Hidrografie
În aria de cuprindere a Munților Mehedinți apele se prezintă sub trei forme: apele de suprafață, apele subterane și apele termominerale.
Apele de suprafață. Principala arteră hidrografică este Râul Cerna. Bazinul din care acesta își culege apele are o suprafață de 1433 km pătrați și este asimetric, majoritatea afluenților fiind pe partea dreaptă, din Munții Cernei.
La origine, râul își trage apele din două surse principale: Pârâul Cernișoara, cu izvoarele la altitudinea de 2070m și Izbucul Cernei, o resurgentă deosebit de puternică (6-7mc/sec) situată sub Ciuceava Chicerei, la altitudinea de 700m.
Pe tot cursul său de 84km Cerna se prezintă ca un râu de munte, având o vale adâncă și îngustă, săpată în roci dure și pe alocuri formând chei impresionante. Ceea ce îi conferă însă un caracter de unicat sunt cei 40km de curs rectiliniu.Afluenții de pe partea munților Mehedinți au lungimi cuprinse între 1,5-4km și au debite relativ nesemnificative, deseori apa pâraielor pierzându-se în albiile de calcar înainte de a ajunge în Cerna.
Apele subterane. Având cursurile prin zone cu roci calcaroase, apele pârâurilor și chiar apele Cernei au variații mari de debit de-a lungul cursului, variații datorate atât infiltrării prin fisuri, cât și izbucurilor apărute la contactul cu rocile impermeabile. Sistemul de rețele subterane este deosebit de complex și înainte de construirea barajelor de la Iovanu și Prisaca de pe Cerna s-a încercat studierea lui prin marcarea apelor din amonte cu izotopi radioactivi și urmărirea cursurilor din aval.
Apele termominerale. Termalismul apelor minerale constituie elementul natural esențial care conferă unicitate bazinului Cernei și stațiunii Băile Herculane.
S-a stabilit că apa de suprafață se infiltrează la contactul cu marea și adânca falie longitudinală a Cernei și prin alte trei fracturi transversale situate în amonte de stațiune. Pătrunzând până la adâncimi de 1500-2000m, apa se înfierbântă considerabil (190 grC), apoi urcă spre suprafață și iese la lumina zilei prin numeroase izvoare termale cu temperaturi cuprinse între 35 și 55 grC. Când apa de infiltrație străbate straturi de granit, izvoarele ieșite la suprafață (cele din zona "Șapte Izvoare Calde") au și un anumit grad de radioactivitate.
Bibliografie:
* Negrea St., Negrea Alexandrina - Ad Aquas Herculi Sacras. O carte despre Baile Herculane si bazinul Cernei insotita de 35 itinerare, Editura Timpul, Resita, 2002
* Kargel, Walter - Drumuri spre Culmi - Trasee alpine in Carpati, Editura Sport-Turism, Bucuresti, 1988
Data actualizării: 10.08.2011