SE, directie concordanta cu cea a componentelor structurale. Versantii, care ocupa peste 70% din spatiul Obcinelor Bucovinei, se gasesc in cea mai mare parte intr-un echilibru relativ stabil, intrucat procesele gravitationale sunt mult atenuate de invelisul vegetal al padurilor si pajistilor.