Geologie
Muntii Gutai sunt alcatuiti aproape in exclusivitate din roci vulcanice, preponderent andezitice, fundamentul sedimentar aparand pe suprafete reduse in micile depresiuni intramontane Chiuzbaia, Ulmoasa, Luna-Ses si in zonele marginale.

Cea mai mare parte a masivului este constituita din andezite piroxenice, roci cenusiu-negricioase, cu o larga extindere si in celelalte sectoare ale lantului vulcanic neogen-Calimani, Gurghiu, Harghita. Adesea, aceste roci au aspect stratificat conferit de suprafetele de racire-cariera Stur, vf.Pietroasa, vf.Ignis, Cheile Tatarului. In anumite conditii de racire s-au format coloane poligonale asezate regulat(Lespezi-sud Ignis, cariera limpedea), divergent(cariera Ilba-Gara) sau cu terminatii usor redresate(cascada Valea Runcului-Sapanta).Astfel de roci formeaza si o parte din varfurile principale ale muntilor Gutai, fiind intalnite in cupolele vulacnice ale varfurilor Ignis, Plesca Mare, Pietroasa, Rotunda, Mogosa, Buiana, precum si in abrupturile stancoase din Culmea Pietrii, Piatra Sapantei, Piatra Soimului. In aceleasi roci sunt taiate si Cheile Tatarului, Defileul Sapantei de la Apa Rosie, cascadele de pe Valea Sturului, Valea Runcului si Strungi.
In afara de andezite piroxenice, in partea sudica a masivului, apar si alte tipuri dde roci, efuzive si explozive: produse explozive si riodacitice (Valea Handalului, Valea Mare-Cicarlau, Valea Nistrului), dacite(Valea Ulmoasa, Valea Baitei,
Valea Bulzului-Danesti, vf.Plesca Mare), andezite cuartifere(vf.Arsita, obarsia vaii Baitei, Valea Borcutului-Valea Rosie, Valea Cavnicului), andezite cu amfiboli si biotit(culmea inalta a Gutaiului si Creasta Cocosului), andezite amfibolice(vf.Breze, Valea Valaului).
Formele de relief conice, caracteristice zonelor vulcanice, reprezinta fie zone de emisie ale lavelor(vf.Brazilor, vf.Hija), fie intruziuni(vf.Muntele Mic, vf.Chiuz, Poca, Blidar, Magura, vf.Ostra, denumit si vf.Cocosului). Stanci izolate apar uneorisi in zonele de intensa silicifiere, mai cunoscute fiind Piatra
Structura geologica a muntilor Gutai, in care vulcanismul a avut un rol esential, determina aspectul actual al reliefului, cu multe elemente comune celorlalte unitati vulcanice ale lantului Oas-Gutai-Tibles-Caliman-Gurghiu-Harghita, caracteristica pentru muntii Gutai fiind insa varietatea mare a tipului de roci eruptive si de forme de zacamant, ca si prezenta mineralizatiilor.
Data actualizarii: 15.05.2014