Flora
Vegetația din munții Aninei se etajează în funcție de altitudine și climă. Anumite condiții locale au permis exigența unor originalități în vegetație. Zona muntoasă este ocupată, în general, de vegetația domeniului forestier.
Astfel, în culmea Certej -Pușcasul Mare, la est și vest de Anina, se află păduri de amestec - fag, molid și brad. Pădurile de fag ocupă suprafețe întinse pe culmea Certej - Pușcasul Mare, la nord de Anina și în bazinul superior al Minișului. În unele cazuri ele apar în amestec cu pădurile de gorun sau brad. Secundar mai apare carpenul, paltinul, ulmul, frasinul și altele. Pădurile de gorun apar sub formă de petice la sud de Reșița, la est de Ciudanovița și la sud de Caraș. În cadrul pădurilor, pajiștile și terenurile agricole ocupă suprafețe mici.
Ele predomină în podișul calcaros al Lăbalcei, la sud-est de dealul Bucitul, la est de Carașova și în podișul calcaros Râvniștea. În afară de acestea, pajiști secundare și terenuri agricole mai apar în numeroase poieni, ca de exemplu Poiana Văliug, Poiana Betii, Poiana Cerbului, Poiana Florii, Poiana Rădoschii, Poiana Cuceș etc.
În pădurile de fag din zona Beușnitei se adăpostesc cele mai numeroase populații relictare de alun turcesc (Corylus colurna) din țara noastră. În pereții cheilor și pe abrupturile calcaroase se află pădurici de tip carstic, iliric - meridional, în care predomină liliacul sălbatic (Syringa vulgaris), scumpia (Cotinus coggiria), mojdreanul (Fraxinus ornus) etc. În afară de aceastea, în rezervații se află numeroase plante rare, unele de origine sudică.
Data actualizarii: 25.04.2014