Hidrografie
Reteaua hidrogarfica a muntilor Leaota are un caracter radial-divergent, raurile avandu-si obarsiile sub culmea centrala
Bucsa-Santilia-Marginea Domneasca, fiind apoi colectate de trei sisteme fluviatile importante:Olt, Ialomita si Dambovita.
Raul Olt primeste, prin intermediul paraului Turculetului si apoi Barsei, numai paraiele Bangaleasa, Moieciul Cald si Rece, ale caror izvoare se gasesc pe latura nordica a culmii Santilia-Piatra Alba-Dudele-Bucsa.
Raul Dambovita, intre Podu Dambovitei si Cetateni, pe o distanta de circa 26 km, primeste pe partea stanga toate paraiele care isi au obarsia pe versantii vestici si sud-vestici ai muntilor Leaota: Cheia si Ghimbav, care strabat frumoasele chei sculptate in calcare jurasice, Valea Caselor, Valea Badenilor(Badeanca), Valea lui Coman si Valea Chiliilor, insotite si ele de mici defileuri taiate in gresii si conglomerate cretacice.
Raul Ialomita colecteaza toate cursurile de apa din partea estica si sud-estica a muntilor Leaota: Bratei, Ratei, ambele cu cate un mic sector de chei, Raciu si Ialomicioara.
Toate aceste vai sunt urmate de drumuri forestiere, care patrund adanc in inima muntelui si din care se desprind lateral poteci marcate sau nemarcate ce ajung pe plaiurile inalte ale Leaotei.
Data actualizarii: 12.05.2014