Geologie
In regiunea muntoasa de la est de Valea Prahovei, masivul Ciucas, prin altitudinea lui de peste 1900 m si aspectul sau morfologic, constituie o personalitate geografica marcanta. El se detaseaza din nivelul general al inaltimilor muntoase inconjuratoare care staruie la 1400-1500 m, si atrage atentia de la departare, mai ales ca este marginit de abrupturi stancoase. Atat din sesul Brasovului, cat si din depresiunea Intorsura Buzaului,
Ciucasul pare o veritabila cetate de piatra ce domina culmile ondulate, mai scunde, ale muntilor din jur. Dinspre sud, aspectul lui pare mai putin masiv, doar crestele crenelate ale Zaganului si proeminenta varfului
Ciucas sunt tot atat de asemanatoare cu ruinele unui castel medieval.
Treapta inalta a reliefului, extinsa intre 1400-1954 m, corespunde unei stive de conglomerate cu grosime de 500-600 m, de varsta albiana, cretacic mediu.Conglomeratele sunt alcatuite din pietrisuri si blocuri rotunjite de sisturi cristaline, gnaise, calcare, gresii etc., prinse intr-o matrice calcaroaso-grezoasa.In ansamblu, conglomeratele reprezinta rocile cele mai rezistente din regiune.
Treapta mijlocie a muntilor este alcatuita din culmi cu inaltimi de 1000-1200 m.Ea corespunde unor roci mai putin rezistente-alternanta cu gresii, marne si sisturi marnoase de varsta barremian-aptiana, cretacic inferior.
Treapta inferioara, mai putin omogena, corespunde unor roci putin rezistente-sisturi marnoase si argiloase, apartinand cretacicului superior.