Hidrografie
Terotoriul Masivulu Ciucas este drenat de o serie de paraie ce apartin de trei bazine hidrografice diferite: al Buzaului, al Teleajenului si al Tarlungului.
Râul Buzău isi aduna apele prin intermediul a doua izvoare ce vin din directii diferite: paraul Fetei si Strambu cu numeroasele sale izvoare care isi au obarsia in versantul nordic al Ciucasului, vai seci si priporoase la obarsie, ca sub 1200 m sa devina viguroase; inainte de a culege pe dreapta afluentii Chirusca Seaca si Piscu cu Apa, paraul Strambu o ia brusc spre sud si apoi formeaza frumoasele chei dintre culmea Piatra Laptelui si muntele Strambu. Celalalt izvor al Buzaului, paraul Fetei, cu obarsia in culmile nord-vestice ale muntelui Tabla Butii, coboara iute spre nord printre culmea Vaii Stanei, in vest, si Tataru, in est, coteste putin spre apus si se uneste cu Strambu.
Teleajenul, cunoscut sub numele de paraul berii,
se afla la circa 1350 m altitudine si este marcat prin Fantana Nicolae Ioan. Apele
Teleajenului patrund in depresiunea Cheia, curgand printre maluri joase, unde primeste, pe stanga, paraiele ce coboara din culmea Zaganu-Tampa, Gropsoarele si Zaganu-unite intr-unul singur, sub numele de Tampa.
Telejenelul, cel mai important afluent al Teleajenului, se formeaza in depresiunea de la Poiana Stanei, unde apele intrunite ale paraului Stanei, paraul Alb si paraul Cetatii se infratesc intr-un suvoi puternic formand Teleajenul.
Tarlungul dreneaza partea apuseana a masivului Ciucas prin doua paraie principale: Babarunca si Ramura Mica ce izvoraste de sub muntele Babesu. In lungul acesteia din urma coboara soseaua nationala din pasul Bratocea pana la cabana Babarunca. De aici, in aval, Tarlungul curge printr-o vale mai larga pana la Sacele, in depresiunea Barsei.