Geologie
Din punct de vedere al altitudinilor, Munții Mehedinți depășesc rar altitudinea de 1400m, încadrându-se astfel în grupa munților de altitudine mijlocie. Munții Mehedinți sunt o continuare spre sud a Munților Vâlcan, de care se despart de-a lungul Văii Turcineasa. Relieful variat al Munților Mehedinți delimitează în zonă trei sectoare.
Culmea Cernei, între Valea Turcineasa și Valea Arșasca, se întinde pe aproape 30km și prezintă înălțimi ce depășesc uneori 1000m: Vârful Milan (1064m), Stevaru (1213m), Cioaca Înaltă (1137m), Cioaca Culmii (1064m), Poiana Mică (1179m).
Caracteristica reliefului în acest sector este a ceea de înșiruire de spinări netede, despărțite de șei înguste. Panta abruptă a versantului dinspre Cerna face dificilă trecerea din Valea Cernei în Bazinul Motrului.
O altă caracteristică a reliefului din zonă este înșiruirea de ”dinți” de calcar formați în urma străpungerii prin eroziune a benzii înguste de roci calcaroase ce însoțește malul stâng al Cernei. ”Dinții" din amonte, dintre Valea Cernișoarei și Valea Cărbunele poartă denumirea locală de ”ciuceve". Cei din sectorul mijlociu, dintre Valea Cărbunele și puțin mai jos de Valea Arșasca se numesc ”geanțuri".
Masivul Vârful lui Stan-Pietrele Albe. Acest sector al Munților Mehedinți se prezintă ca un platou înalt, ce lasă spre Valea Cernei un abrupt de cca. 500-600m înălțime. Constituția petrografică de natură calcaroasă și puternica notă de carstificare a rocilor de suprafață au dus la dezvoltarea unui relief carstic unic în aria Carpaților românești. Înlănțuirea de doline, uvale și polii din acest sector poartă numele de Poienile de Sus.
Vârfurile mai înalte nu se mai înșiră pe linia crestei principale, ci sunt dispuse pe întreaga suprafață a zonei: Vârful lui Stan (1466m), Bruscan (1300m), Poienile Porcului (1272m), Pietrele Albe (1335m), Ciolanul Mare (1135m), Inălatul Mare (1301m).
Masivele dintre Hurcu și Domogled. Sunt situate la sud de depresiunea carstică (polia) Balta Cerbului. Culmea calcaroasă a acestui sector este tăiată de câteva văi adânci, formând o succesiune de masive legate prin șeile situate în lungul cumpenii de ape. Astfel avem Vârful Cociu (1115m), Hurcu (1088m), Suscu (1192m), Rudina Mare (1163m), Domogledul Mare (1105m), Domogledul Mic (1099m) si Vârful Șărban (1012m). Masivul Domogled este delimitat de Valea Jelărău și Valea Feregari și se prezintă ca o creastă impunătoare dispusă perpendicular pe Valea Cernei.
Bibliografie:
* Negrea St., Negrea Alexandrina - Ad Aquas Herculi Sacras. O carte despre Baile Herculane si bazinul Cernei insotita de 35 itinerare, Editura Timpul, Resita, 2002
Data actualizării: 04.08.2011