Clima
Clima Munților Lotrului este similară celorlalte masive din lanțul Carpaților Meridionali, dar cu particularitățile condiționate de poziția pe care o ocupă în ansamblul acestora. Pendularea maselor de aer generează aspecte deosebite de tîmp dintr-o parte m alta a masivului, iar altitudinea se reflectă în etajarea parametrilor climatici, implicit a vegetației, solurilor și altor aspecte fizico-geografice.
Temperatura medie anuală scade altitudinal, de la 1O grade C - la poalde estice ale masivului, până la 1 °C pe culmile de peste 2 000 m, cu un gradient mediu de 0,5°C/100 m (fig 1). Iarna, în ianuarie, temperaturile medii se dispun în intervalul -3...-9°C, iar vara, în iulie, între 18...8°C pentru același ecart de altitudine.
Minimile termice absolute sunt determinate de invaziile de aer rece arctic sau continental; ele pot să coboare la valori de -30°C în timpul iernii și până în jur de 0°C vara. Temperaturile maxime sunt legate în mare măsură de anticiclonii est-european și nord-african care favorizează advecția aerului caid și uscat din S și E și pot depăși iarna 10°C și vara 30°C.
Precipitațiile atmosferice sunt legate de invaziile de aer umed și prezintă o distribuție neuniformă în timp. Media anuală crește progresiv cu altitudinea, de la circa 700 mm în defileul Oltului, la peste 1100 mm în zona culmilor ce depășesc 2 000 m.
Primele ninsori se produc, în medie, la sfârșitul lunii septembrie, în zona înaltă, întârziind până la începutul lunii decembrie în zonele joase periferice.
Ultimele ninsori au loc spre sfârșitul lunii martie în zonele mărginașe și spre sfârșitul lunii mai în zonele de creastă. Numărul mediu de zile cu ninsori crește în altitudine de la circa 30 la peste 80. Pe același ecart altitudinal, stratul de zăpadă se menține în medie de la 60 la 180 zile, favorizând practicarea sporturilor de iarnă.
Grosimea stratului de zăpadă depășește 40-50 cm. Pe pantele expuse vântului este mai subțire, dar poate să ajungă la ordinul metrilor în zonele adăpostite de pe versanții sudici, unde acoperă câmpurile de jnepeni. Vânturile și gerurile care urmează unor zile mai calde duc la formarea crustei.
Vânturile dominante în zona înaltă sunt din N, NV și SV, cu viteze medii de 5-6 m/s. Vitezele maxime ale rafalelor depășesc adesea 40 m/s. Situațiile de calm sunt rare. Odată cu scăderea altitudinii, orientarea culmilor și văilor canalizează curenții de aer și deci modifică local direcția generală a vânturilor. În același timp se înregistrează și o scădere a intensității acestora. În extremitatea NE, la Boița, predomină vânturile de S și SV, urmate de cele de N și NE, cu viteze mai mici de 4 m/s în intervalul iulie-august și de peste 4 m/s în februarie-aprilie și octombrie-decembrie. Pe valea Sadului sunt frecvente vânturile din SV, iar pe Lotru cele de V și de E.
Data actualizarii: 14.05.2014