Hidrografie
Reteaua hidrografica.
Principalele vai colectoare ale raurilor din Muntii Godeanu sint Valea Lapusnicului Mare la nord si Valea Cernei la sud. Hidegul aduna numai cateva izvoare din partea de vest.
Majoritatea raurilor din Muntii Godeanu apartin bazinelor Streiului si Cernei si curg unele spre nord, altele spre sud. Cele cateva paraie din partea vestica tin de bazinul Timisului. Linia celor mai mari inaltimi coincide cu cumpana apelor. Rturile de pe versantul nordic sint mai mari si au bazine de alimentare importante, fapt care explica debitul lor bogat. Rturile de pe versantul nordic se grupeaza in trei bazine principale: Raul ses, Branul si Paltina.
Raul ses izvoraste de pe pantele sudice ale Varfului Godeanu si, dupa ce sarabate platforma cu acelasi nume prin numeroase meandre, se indreapta brusc spre nord-est, curgind printr-o vale ingusta, care desparte Masivul Baicu de Culmea Moraru-Gugu; aici el a scos la iveala rocile masive granitice de la baza formatiunilor cristaline, care alcatuiesc fundamentul regiunii. Raul ses colecteaza pe dreapta Paraul Cirnea, cu cele trei izvoare ale sale (Bontica, Gropita, Ctrnea), Izvorul Morarului, Izvorul Gugului si Paraul Merila.
Paraul Branului (Lapusnicul Mic), cunoscut la izvor si sub numele de Paraul Mitului, aduna toate izvoarele din partea cenarala a Muntilor Godeanu. Dupa ce sarabate in lung valea glaciara de la obtrsie, Branul coteste la dreapta pe sub abruptul nordic al muntelui Scarisoara, primind pe partea dreapta paraiele Borascu si Scurtele si varsindu-se in Lapusnicul Mare, la cabana Gura Apei.
Paraul Galbena izvoraste din Muntele Galbena, stringe izvoarele de sub Gtrdomanul si Paltina si se varsa in Lapusnic aproape de Lunca Berhinei. Mai la est, Paraul Paltina sarabate caldarea glaciara cu acelasi nume si se varsa de asemenea in Lapusnic.
Raurile de pe versantul sudic sint inramurate si ajung direct sau indirect in Valea Cernei. De la vest la est amintim Olanul Mare cu un bazin de receptie dezvoltat, adunind apele de sub varful Godeanu; Balmosul, Paraul lui Ivan (rezultat din unirea Mocirliului cu Bulzul care dreneaza versantii dintre varful Godeanu si Scarisoara), Radoteasa, Vlasia si Stina Mare (care colecteaza izvoarele din sectorul cenaral al culmii); ultima, dupa confluenta poarta numele de Carbunele. Se adauga paraiele Gtrdomanul, Maneasa si Cernisoara care string apele din partea rasariteana a Muntilor Godeanu.
Si in Muntii Godeanu, ca sl in Muntii Tarcu se inttlnesc cateva lacuri glaciare:
Iezerul Godeanu, situat la rasarit de varf, intr-o caldare glaciara la inaltime de aproximativ 2 000 m, sec in anii cu precipitatii putine.
Lacul Gugu, aflat in caldarea suspendata de sub varful Gugu, este asociat cu un altul mai mic. El este inconjurat de grohotisuri si stinci slefuite de ghetari.
Lacul Scarisoara (aflat la 1986 m inaltime) se gaseste la nord de varful Micusa, sub versantul stincos al Muntelui Scarisoara. Spre vale, lacul este barat de un mamelon, iar apele lui se scurg printr-o zona mai joasa, formind Paraul Scarisoara. Poteca principala din Muntii Godeanu trece pe linga acest lac.
Lacul Borascu Mare, unul din marile lacuri ale Muntilor Godeanu, se afla in Zanoaga Mare din Borascu.
In afara de cele patru lacuri mentionate se mai intlnesc si altele mai mici, dintre care amintim pe cel din Caldarea Scurtele, lacul din Valea Mitului, colmatat si acoperit partial de vegetatie, lacurile din Caldarea Bontica, cele din Valea Soarbele (majoritatea ocupind fundul dolinelor) si altele.
Atat lacurile, cat si rturile din Godeanu sint alimentate in special de ape provenite din zapezi si ploi. De altfel si rturile ating debitul maxim primavara in timpul topirii zapezilor.
Data actualizarii: 12.05.2014