Prezentare
Munții Lotrului fac parte din grupa centrală a Carpaților Meridionali (extinsă între valea Oltului la est și văile Strei-Jiu la vest), în cadrul cărora ocupă o poziție axială, orientată E-V și se desfășoară pe
o suprafață de circa l 120 km2. Prin schematizare, au forma unui triunghi cu baza pe Olt, orientată N-S și vârful în curmătura Sălanelor. Desfășurarea lor în latitudine este cuprinsă între paralelele de 45°20'00" și 45°40'00" N, iar în longitudine este marcată de meridianele 23°36'33" și 24°18’20” E.
Ei se învecinează cu Munții Cindrel (N), Munții Căpăținii și Latoriței (S), Munții Făgăraș (E) și Munții Șureanu (V), față de care limitele sunt clare, fiind formate de văi, depresiuni, bazinete depresionare și șei adânci.
Limita estică, între Boița și gura Lotrului, este formată de valea transversală a Oltului, peste care, de la Câineni spre sud, se suprapune Țara Loviștei.
La vest, față de Munții Șureanu și Parâng, limita este formată de văile Pravățului și Sălanele, între obârșiile cărora se interpune curmătura Sălanele (1 615 m), ceva mai coborâtă decât curmătura Tărtărău (1 665 m), peste'care trece DN 67-C.
La nord, limita față de Munții Cindrel este dată de un culoar adânc sculptat de râurile Frumoasa și Sadului, segmentat prin înșeuarea largă, dispusă între vârfurile Cindrel și Șteflești.
Limita de sud a Munților Lotrului o constituie valea Lotrului, între gura Pravățului (Obârșia Lotrului) și vărsarea în Olt.
Data actualizarii: 14.05.2014