Flora
Ca în toți Carpații, și în munții Vlădeasa vegetația este etajată pe verticală: goluri alpine, păduri de rășinoase, păduri de foioase alternând cu fânețele.
Golurile alpine apar de la 1600 m în sus, fiind prezente în Biharia și în Vlădeasa, unde ocupă platourile de altitudine și culmile înalte.
În ele predomină gramineele, iar în locurile pietroase apar tufele de ienupăr, smirdar, afine și coacăze de munte. Jneapănul apare rar, ca de exemplu în Piatra Grîitoare a Bihariei, pe muntele Bohodei sau pe culmea de est a Vlădesei.
Pădurile de rășinoase, în
care domină molidul, ocupă mari suprafețe în bazinele văilor Draganti, Someșului Cald. Rășinoasele apar în multe alte zone, fără să formeze însă păduri compacte sau de mare întindere, fiind de multe ori amestecate cu foioasele. Limita inferioară a zonei rășinoaselor este foarte capricioasă, în funcție de condițiile locale topografice și microclimatice.
Mai amintim și două asociații vegetale lipice; mlaștinile de turbă, dezvoltate pe rocile impermeabile cuarțoase (de ex. în Padiș, culmea Vlădesei și în valea Izbucului), denumite de localnici molhasuri sau tinoave, cu o vegetație caracteristică, și vegetația văilor adânci și umede, cu flori caracteristice și brusturi, ale căror frunze pot atinge și 1 m în diametru.
Data actualizării: 06.05.2014