Hidrografie
Munții Baiului sunt străbătuți de o rețea densă de râuri. Acestea sunt colectate în principal de cele două mari artere hidrografice - Prahova și Doftana, a căror obârșie se află în imediata vecinătate. Cele mai multe aparțin bazinului hidrografic Prahova,
care, până la confluența cu Doftana se întinde pe circa 880 kmp. Doar în nord-estul regiunii, de pe versanții vârfului Paltinu, mai multe pâraie aparțin Doftanei Ardelene, care se varsă în Târlung.
Prahova își adună primele ape din vatra orașului Predeal. Izvorul principal se află în sectorul stadion gară, de unde albia este canalizată până la confluența cu primul afluent principal - Puriștoaca, ce vine din stânga, tocmai de sub munții Susai și Clăbucet. Devine un râu viguros dupa ce primește pe dreapta apele Râșnoavei. Străbate defileul dintre Clăbucetul Taurului și Clăbucetul Baiului, își unește apele cu cele ale Azugii, iar de la confluența cu pârâul Cerbului intră într-o depresiune creată în munți.
Afluenții Prahovei, ce coboară din munții Baiului, își au obârșia în izvoare presărate sub culmea principală, la o înălțime de 1450 - 1600 m. Cel mai important, Azuga, se desfășoară pe o lungime de 22 km și are un bazin de 87 kmp. Își are obârșia sub vârfurile Retevoi și Cazacu, la 1600 m.
Doftana își are obârșia în pasul Predeluș la o altitudine de 1260 m. Pârâul abia format primește pe stânga apele Urlățelului, iar câțiva kilometri mai în aval intră în bazinul depresionar Valea Neagră, unde se unește cu pâraiele Mușița sau Rusu și Valea Neagră.
Afluenții Doftanei au o desfășurare NV - SE, iar obârșiile lor se află la 1500 - 1650 m înălțime.
Izvoarele sunt numeroase, dar în majoritatea situațiilor se află la altitudini joase. Izvoare minerale apar în mai multe locuri pe văile afluente Prahovei. Cele mai însemnate se află pe valea Câinelui.
Data actualizarii: 25.04.2014