Skin Classic Skin White Skin Black & Whilte Skin Default Adauga la Favorite (In contul carpati.org)
Cautare:

Calendar

Octombrie 2024
LMMJVSD
123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031

Noiembrie 2024
LMMJVSD
123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930

Online

Vremea
Varful Sandru Mare
Muntii Nemira
Atentie! Nu toate descrierile cuprinse în ghid au fost actualizate. Unele dintre acestea pot contine greseli. Înainte de a efectua o drumetie în zona, va rugam sa contactati reprezentantii locali ai Serviciului Salvamont, pentru detalii.

De asemenea, daca la întoarcerea din tura puteti furniza informatii actuale despre trasee, cabane sau refugii (inclusiv fotografii cu preturi, numere de telefon etc.), va rugam sa le transmiteti prin e-mail (carpati AT carpati PUNCT org), în vederea actualizarii informatiilor din Ghid. Astfel, veti reusi sa ajutati alte persoane, iar voi, la rândul vostru, veti putea beneficia de informatiile transmise de catre alti membri.

Ghid montan Muntii Baiului

Flora

Mai sus de 1600 m, culmile și vârfurile sunt acoperite de o vegetație subalpină cu tufărișuri și diferite asociații de pajiști. Între 1400 si 1650 m, în imediata vecinătate a pădurii și pe suprafețele cu expunere nordică și nord-vestică, se întâlnesc pâlcuri de molizi cu dimensiuni mici, tufișuri cu ienupăr pitic (Juniperus sibirica), arin (Alnus viridis), afin (Vaccinium myrtillus), merișor (V.vitis-idaea) etc. Se asociază taposica (Nardus stricta), iarba vântului (Agrostis tenuis),

pieptănarița (Cynosurus cristatus), tarsa (Deschampsia flexuosa), mai multe specii de licheni, mușchi etc. În jurul stânelor, asociațiile cu păiuș sunt adesea înlocuite, datorită abundenței materiilor organice, cu hirusor (Poa annua), grăsătoare (Sagina procumbes), rocoină (Stellaria media), trifoi (Trifolium repens); pe locurile bătătorite apar ștevia (Rumex alpinus) și urzica (Urtica dioica). Pe versanții din bazinele de recepție ale văilor se dezvoltă pâlcuri cu păiușcă (Festuca saxatilis), rogoz (Carex serpenvires), mălaiul cucului (Sesleria rigida). Sub 1450 m urmează etajul forestier, format mai întâi din păduri de conifere, mai ales molid, apoi din amestec de esențe
de conifere cu foioase, iar de la 1000 m în jos din păduri de fag. Pădurile de molid ocupă cea mai mare parte a culmilor secundare și a versanților cu expunere nordică.
Subarboretul se dezvoltă în rărituri, în sectoare defrișate sau la marginea pădurii, către albiile văilor. Aici sunt frecvente exemplare de alun, arin, mesteacăn, soc etc. Umiditatea mai accentuată și aproape constantă favorizează prezența ferigilor, mușchilor și ciupercilor. Doar în luminișuri, covorul vegetal este ceva mai bogat, iar florile imprimă nuanțe aparte în verdele intens al pădurii de molid. Alături de ghiocei, viorele, clopoței, degetăruț, brândușe sunt întâlnite măcrișul iepurelui, colțișor, zmeură, fragi, iar în bazinul Văii Rele exemplare de narcise.
Fagul (Fagus silvatica), mult mai răspândit în jumătatea sudică și pe culmile dinspre Doftana, formează păduri compacte sau în amestec cu bradul, arțarul (Acer pseudoplantanus), ulmul (Ulmus montana), carpenul (Carpinus betulus), frasinul (Fraxinus excelsior) etc.
Stratul erbaceu este bogat - floarea soarelui (Anemone), ghiocelul (Galanthus nivalis), brebenelul de munte (Corydalis cava), toporașul (Viola silvestris), piciorul cocoșului (ranunculus), podbalul (Tussilago farfara), spânzul (Helleborus purpurascens), mierea ursului (Pulmonaria molissima), vinărița (Asperula odorata), măcrișul iepurelui (Oxalis acetosella), laptele cucului (Euphorbia amygdaloides), leurda (Alium ursinum), coada calului (Equisetum palustre), rogozul, rodul pământului (Arum maculatum), coada cocoșului (Polygonatum verticillatum), ochii păsăruicii (Myosotis palustris), ferigi etc.



Data actualizarii: 25.04.2014



Ghid montan

Trasee

Cazare

Harti

Fotografii / Poze

Stiri

Jurnale

Salvamont
 
0,0302 secunde

Deblocari usi Bucuresti | GetaMap.org | Maps from all over the world | ro | fr | es | de | Calculator distante
ViewWeather.com - A new way to view the weather | nl.ViewWeather.com | sv.ViewWeather.com
Regulament carpati.org
© copyright (2004 - 2024) www.carpati.org