Rezervatii
La început a fost Rezervația floristică și peisagistică Muntele Domogled constituită în anul 1932 pe o suprafață de 900ha (cea mai veche din România). În anul 1990 ia ființă Parcul Național Domogled-Valea Cernei, al doilea ca mărime din țară și singurul care cuprinde un întreg bazin hidrografic și nu doar un masiv muntos. Suprafața parcului este de peste 60 000 ha, din care rezervațiile naturale ocupă cca. 24 000 ha.
1: Rezervația Belareca. Este o rezervație forestieră, situată în bazinul râului Belareca, la cumpăna cu bazinul Cernei, accesibilă din satul Bogâltin, urcând spre Vârful Arjana. Suprafața: 1665ha.
2. Rezervația Iardaștița. Este o rezervație forestieră, situată pe dreapta Cernei, din amonte de gara Herculane până în dreptul localității Topleț. Suprafața: 501ha.
3. Rezervația Coronini-Bedina. Este o rezervație științifică mixtă, geologică (falia Cernei cu izvoarele termominerale), geografică (forme carstice, cascade), botanică, forestieră, speologică etc. Suprafața: 3864ha.
4. Rezervația Peștera Barzoni. Peștera este situată în versantul estic al masivului Geanțul Inelet și este protejată cu poartă metalică.
5. Rezervația Iauna-Craiova. Este o rezervație științifică mixtă, geografică, botanică etc. situată pe dreapta Cernei, între afluenții Iauna și Craiova. Suprafața: 1545ha.
Bibliografie:
* Negrea St., Negrea Alexandrina - Ad Aquas Herculi Sacras. O carte despre Baile Herculane si bazinul Cernei insotita de 35 itinerare, Editura Timpul, Resita, 2002
Data actualizării: 02.08.2011