Skin Classic Skin White Skin Black & Whilte Skin Default Adauga la Favorite (In contul carpati.org)
Cautare:

Calendar

Octombrie 2024
LMMJVSD
123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031

Noiembrie 2024
LMMJVSD
123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930

Online

Vremea
Varful Piatra Iorgovanului
Muntii Retezat
Atentie! Nu toate descrierile cuprinse în ghid au fost actualizate. Unele dintre acestea pot contine greseli. Înainte de a efectua o drumetie în zona, va rugam sa contactati reprezentantii locali ai Serviciului Salvamont, pentru detalii.

De asemenea, daca la întoarcerea din tura puteti furniza informatii actuale despre trasee, cabane sau refugii (inclusiv fotografii cu preturi, numere de telefon etc.), va rugam sa le transmiteti prin e-mail (carpati AT carpati PUNCT org), în vederea actualizarii informatiilor din Ghid. Astfel, veti reusi sa ajutati alte persoane, iar voi, la rândul vostru, veti putea beneficia de informatiile transmise de catre alti membri.

Ghid montan Muntii Hasmas

Clima

Zona masivului Hasmas corespunde tipului de climat temperat, boreal, de natura montana carpatica, cu diverse caracteristici in functie de altitudine, expozitia versantilor, orientare etc.

Pozitia masivului fata de larga arie depresionara dinspre vest-depresiunile Ciucului si Giurgeului-adapostul oferit de masivele Tarcau si Ceahlau din nord-est si energia reliefului determina o circulatie activa a brizelor, care produc cunoscute inversiuni termice si fac sa se inregistreze temperaturi si fenomene cu totul diferite, influentate de zonele catre care sunt orientati versantii. Astfel, inversiunile termice produse pe versantul vestic fac sa se inregistreze temperaturi mai scazute in lunile februarie si martie.
Aceste acumulari de aer rece sunt insotite uneori de ceturi, care se risipesc odata cu rasaritul soarelui,
cand briza de vale pune in miscare masele de aer, dirijandu-le catre creste. Pe versantul nord-est, clima se apropie mult de cea a Ceahlaului. In zona centrala, corespunzatoare bazinului Bicazului, umiditatea este mai scazuta. Temperatura medie anuala variaza intre 8 si 9,5 gradeC, climatul fiind caracterizat prin ierni aspre si racoroase. Temperatura medie in timpul verii este de 18 gradeC. Temperatura maxima se inregistreaza la sfarsitul lunii iulie, iar cea mai scazuta la sfarsitul lunii ianuarie.

Primele ingheturi se produc la sfarsitul lui septembrie, iar ultimele se produc pana catre sfarsitul lunii mai.

Nebulozitatea prezinta un maxim principal in decembrie si un minim principal intre 5 iulie si 25 august si un maxim secundar primavara sau chiar la inceputul verii.

Zilele senine sunt frecvente in tot cursul anului. Durata de stralucire a soarelui este de 75 zile pe an.

Precipitatiile sunt scazute in zona centrala a masivului(statiunea Lacul Rosu). Fenomenul este datorat destinderii adiabatice a aerului umed, care urca povarnisul muntelui si condenseaza vaporii. Vantul din vest si sud-vest, canalizat in lungul culoarului depresionar din bazinul superior al Bicazului impinge norii, cauzand precipitatii mai abundente pe versantii expusi spre vest, fata de cei expusi spre est.

In general, din cele trei tipuri principale de variatie anuala a precipitatiilor in zona interioara a masivului s-a confirmat tipul ploilor de vara. Ploile sunt frecvente primavara si toamna, insa, in general, sunt de scurta durata.

Numarul zilelor in care solul este acoperit cu zapada ajunge la 86, iar numarul zilelor cu inghet la 163.

Data actualizarii: 12.05.2014




Ghid montan

Trasee

Cazare

Harti

Fotografii / Poze

Stiri

Jurnale

Salvamont
 
0,0295 secunde

Deblocari usi Bucuresti | GetaMap.org | Maps from all over the world | ro | fr | es | de | Calculator distante
ViewWeather.com - A new way to view the weather | nl.ViewWeather.com | sv.ViewWeather.com
Regulament carpati.org
© copyright (2004 - 2024) www.carpati.org