Prezentare
Munții Maramureșului sunt o grupă muntoasă a Carpaților Maramureșului și Bucovinei, aparținând de lanțul muntos al Carpaților Orientali. Se întind în cea mai mare parte pe teritoriul actual al Ucrainei, și în sud pe teritoriul nordic al României, respectiv închid la nord și est Depresiunea Maramureș. Muntii Maramuresului sunt situati la granita de nord a tarii, intre paralele de 47°35'5'" si 47°58'20" latitudine nordica si intre meridianele de 24°8'12" si 25°2'38" longitudine vestica. Se intind spre nord de valea Viseului si a Bistritei Aurii pe o lungime de peste 100 km, se învecineaza la est cu Obcinele Bucovinei, la sud cu Munții Rodnei și Depresiunea Maramureșului, iar la nord cu Masivul Rakhiv, din țara vecină, Ucraina, insumand o suprafata de circa 1500 de kilometri patrati.
Cel mai înalt varf montan aflat la granița nordică a țării, atinge altitudinea maximă de 1.957 m. în Vârful Farcău.
Pe teritoriul Muntiilor Maramuresului se afla Parcul Natural Muntii Maramuresului cu o suprafață de 148.850 hectare a fost declarat arie protejată prin Hotărârea de Guvern nr. 2151 din 30 noiembrie 2004.
Aria naturală protejată reprezintă un areal montan (păduri, pajiști, goluri alpine, stâncării și văii) bogat în floră constituită din gorunete și făgete, molidișuri, jnepenișuri și ierburi; și o faună bine reprezentată de mai multe specii de mamifere, păsări, reptile, amfibieni, pești și insecte.
În parc sunt incluse rezervațiile naturale: Cornu Nedeii - Ciungii Bălăsinii, Poiana cu narcise Tomnatec - Sehleanu, Stâncăriile Sâlhoi - Zâmbroslavele și Vârful Farcău - Lacul Vinderelu - Vârful Mihăilecu.
Data actualizarii: 11.07.2014