Clima
Parte componenta a Carpatilor romanesti, zona Giurgeului corespunde tipului de climat temperat boreal de nuanta montana, carpatica, cu diverse caracteristici, in functie de expozitia sudica sau nordica a versantilor, de orientare, etc.
Energia reliefului determina o circulatie activa a brizelor, care in timpul noptii acumuleaza aer rece pe fundul vailor si in depresiuni, producand cunoscutele inversiuni termice si facand sa se inregistreze temperaturi scazute (Gheorgheni 35°C la 11.11.1929). Aceste acumulari de aer sunt de obicei insotite de ceturi, care, insa, se risipesc odata cu rasaritul soarelui cand briza de vale pune in miscare masele de aer spre crestele muntoase.
Elementele termice se reflecta si in covorul vegetal, reprezentat de paduri de conifere, mai dense uneori in vai si depresiuni ca pe inaltimi, unde apar pasunile. De altfel si plantele cultivate in depresiuni sunt dintre cele rezistente la un climat rece: secara, ovazul, , rar graul si mai ales cartofii.
Precipitatiile, mai frecvente primavara si vara, ajung la o medie anuala de peste 800 mm, in depresiunea Gheorghenilor fiind chiar mai scazute (603 mm/an).
Numarul zilelor in care solul este acoperit de zapada, ajunge la Gheorgheni la 86,4, iar numarul zilelor cu inghea la 163,6. Temperatura maxima s-a inregistrat tot la Gheorgheni ( + 35°C la 7.VII.1929).
La Borsec climatul este subalpin, cu temperaturi medii anuale ce nu trec de 5,8°C (5,9 in ianuarie si +16,6°C in luna iulie). Iernile sunt astfel aspre si reci, iar verile racoroase, resimtindu-se totusi, in depresiuni, protectia ramelor muntoase fata de vanturile puternice si reci din est si fata de cele din alte directii, frecvente aici. Se resimt si efecte locale de fohn. Ca urmare exista o nota specifica de climat de munti mijlocii care favorizeaza activitatea turistica, in general.
Data actualizarii: 12.05.2014