Atentie! Nu toate descrierile cuprinse în ghid au fost actualizate. Unele dintre acestea pot contine greseli. Înainte de a efectua o drumetie în zona, va rugam sa contactati reprezentantii locali ai Serviciului Salvamont, pentru detalii.
De asemenea, daca la întoarcerea din tura puteti furniza informatii actuale despre trasee, cabane sau refugii (inclusiv fotografii cu preturi, numere de telefon etc.), va rugam sa le transmiteti prin e-mail (carpati AT carpati PUNCT org), în vederea actualizarii informatiilor din Ghid. Astfel, veti reusi sa ajutati alte persoane, iar voi, la rândul vostru, veti putea beneficia de informatiile transmise de catre alti membri.
Ghid montan Muntii Aninei
Geologie
Roca predominantă în Munții Aninei este calcarul. Această rocă face parte din marea cuvertură calcaroasă cunoscută sub numele de zona Reșița - Moldova Nouă a cărei suprafață depășește 670 km pătrați. Apele au săpat în calcare chei spectaculoase printre care se remarcă Cheile Carașului în lungime de 19 km, Cheile Nerei în lungime de 18 km, Cheile Minișului în lungime de 14 km,
Cheile Gârliștei în lungime de 9 km și Cheile Buhuiului în lungime de 8 km.
De asemenea în mai mică măsură se găsesc gresii, argile roșii, șisturi cristaline și granite. Zăcăminte de huilă se află în zona Aninei și Domanului.
Înainte de 1989 s-a trecut la exploatarea șisturilor bituminoase din zona Aninei și utilizarea lor la producerea de energie electrică. Acest experiment nu a reușit, Centrala Termoelectrică Anina fiind închisă datorită costurilor ridicate de producție.
Bibliografie:
* Lazăr Botoșăneanu și Ștefan Negrea – “Drumețind prin Munții Banatului” și Vasile Sencu – “Munții Aninei”.
*[Completări aduse de către domnul Gabriel - Antonie Lazarovici - Veteranul1]
Data actualizarii: 25.04.2014