Flora
Diversitatea condițiilor de relief, de soluri și de climă întâlnite în arealul Munților Mehedinți conduc la inventarierea unei bogate game de plante.
Vegetația Munților Mehedinți are o specificitate aparte datorită climei cu influență mediteraniană. Acest lucru apare mai evident în masivele sudice, Suscu și Domogled, unde întâlnim numeroase specii de plante xerotermofite, de origine mediteraniană: teiul argintiu, mojdreanul, carpiniță, alunul turcesc, castanul comestibil, scumpia, liliacul sălbatic, vișinul turcesc, nucul sălbatic, gârnița, ghimpele.
Emblematică pentru abrupturile calcaroase ale Munților Mehedinți este specia de pin negru bănățean, specie întâlnită numai în acest areal. De asemenea, o notă de particularitate a acestor păduri este dată de cele câteva specii de iederă cataratoare, ce îmbracă trunchiurile arborilor din păduri.
Cu titlu de rarități, în spațiul stațiunii Băile Herculane întâlnim un exemplar de arbore sequoia gigantea, apoi exemplare de tisă, magnolie, smochin, migdal, nuc american, mosmond.
Plantele ierbacee specifice zonei sunt reprezentate prin numeroase exemplare de urechia ursului, candeluță, turturea, garofiță albă de stâncă, gușa porumbelului, vulturică și numeroase specii de clopoței.
Marea varietate a speciilor de plante și numarul mare de endemisme au dus la crearea, în Masivul Domogled, a primei Rezervații naturale din România, încă din anul 1932.
Bibliografie:
* Negrea St., Negrea Alexandrina - Ad Aquas Herculi Sacras. O carte despre Baile Herculane si bazinul Cernei insotita de 35 itinerare, Editura Timpul, Resita, 2002
Data actualizării: 10.08.2011