Skin Classic Skin White Skin Black & Whilte Skin Default Adauga la Favorite (In contul carpati.org)
Cautare:

Calendar

Martie 2023
LMMJVSD
12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031

Aprilie 2023
LMMJVSD
12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930

Online

Vremea
Varful Gemanarea
Muntii Parang
Atentie! Nu toate descrierile cuprinse īn ghid au fost actualizate. Unele dintre acestea pot contine greseli. Īnainte de a efectua o drumetie īn zona, va rugam sa contactati reprezentantii locali ai Serviciului Salvamont, pentru detalii.

De asemenea, daca la īntoarcerea din tura puteti furniza informatii actuale despre trasee, cabane sau refugii (inclusiv fotografii cu preturi, numere de telefon etc.), va rugam sa le transmiteti prin e-mail (carpati AT carpati PUNCT org), īn vederea actualizarii informatiilor din Ghid. Astfel, veti reusi sa ajutati alte persoane, iar voi, la rāndul vostru, veti putea beneficia de informatiile transmise de catre alti membri.

Ghid montan Muntii Oas - Gutai

Flora

In muntii Gutai, datorita diferentei de nivel insemnate si suprafetei relativ extinse, se intalnesc mai multe etaje de vegetatie:

  • Vegetatia pasunilor subalpine ocupa suprafete in general restranse pe principalele varfuri; intalnim diferite specii de paius (Deschampsia flexuosa, Festuca rubra),
    parul porcului (Nardus stricta), bumbacarita (Eriaphorum latifolium), caracterul subalpin fiind dat de prezenta desisurilor de ienupari (Juniperus communis) pe pe platoul Gutaiului, a afinusurilor extinse (Vaccinium myrtillus), mai rar intalnite coacazul rosu si merisorul (Vaccinium vitis idaea); pe vaile de abrupt ce inconjura platoul Gutaiului apar rar arini de munte (Alnus viridis), iar in zonele stancoase diverse specii de licheni.

  • Vegetatia zonei forestiere este dominata de etajul padurilor montane de fag, etajul padurilor de conifere si de amestec aparand ca etaj primar doar pe versantul nordic al culmii Gutaiului; padurile de fag se extind pe o arie larga de altitudine, fagetele din zonele de altitudine redusa avand in general expunere nordica; in afara de fag (Fagus silvatica), apar si exemplare de paltin (Acer pseudoplantanus), mesteceni (Betula verrucosa), iar in zonele cu expunere sudica frasini (Fraxinus excelsior), carpeni (Carpinus betulus), la cote mai coborate se intind paduri de stejar compacte (Quercus petraea).


Primavara, atat in paduri cat si in poienile din zona vegetatiei forestiere infloresc ruscute (Crocus vernus), viorele (Scilla bifolia),

calugarite, ghioceii fiind rar intalniti. Vara intalnim leurda (Allium ursinum), lacramita (Majanthemum bifolium), untul vacii (Orchis merio), usturoita (Allium afficinalis), anemone, iar in locurile umbrite, stancoase, apar diverse specii de licheni, muschi, ferigi, campanule, gentiene etc.

In zona mlastinilor intalnim: muschi de turba (Sphasnum), specii de rogoz (Carex pauciflora), bradisorul (Lycopodium inundatum), roua cerului (Drosera rotundifolia), trifoiul de balta (Menyantes trifoliata), nu-ma-uita (Myosotis palustris), menta (Mentha aquatica) etc.
Zonele piemontane sunt acoperite de fanete si pasuni cu frecvente palcuri de arini sau aluni (Corylus avellana). Pe rama sudica a muntilor Gutai, intre Tautii Magherus si Baia Sprie, apar zone intinse de castani comestibili (Castanea sativa).

Data actualizarii: 15.05.2014




Ghid montan

Trasee

Cazare

Harti

Fotografii / Poze

Stiri

Jurnale

Salvamont
 
0,0342 secunde

GetaMap.org | Maps from all over the world | ro | fr | es | de | Calculator distante
ViewWeather.com - A new way to view the weather | nl.ViewWeather.com | sv.ViewWeather.com
Regulament carpati.org
© copyright (2004 - 2023) www.carpati.org