Prezentare
Masivul muntos al Macinului, avand inaltimile maxime cu putin peste 400 m, afiseaza totusi o silueta impozanta, cu povarnisuri pronuntate,
fiind alcatuite din roci foarte vechi. Vaile sunt aproape tot timpul lipsite de ape, iar piscurile se ridica brusc in vecinatatea Dunarii si a baltilor sale, situate la aproximativ 20 m altitudine. Creasta accidentata si stancoasa a Culmii Pricopanului, asezata spre vest, mai aproape de albia Dunarii, reproduce, la scara mai mica, semetia caracteristica muntilor Fagaras. Diferenta de nivel dintre sesul de la poalele masivului si varfului cele mai impozante ale lantului muntos este destul de mare, de aproape 450m.
Varfurile vechilor munti supuse intemperiilor
unui climat arid si vanturilor, au fost roase aproape pana la baza, iar pulberea galbena adusa de vant a acoperit ca o mantie groasa de zapada toate neregularitatile solului. Astfel, in decursul timpului, inaltimile muntilor s-au redus aproximativ de zece ori.
Muntii Macin se desfasoara sub forma unor culmi paralele orientate NV-SE si asezate in cotul pronuntat pe care Dunarea il face in nord-vestul judetului Tulcea (Cotul Pisicii).
Pe diferitele etaje de vegetație, între 7 și 467 m - Vf. Țuțuiatu, vom întâlni peisaje unice de stepă la baza versanților, urmate de păduri cu gorun, mojdrean și cărpiniță, stejar pufos ajungându-se la tufișuri pe culmi și stâncării, apoi pajiști de stepă cu aspect de gol alpin.
Limita de nord este marcata de Dunare, pana la care se interpun lacurile Jijila si Crapina si baltile dintre ele. Limita de est o constituie vaile Luncavita si Taita cu Pasul Teilor si localitatile Luncavita, Nifon, Hamcearca si Balabancea de pe acestea. Limita de sud se situeaza la culoarul depresionar in care se gasesc localitatile Traian, Mircea Voda, Horia, culoar ce desparte muntii de podisul Babadagului prin Pasul Carapelit sau Iaila. Limita de vest a muntilor o formeaza, ca si la nord, Dunarea, prin bratul Macin, ce-i separa de Balta Brailei.

Potențialul natural de care dispune în prezent, face Parcul Național Munții Măcinului accesibil unei game largi de turiști interesați de drumeții în natură, peisaje, flora, faună caracteristice parcului, studii și documentare.
Pe teritoriul parcului există una din cele mai vechi, interesante și cunoscute rezervații din țara noastră – Rezervația Naturală Valea Fagilor. Aceasta se remarcă prin prezența unică și viguroasă a fagului tauric ce prezintă caractere intermediare între fagul autohton și fagul oriental și a florei de subarboret, unică în Dobrogea și asemănătoare făgetelor din Crimeea.
Bibliografie:
* http://www.parcmacin.ro/
Data actualizarii: 15.04.2014