Skin Classic Skin White Skin Black & Whilte Skin Default Adauga la Favorite (In contul carpati.org)
Cautare:

Calendar

Octombrie 2024
LMMJVSD
123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031

Noiembrie 2024
LMMJVSD
123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930

Online

Vremea
Varful Buhaescu
Muntii Rodnei
Atentie! Nu toate descrierile cuprinse în ghid au fost actualizate. Unele dintre acestea pot contine greseli. Înainte de a efectua o drumetie în zona, va rugam sa contactati reprezentantii locali ai Serviciului Salvamont, pentru detalii.

De asemenea, daca la întoarcerea din tura puteti furniza informatii actuale despre trasee, cabane sau refugii (inclusiv fotografii cu preturi, numere de telefon etc.), va rugam sa le transmiteti prin e-mail (carpati AT carpati PUNCT org), în vederea actualizarii informatiilor din Ghid. Astfel, veti reusi sa ajutati alte persoane, iar voi, la rândul vostru, veti putea beneficia de informatiile transmise de catre alti membri.

Ghid montan Muntii Calimani

Flora

Finetele si pasunile constituie un briu lat, discontinuu, in jurul Calimanului, ce avanseaza mai mult pe vai, interfluviile fiind in general impadurite. Primavara , pajistile insorite ale masivului sunt imbricate de: Brinduse viorii (Crocus vernus) si ciubotica cucului (Primula veris). Prin locuri mai umbrite, in jurul tufelor de maces si alun sau pe linga molizii mai razleti rasar flori albe si galbene de pastita (Anemone nemorosa si A. vranunculoides), slacul violaceu (Breaban - endemism carpatic) (Cardamine glanduligera)


   In perioada de vara putem intalni: margarete (Chrysanthemum leuchanthemum), Aglica (Filipendula vulgaris), clopoteii (Campanula patula), garofite purpurii (Dianthus carthusianorumFlori de cicoare (Cichorium intybus) si chiar poroinicul (Orchis maculata), reprezentant al orhideelor.
Toamna, in finetele uscate se poate vedea ciurul zinelor (Carlina acaulis).
   Finetele si pasunile se sfirsesc la marginea padurii de amestec sau de molid pur. Zona aceasta de trecere, de la fineata la padure, are o vegetatie specifica. Scorusul (Sorbus aucuparia) si macesul (Rosa penduiina), paducelul (Crataegus monogyna) si alunul (Corylus avellana) ssunt des intalniti .Printre arbusti se inalta luminarica pamintului (Gentiana asclepiadea) si rutisorul (Thalictrum aquilegifolium) cu numeroase flori placut mirositoare.
   Padurea de amestec formata mai ales din fag (Fagus sylvatica) si molid (Picea abies) prezinta un aspect aparte primavara. Padurile de molid sint intunecate, mohorite si reci. Printre brazi si molizi, in locurile mai umede apar pernite de muschi (Sphaynum), acoperite si inconjurate de macrisul iepurelui (Oxalis acetosella).

    In taieturile de padure, mai ales de molid, intilnim o vegetatie specifica. Aici, spre miezul lunii august, apare rascoagea (Epibobium angustifolium).
   Deasupra padurii de molid, in etajul subalpin al vegetatiei, incepe zona de jneapan. Jneapanul (Pinus mugo) este o prezenta importanta in peisaj, la care se adauga aninul (arinul) de munte (Alnus viridis), salcia capreasca, scorusul de munte, ienuparul (Juniperus communis), iar pe alocuri falnicul zimbru (Pinus cembra), pionier indraznet al coniferelor. Jneapanul apare sub Vf. Bistricioru la altitudinea de 1.350 m, devine dominant in jurul inaltimii de 1.850 m si se mentine cu tenacitate pina la 2.087 m pe flancul sudic al Pietrosului.
   Floarea de colt nu se intilneste in Caliman datorita rocilor foarte bogate in siliciu.

Data actualizarii: 10.05.2014



Ghid montan

Trasee

Cazare

Harti

Fotografii / Poze

Stiri

Jurnale

Salvamont
 
0,0294 secunde

Deblocari usi Bucuresti | GetaMap.org | Maps from all over the world | ro | fr | es | de | Calculator distante
ViewWeather.com - A new way to view the weather | nl.ViewWeather.com | sv.ViewWeather.com
Regulament carpati.org
© copyright (2004 - 2024) www.carpati.org