Skin Classic Skin White Skin Black & Whilte Skin Default Adauga la Favorite (In contul carpati.org)
Cautare:

Doneaza

Calendar

Mai 2021
LMMJVSD
12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31

Iunie 2021
LMMJVSD
123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930

Online

Vremea
Varful Pietrosul
Muntii Calimani

Voluntar in Carpati

Homepage

Lista de discutii
Atentie! Nu toate descrierile cuprinse în ghid au fost actualizate. Unele dintre acestea pot contine greseli. Înainte de a efectua o drumetie în zona, va rugam sa contactati reprezentantii locali ai Serviciului Salvamont, pentru detalii.

De asemenea, daca la întoarcerea din tura puteti furniza informatii actuale despre trasee, cabane sau refugii (inclusiv fotografii cu preturi, numere de telefon etc.), va rugam sa le transmiteti prin e-mail (carpati AT carpati PUNCT org), în vederea actualizarii informatiilor din Ghid. Astfel, veti reusi sa ajutati alte persoane, iar voi, la rândul vostru, veti putea beneficia de informatiile transmise de catre alti membri.

Ghid montan Muntii Cindrel (Cibin)

Fauna

Larga desfășurare a tuturor etajelor de vegetație a permis existența unei faune bogate, dintre care cea de importanță cinegetică ocupă un loc însemnat. In pădurile de

foioase și de conifere trăiește un număr apreciabil de mamifere dintre care menționăm: mistrețul (Sus scrofo), cerbul (Cervus elophus), căpriorul (Capreolus copreolus), ursul (Ursus arctos), lupul (Canis lupus), vulpea (Vulpes vulpes), rîsul (Lynx lynx), pisica sălbatică (reiis siivestris), jderul (Mortes martes), dihorul, viezurele și veverița.

Numeroase păsări străbat întunecimea codrilor; dintre acestea cel moi spectaculos este goțcanul sau cocoșul de munte (Tetrao urogalus], la care sînt vestite bătăile mai ales pe versanții împăduriți ce dau spre valea Sebeșului. Urmează apoi: iernuca (Tefrosfes bonosio), gaița de munte (Nudhaga caryocatactes), forfecuța (Loxio curyirostfo), panțărușul, pițigoiul, cucuveaua, sturzul, mierla, cintezoiul, aușelul, ciocănitoarele, corbii și multe altele.

Apele repezi de munte sînt populate de păstrăv indigen (Salmo truttarorio] și mreană (Barbus faorfaus); păstrăvul curcubeu (Solmo irideus) este întîlnit în iezerele de sub Cindrel provenind din populări. Pe cursul lor, în zboruri sacadate, zboară codobatura cenusie (Motacilla cinereia) și cea galbenă (Motacilla llava).

Dintre mamifere ajung în zona alpină mai ales ursii și lupii, atrași de numărul mare al turmelor de oi ce vin vara, apoi, mai rar, cerbii și rîșii. In căldarea lezerului Mic se găsește o colonie de capre negre (Rupicapra rupicapra) - 30 exemplare - care provin din Munții Lotru. Turma iernează la lezerul Mare.


Avifauna zonei alpine este reprezentată prin 31 de specii, dintre care, legate direct de mediul de înaltă altitudine, este prundărașul alpin (Eudromias morine-Hus), care cuibărește pe platoul Frumoasa, unde în vara anului 1973 s-au observat 15 exemplare. Specia este un relict glaciar, endemic peisajului alpin, a cărui continuitate a fost remarcată anual, începînd cu descoperirea ei în 1850 de către naturalistul E. A. Bielz. De asemenea, aici pot fi întîlnite ciocîrlia urecheată balcanică (Eremophila alpestris balcanico), ca și pasărea omătului (Plectrophenas nivalis), raritate artică de pasaj. Pe lîngă acestea mai cuibăresc în număr mare: fîsa de munte (Anthus spinoletta), codroșul de munte (Phoenicurus ochruros), pietrarul (Oenanthe oenanthe), brumărița (Prunella corosis), brumărița de pădure (P. modularis), mierla de piatră, mierla gulerată.

Celelalte păsări observabile aici -corbul, silvia, codobatura, cinteza, ochiul boului, vinderelul, șoimul etc. - provin din etajele inferioare de vegetație. În dreptul iezerelor și izvoarelor din căldările glaciare se pot zări broasca roșie de munte (Rana temporaria), salamandra (Salamandra salamandra), tritonul (Triturus alpestris]. La marginea superioară a pădurii de molid apare șopîrla, cunoscută sub numele de șarpele de sticlă (Anquis tragilis), iar în pajiști, în zilele insorite, șopîrla de munte (Lacerta vivipara), cea de cîmp (L. agilis) și vipera (Vipera berus). Vipera, sub forma ei cunoscută în mod obișnuit sau varietatea ei neagră, poate fi întîlnită, este drept rar, din fundul văilor pînă în vîrful muntelui.

O frumusețe aparte o dau munților și insectele, bogat reprezentate în masiv prin numeroase specii de fluturi, gîndăcei cu colorit metalic, bondari etc.

Data actualizarii: 10.05.2014
Ghid montan

Trasee

Cazare

Harti

Fotografii / Poze

Stiri

Jurnale

Salvamont
 
0,0361 secunde

GetaMap.org | Maps from all over the world | ro | fr | es | de | Calculator distante
ViewWeather.com - A new way to view the weather | nl.ViewWeather.com | sv.ViewWeather.com
Regulament carpati.org
© copyright (2004 - 2021) www.carpati.org