Skin Classic Skin White Skin Black & Whilte Skin Default Adauga la Favorite (In contul carpati.org)
Cautare:

Calendar

Septembrie 2024
LMMJVSD
1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30

Octombrie 2024
LMMJVSD
123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031

Online

Vremea
Varful Piule
Muntii Retezat
Atentie! Nu toate descrierile cuprinse în ghid au fost actualizate. Unele dintre acestea pot contine greseli. Înainte de a efectua o drumetie în zona, va rugam sa contactati reprezentantii locali ai Serviciului Salvamont, pentru detalii.

De asemenea, daca la întoarcerea din tura puteti furniza informatii actuale despre trasee, cabane sau refugii (inclusiv fotografii cu preturi, numere de telefon etc.), va rugam sa le transmiteti prin e-mail (carpati AT carpati PUNCT org), în vederea actualizarii informatiilor din Ghid. Astfel, veti reusi sa ajutati alte persoane, iar voi, la rândul vostru, veti putea beneficia de informatiile transmise de catre alti membri.

Ghid montan Muntii Lotrului

Fauna

Dintre mamifere, rețin atenția speciile de interes cinegetic, cum este ursul (Ursus arctos), stăpân ai pădurilor de molid, care urcă vara până la golul de munte, pentru ca toamna să se apropie de satele de pe văi, ademenit de dulceața

fructelor; cerbul (Cervus elaphus), o adevărată podoabă a pădurilor din Balindru, Haneșu, Goața, Sărăcinu Mare, Conțu, Toamna, la vremea brumelor ne încântă cu sunetele guturale în care resimțim toată puterea și vigoarea Carpaților noștri.

Căpriorul (Capreolus capreolus) se întâlnește mai cu seamă în pădurile de foioase și rariștile de pe Dobrun, Poiana Arsă, Soci, Turnurele, Poiana Suliței etc. Capra neagră (Rupicapra rupicapra) ocupă biotipurile stâncoase din căldările Steaja, Zănoaga Cristeștilor și Balindru, iar când sunt urmărite de răpitori se retrag în stâncăriile din Cataractele Lotrului.

Felinele sunt reprezentate de pisica sălbatică (Felix silvestris), jderul de copac (Martes martes), jderul de piatră (Martes foina), ca și de râs (Lynx lynx), acesta numărând tot mai puține exemplare. Lupul (Canis lupus) numără încă multe și viguroase exemplare, deși a plătit tribut greu fenomenului de exterminare. Mistrețul (Sus scrofa), aflat în creștere numerică, coboară adesea în terenurile cultivate provocând daune.

În Munții Lotrului sunt, de asemenea, prezente și veverițe (Sciurus vulgaris), pârșii (Glis glis), șoarecii de pădure (Silvaemus silvaticus) și alte rozătoare.

Lumea păsărilor este bogat reprezentată, atât prin păsările mici, insectivore (pițigoi, vrăbii, mierle, cinteze, ciocănitori etc.), cât și prin răpitori ca eretele vânăt (Circus cyaneus), uliul (Accipiter gentilis), huhurezul (Strix aluco) ș.a. În molidișuri întâlnim buha (Bubo bubo), forfecuța (Loxia recurvirostră), precum și ciocănitoarea (Ficus canus). Cel mai de seamă reprezentant al avifaunei din etajul molidișurilor rămâne cocoșul de munte (Tetrao urogallus), prezent în bazinele văilor Frumoasa, Sadu și Lotru.

În pajiștile subalpine trăiesc exemplare de brumărița de stâncă (Prunella collaris) și fâsa de munte (Anthus spinoleita).

Dintre reptile se întâlnesc: șopârla verde (Lacerta viridis), șopârla cenușie (L agilis), șopârla de munte (L. vivipara), vipera comună (Vipera berus) ș.a.


Pădurile de pe văile umede adăpostesc și o serie de amfibieni ca: broasca de pădure (Rana temporaria) și salamandra (Salamandra salamandră).

Fauna piscicolă este reprezentată mai cu seamă de păstrăvul indigen (Salmo trutta fario), prezent în Lotru, Sadu, Frumoasa și afluenții lor, păstrăvul curcubeu (Salmo irridaeus) prezent în lacurile de acumulare, lipan (Thymallus thymallus), boiștean (Phoxinus phoxinus) ș.a. Pe cursul inferior al râurilor care înconjoară acești munți se mai pescuiesc: mreana (Barbus barbus), scobarul (Chondrostoma nasus) și cleanul (Leuciscus cephalus). Apele Oltului mai adăpostesc încă și câteva specii de pești, dar fără importanță economică.

Fauna de nevertebrate terestre cunoaște și în Munții Șteflești numeroși reprezentanți din grupul viermilor, al monistelor, dar mai ales dintre Artropode. Sunt prezente: șarpele orb (Geophillus), scolopendra și numeroase ordine de insecte (Coleoptere, Lepidoptere, Ephemeroptere, Odonaie, Homoptere, Heteroptere, Hymenoptere etc.).

În apele pâraielor se întâlnesc larvele insectelor din ordinul Epheroptera (rusalii), Odonata (libelula) ș.a.
În sectorul sud-estic ai Munților Lotrului, pe sub pietre și prin crăpăturile rocilor sedimentare se întâlnesc numeroși scorpioni (Euscorpius carpathicus).

Data actualizarii: 14.05.2014




Ghid montan

Trasee

Cazare

Harti

Fotografii / Poze

Stiri

Jurnale

Salvamont
 
0,0373 secunde

Deblocari usi Bucuresti | GetaMap.org | Maps from all over the world | ro | fr | es | de | Calculator distante
ViewWeather.com - A new way to view the weather | nl.ViewWeather.com | sv.ViewWeather.com
Regulament carpati.org
© copyright (2004 - 2024) www.carpati.org