Flora
Muntii Capatanii prezinta o vegetatie asemanatoare Carpatilor Meridionali, si se caracterizeaza prin intinse poieni si goluri
de munte care confera terenuri exceptionale de pasunat.
In etajul alpin, pe pajisti creste parusca, rogozul alpin si alte ierburi. Nu lipsesc tufe de smirdar, afin-Nedeia, Funicel, Ursu, Valeanu. In etajul subalpin, in spatiile ierboase, se dezvolta toporisca; tufarisurile sunt dominate de jneapan, anin verde si ienupar.
Pe versantii sudici, molidisul reprezinta de obicei un brau subtire la limita superioara a padurii, 1700-1800 m. Acest brau este mai consistent pe versantii nordici, avand o dezvoltare si mai mare spre obarsiile vailor Repedea, Malaia si pe muntii Zmeuretu, Tarnovu, Negovanu etc.
In etajul inferior, fagetul amestecat cu rasinoase sau fagetul pur ocupa suprafete importante. Alaturi de fag, care aici prezinta exemplare falnice-Stogu, Buila, Tarnovu, Romanu, speciile care populeaza padurile sunt reprezentate prin ulmul de munte, frasin si carpen. Sunt prezente si suprafete cu larite, ca, de exemplu, la Tarnovu. La altitudini mai mici-dealurile Calimanesti si Frasinet, vaile Olanesti, Cheia, Taraia, se dezvolta gorunul, in palcuri sau razlet. Remarcam, de asemenea, afinisurile de pe muntii Zmeuretu si Preota sau marile zmeurisuri de pe muntii Zanoaga, Negovanu, Ludeasa, Netedu etc.
Cea mai bogata flora o intalnim in zona muntilor Narutu si Buila-Vanturarita, unde gentiana si floarea de colt sunt prezente alaturi de multe alte plante, zona care constituie parc national.
Data actualizarii: 27.04.2014