Hidrografie
Apele de suprafata sunt reprezentate prin rauri si lacul de baraj al Colibitei care va alimenta cu apa orasul Bistrita si hidrocentrala electrica de pe valea Bistritei.
Un aspect specific al hidronimiei muntilor Bargaului il constituie faptul ca unele ape curgatoare poarta nume determinatede anumite caractere fizico-geografice. Circa 12 rauri au denumiri cu semnificatie fitogeografica-Valea Teiului, Fagetelul, Siminicul, Tanate, Tisa etc sau care amintesc ca isi aduna izvoarele din regiuni despadurite-Runcu, Izvorul Arsului, Arsita, Ciotina etc.Multe din apele curgatoare poarta numele masivelor din care izvorasc-Chicera, Muntelui, Magura, Tomnaticul sau au semnificatie zoogeografica-Ursoaia, Lupului, Cioroiului, Cerbul etc.

Raurile care dreneaza muntii Bargaului sunt tributare Somesului Mare si mai putin Bistritei Moldovene, care, prin intermediul Dornei, culege apele de pe flancul rasaritean-Tesna-Cosna si Dornisoara.Sunt dispuse transversal fata de cele trei axe hidrografice principale orientate est-vest: Somesul Mare, care isi aduna apele de sub vf.Omul si vf.Cociorbii din muntii Suhardului; Ilva, cu o suprafata de 410 kmp si o lungime de 41,7 km, care isi are obarsia sub Magura Calului; Bistrita, cu obarsiile in Caliman, are o lungime de 65, 4 km si o suprafata de 662 kmp.
Ape minerale sunt concentrate pe valea Somesului Mare-statiunea Sangeorz Bai si pe valea Ilvei. In arealul Bargaului exista un singur lac-Colibita, de baraj artificial.
Data actualizarii: 27.04.2014