Hidrografie
Masivul Caliman, prin forma si structura sa specifice vulcanilor, obliga apele care-l brazdeaza - tributare Somesului, Muresului si Bistritei moldovenesti - sa-si desfasoare radial cursurile.
Riul Neagra Sarului isi aduna apele de pe flancul nordic al Calimanului, din interiorul calderei vulcanice, pe care a ferestruit-o adinc. Izvoraste de sub Voievodeasa si Bradul Ciont, de la inaltimea de 1.700 m; ea are un bazin foarte ramificat, cu multi afluenti ai caror ape se rostogolesc inspumate peste repezisuri si cascade -,,Duruitoarea de pe Bauca" -
Baucuta si cascada Retitisului, cele ale piraielor Stinei, Dumitrelului ete. Vaile sint inguste si adinci, fiind strajuite de versanti abrupti. Neagra Sarului primeste numerosi afluenti care izvorasc de sub virfurile cele mai inalte ce jaloneaza marele crater al Calimanului -Retitis, Pietricelul, Dumitrelul, Tarnita, Paltinul, Hirlea, Bauca, piriul Tiganului si, mai ales, piriul Haitii cu ape mai bogate, care-si infrateste undele cu cele ale Neagrii Sarului in satul Gura Haitii. Neagra rataceste apoi prin Depresiunea Sarului si aduna piraiele ce vin de pe versanti, rostogolindu-si voioasa apele pentru a duce Bistritei Aurii prinosul de unde, in apropiere de Vatra Dornei.
Apele de pe flancul nord-estic al masivului sint colectate de Calimanel, afluent al riului Neagra Sarului, care marcheaza contactul dintre eruptivul Calimanului si muntii cristalini ai Bistritei.
Partea nord-vestica este strabatuta de riul Dorna si afluentii sai. Dorna, cu izvoarele la altitudinea de 1.760 m, sub Vf. Gruiu, isi uneste apele cu cele ale Bistritei la Vatra Dornei. Dorna parcurge o vale presarata cu repezisuri si primeste numerosi afluenti care isi colecteaza apele de sub cele mai inalte virfuri din vestul Calimanului : Gruiu, Ciungetu, Strunioru, Bistricioru si Stracioru. Dintre afluentii mai importanti amintim : piraiele Birsanul si Vorova, ce izvorasc de sub Vf. Maierisel, si Dornisoara - de sub Dealul Cornii. Dorna, impreuna cu Dornisoara, strabat Depresiunea Poienii adunind riuri din Birgau si Suhard; la Dorna Candrenilor ii atine calea Negrisoara, cu obirsia sub Vf. Tamaului.
Flancul sudic al Calimanului este drenat de riuri mai dese, cu vai mai largi si putine repezisuri, datorita faptului ca masivul coboara in trepte domoale spre defileul Muresului, in care debuseaza toate apele. Partea sud-vestica este strabatuta de riul Bistra, care-si aduna izvoarele de sub Dealul Cofii; pe un traseu cu o lungime de 18 km, colecteaza multi afluenti : vaile Stejii si Zapodea pe stinga, vaile Calului si Bidireasa pe dreapta; se varsa in Mures in dreptul localitatii Bistra.
La est intilnim piriul Rastolita (Rastosni) format din Secu cu izvoarele sub virfurile Moldovanca si Tiganca - care colecteaza apele piraielor Scurtu si Porcul - si din piriul Tihu cu obirsia sub Vf. Ciungetu, al carui aflucnt Piriul Mijlociu isi rostogoleste undele de sub virfurile Zurzugau, Bistricioru si Strunioru. Vaile sint inguste si strajuite de versanti abrupti, cu aspect de chei, acolo unde riurile intersecteaza stivele de aglomerate vulcanice. In avale de confluenta Secului cu Tihu, Rastolita primeste afluenti mai mici, mai important fiind Bradul de pe partea stinga a piriului. Rastolita se varsa in Mures in comuna Rastolita.
Catre est se desfasoara bazinul riului Ilva cu afluentii sai Tihti pe partea dreapta, cele doua Ilisoaro (Mare si Mica) si Ungurasul pe partea stinga. Ilva isi aduna apele de sub Pietrosul prin piriul cu acelasi nume si de sub Negoiu Unguresc prin piriul Negoiu. Ilva debuseaza in Mures, linga localitatea Lunca Bradului.
Zebracul, Mermezeul si Calimanelul reprezinta in continuare, spre est, riuri mai mici ale caror izvoare nu ating altitudinea de 1 500 m. Toplita impreuna cu afluentii sai dreneaza o suprafata de 214 km2, dintre care 171 apartin Calimanului, iar restul Muntilor Gurghiu.
Piriul Lomas, afluent al Toplitei, izvoraste de sub versantii sudici si estici ai virfurilor Retitis si Bradul Ciont. Piriul Puturosul, unul dintre afluentii Lomashului, isi are obirsia in Iezerul Retitisului - un lac de baraj natural, situat pe flancul sud-estic al virfului cu acelasi nume, la altitudinea de 1.650 m. Piriul Voievodesei, un alt afluent important al Lomasului, isi are obirsia sub virful cu acelasi nume si colecteaza numeroase ape. Dintre ceilalti afluenti amintim piriul Hurdugasul Mare si piriul Secu de pe stinga Toplitei. In cursurile superioare, riurile curg prin vai inguste, care se largesc in sectoarele mijlocii si inferioare.
Riurile Calimanului au un curs radiar, divergent pe versantii conurilor si convergent in interiorul calderei si al craterelor si dendritic intre conuri (de regula cu debite mai bogate si bazine de receptie mai extinse).
Bistrita (transilvana) (Colibita), care marcheaza limita nordica ce separa Calimanul de Birgau, aduna apele de pe flancul vestir al Zurzugaului, Bistriciorului, Straciorului, Dalbidanului, Tomnatecului, Bubei si Dealului Cornului. Bistrita prezinta alternante de sectoare inguste, cu aspect de chei taiate in aglomerate vulcanice si sectoare mai largi (depresiunea Colibita ocupata de lacul cu acelasi nume).
Bistrita se varsa in Sieu, in apropiere de Saratel.
Sieul isi rostogoleste undele de sub Vf. Roghina Fagetului (879 m) din partea vestica a Calimanului, si din Vf. Poiana Tomii (1.470 m) prin afluentul sau Recile. Se imbogateste cu acele Budacului ale carui izvoare se gasesc sub Vf. Poiana Ciresilor (1.573 m) din culmea prelunga a Dealului Negru cu inaltimi sub 1.600 m, si cu cele ale Buduselului - cu obirsiile sub Dealul Vulturul (1.501 m). La nord de Beclean, Sieul isi infrateste apele cu cele ale Somesului Mare ce jaloneaza limita dintre partea sudica a Masivului Rodna si sectorul nordic al Muntilor Birgau.
Riurile au fragmentat intens sloiurile de lava, sculptind importante cai de acces spre virfurile cele mai inalte ale cupolei vulcanice. De-a lungul vailor, drumurile si caile ferate forestiere patrund adinc, usurind circulatia in toate sensurile.
Lacurile sint rare in cuprinsul Calimanului, ele fiind reprezentate prin Taul Zinelor, lac de nivatie situat in partea nord-vestica a masivului, la izvoarele Borcutului, afluent al Colbului din bazinul Bistritei, si prin Iezerul Retitis, lac de baraj natural de unde isi aduna izvoarele piriul Puturosul. Pe latura nordica, catre Muntii Birgau, se gaseste lacul de baraj artificial Colibita. Amintim, de asemenea, chiuvetele haiturilor de alta data, in buna parte colmatate, si lacul de retentie (rezervor de apa) de pe valea Dumitrelului, afluent al riului Neagra Sarului.
Data actualizarii: 10.05.2014