Skin Classic Skin White Skin Black & Whilte Skin Default Adauga la Favorite (In contul carpati.org)
Cautare:

Doneaza

Calendar

Mai 2021
LMMJVSD
12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31

Iunie 2021
LMMJVSD
123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930

Online

Vremea
Varful Mircii
Muntii Fagarasului

Voluntar in Carpati

Homepage

Lista de discutii
Atentie! Nu toate descrierile cuprinse în ghid au fost actualizate. Unele dintre acestea pot contine greseli. Înainte de a efectua o drumetie în zona, va rugam sa contactati reprezentantii locali ai Serviciului Salvamont, pentru detalii.

De asemenea, daca la întoarcerea din tura puteti furniza informatii actuale despre trasee, cabane sau refugii (inclusiv fotografii cu preturi, numere de telefon etc.), va rugam sa le transmiteti prin e-mail (carpati AT carpati PUNCT org), în vederea actualizarii informatiilor din Ghid. Astfel, veti reusi sa ajutati alte persoane, iar voi, la rândul vostru, veti putea beneficia de informatiile transmise de catre alti membri.

Ghid montan Muntii Cindrel (Cibin)

Hidrografie

Rocile cristaline și precipitațiile abundente aproape tot anul au favorizat dezvoltarea unei rețele hidrografice extrem de bogate în Munții Cindrel.

Pîraiele și izvoarele apar la tot pasul, înregistrînd o maximă abundență din etajul montan superior pînă în zona alpină. Dacă în luna iunie rămîi impresionat de frecvența pîraielor provenite din topirea zăpezilor, este lesne de remarcat că la sfirșitul lunii iulie și în august majoritatea acestora seacă.

Oltul și Mureșul reprezintă cei doi colectori ai tuturor apelor din Munții Cindrel. Oltul primește Cibinul unit cu Sadul, în timp ce Mureșul strînge apele Sebeșului și ale numeroșilor săi afluenți. Primul afluent important al Oltului este Cibinul, care se formează prin unirea Raului Mare cu Raul Mic în dreptul locului numit “La Pisc" către poalele Munților Cindrel.

Raul Mare iși culege apele din lacurile lezerul Mare și lezerul Mic, precum și din pîraiele circurilor glaciare cu același nume, aflate sub vîrfurile Cindrel și Frumoasa,
In drumul său prin munți, Raul Mare și-a săpat o vale îngustă și frumoasă, care pe porțiunea dintre confluența cu pîrîul Dăneasa și punctul “La Pisc" poartă numele de Cheile Cibinului. Un important drum forestier utilizat și în scopuri turistice merge paralel cu valea. Rîul Mare primește afluenți mai mari mai ales pe dreapta. Dintre aceștia cităm pîraiele Niculești și Boșineu, ce pornesc de sub vîrful Niculești - pe care urcă o ramificație a drumului forestier precedent -, pîrîul Crăciuneasa și Dăneasa, care curge în apropierea stațiunii turistice Păltiniș, unită cu Surdu, ce izvorăște de sub vîrful omonim. Pe valea Dăneasa s-a construit o șosea, care face legătura între stațiune și cabanele de la Gîtul Berbecului de pe valea Sadului.

Raul Mic își are izvoarele sub Culmea Foltei și se formează din unirea pîrîulul Foltea cu Pîrîul Rudariior. Dat fiind marele potențial hidroenergetic al acestor rîuri este prevăzută construirea unor baraje si lacuri de acumulare la Crăciuneasa și la confluența pirîului Foltea cu Pîrîul Rudarilor. La vest de comuna Gura Rîului în 1979 s-a terminat lacul de baraj cu același nume. Cibinul,

format astfel, își îndreaptă apele mai întîi spre est și, după 28 km de la izvoarele Raului Mare, în comuna Gura Raului, iși face intrarea în Depresiunea Sibiului printr-o vale largă cu multe terase. Aici, Cibinul primește ca afluenți, de la vest spre est: Săliștea sau Pîrîul Negru, ce izvorăște din dreptul comunei Jina, unit cu Drojdia, Tilisca și Tilișcuța ce pornesc de sub Guga Mare și Valea Muierii care-și culege apele de sub culmea Fîntîna Mărului. Urmeaza apoi Sibielul, cu izvoarele în apropiere de Crinț și Orlatul, avînd obîrșiile mai sus de cabana Fîntînele, sub dealul Curmătura.

Datorită configurației sale, în cuprinsul Munților Cindrel se afla un număr neînsemnat de lacuri naturale (glaciare), cu dimensiuni reduse ca suprafață. Sint însă o serie de lacuri de acumulare, construite pe rîurile Sadu, Sebeș și Cibin, care, deși se găsesc la limita masivului sporesc gradul de atractivitate. Lacurile glaciare sînt cantonate în partea de sud a masivului.

lezerul Mare, situat în circul glaciar cu același nume din etajul

alpin (1970 m), are formă ovală, este lung de 320 m, lat de 189 m și adînc de 13 m la cota maximă; lacul este alimentat de mai multe izvoare ce coboară de pe versantul nordic al culmii principale. Din el pornește izvorul principal al Rîului Mare. În partea nord-vestică a lezerului Mare se mai află un lac înconjurat de jnepeni, adînc de aproximativ 1 m.

lezerul Mic se află în circul glaciar omonim, apropiat lezerului Mare. Avînd formă dreptunghiulara, el are lungimea de 80 m, lățimea de 58 m și adîncimea maximă de 1,7 m. Ambele lacuri au fost populate cu păstrăv indigen. Datorită frumuseții peisajului, ele au fost incluse în rezervația naturală “lezerele Cindrelului". In afară de cele două lacuri naturale, în zona Munților Cindrel există lacurile de acumulare Sadu și Negovanu aflate pe rîul Sadu, lacurile Oașa și Tău Bistra (iar în Viitor și Nedeiu) pe Sebeș, precum și lacul Gura Rîului pe Cibin.

Lacul Negovanu (Sadu V), amplasat la altitudinea de 1150 m pe cursul superior al Sadului, are suprafața de 72 ha, adîncimea de 58 m și un volum de 6 milioane mc de apă. Apa barajului alimentează hidrocentrala Sadu V. Pe malul lacului, într-un cadru pitoresc, se află cabanele de la Gîtul Berbecului, iar în apropiere casa de vînătoare Negovanu.

Lacul Sadu este situat între comunele Sadu și Rîu Sadului la 530 m. Are 500 m lungime, 60 m lățime și 8 m adîncime; lacul este populat cu păstrăv indigen.

Data actualizarii: 10.05.2014
Ghid montan

Trasee

Cazare

Harti

Fotografii / Poze

Stiri

Jurnale

Salvamont
 
0,0373 secunde

GetaMap.org | Maps from all over the world | ro | fr | es | de | Calculator distante
ViewWeather.com - A new way to view the weather | nl.ViewWeather.com | sv.ViewWeather.com
Regulament carpati.org
© copyright (2004 - 2021) www.carpati.org