Hidrografie
Râurile care străbat munții Aninei aparțin bazinelor Bârzavei, Carașului și Nerei.
Bârzava izvorăște din munții Semenic și curge spre nord până în aval de lacul Breazova, unde face un cot brusc spre vest, păstrându-și
această direcție până în aval de Reșița, de unde se îndreaptă spre nord - vest. Ea curge printr-o vale adâncă și împădurită săpată în șisturi cristaline. Afluenții ei mai importantț de pe stânga Văliug, Crainic, Râul Alb, Secu, Valea Mare și Domanul - sunt scurți și străbat mai cu seamă rocile necalcaroase din nordul munților Aninei.
Carașul izvorăște din munții Aninei, având obârșia la izbucul cu același nume situat într-un petic calcaros. Curge mai intai pe roci necalcaroase, apoi in aval de cantonul silvic Jervani, intra in calcare pe care le strabate pana la Carasova, formand cheile impresionante cu acelasi nume. Dintre afluentii lui mai importanti amintim Lisava, Jitinul, Garlistea, Buhuiul si Lupacul. In afara de ultimul afluent, toti ceilalti strabat mari intinderi calcaroase, formand chei spectaculoase.
Nera curge in partea de sud a muntilor Aninei prin cheile cu acelasi nume si reprezinta limita spre muntii Locvei. Cel mai important afluent al ei este Minisul, care primeste pe stanga paraul Poneasca. Ceilalti afluenti, mai putin importanti, sunt: Valea Rea si Beul cu Chichiregul. Toti insa strabat numai calcare si formeaza chei salbatice.
Din pricina calcarelor, reteaua hidrografica a fost dezorganizata, multe ape pierzandu-se in adancime prin ponoare. In cursul lor sunteran au dat nastere la numeroase pesteri, unele din ele constituind importante atractii turistice.
Data actualizarii: 25.04.2014