Skin Classic Skin White Skin Black & Whilte Skin Default Adauga la Favorite (In contul carpati.org)
Cautare:

Calendar

Octombrie 2024
LMMJVSD
123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031

Noiembrie 2024
LMMJVSD
123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930

Online

Vremea
Varful Piule
Muntii Retezat
Atentie! Nu toate descrierile cuprinse în ghid au fost actualizate. Unele dintre acestea pot contine greseli. Înainte de a efectua o drumetie în zona, va rugam sa contactati reprezentantii locali ai Serviciului Salvamont, pentru detalii.

De asemenea, daca la întoarcerea din tura puteti furniza informatii actuale despre trasee, cabane sau refugii (inclusiv fotografii cu preturi, numere de telefon etc.), va rugam sa le transmiteti prin e-mail (carpati AT carpati PUNCT org), în vederea actualizarii informatiilor din Ghid. Astfel, veti reusi sa ajutati alte persoane, iar voi, la rândul vostru, veti putea beneficia de informatiile transmise de catre alti membri.

Ghid montan Muntii Parang

Rezervatii

Munții Parâng nu beneficiază de prezența unui Parc național, deși frumusețile și ariile protejate din zonă l-ar merita cu prisosință.


În munții Parâng există din anul 1982 o rezervație naturală mixtă, întinsă pe o suprafață de cca. 500ha, în zona localității Novaci.


În apropierea localității Bumbești se află o rezervație forestieră Pădurea Chitu - Bratcu, ce ocrotește o pădure de conifere de 1418 ha. Tot în apropierea localității Bumbești se găsesc rezervațiile geologice Piatra "Sfinxul Lainicilor" - 1 ha și Stâncile de la Rafaila -1 ha.

O rezervație geologică și botanică este situată în jurul Lacului Câlcescu, pusă sub ocrotire din anul 1932. Rezervația Câlcescu ( cca. 50 ha ) cuprinde căldarea glaciară, cu lacul Câlcescu ( 3.02 ha, 9,6 m adâncime, 1935 m alt. ), și regiunea din jur, o rezervație naturală al cărei scop este să ferească de distrugere elementele geologice, floristice, peisagistice specifice zonei sălbatice de aici.


Cea mai celebră rezervație științifică speologică este Peștera Muierilor, declarată monument al naturii din anul 1955. Peștera se află în apropierea localității Baia de Fier, în versantul drept al cheilor râului Galbenul. Pentru a ajunge la ea parcurgem o distanță de 7km, părăsind în stânga șoseaua ce leagă orașul Târgu Jiu de Râmnicu Vâlcea din dreptul satului Poienari, spre Baia de Fier, până la intrarea în cheile râului Galbenul.


Numele de Peștera Muierilor provine din faptul că, în timpuri străvechi, bântuite de războaie, când bărbații plecau la luptă împotriva celor care le încălcau țara, femeile și copiii se ascundeau în această peșteră, transformată în adăpost bine apărat și nedescoperit de către năvălitori.


Rezervația se întinde pe o suprafață de 19 ha. Galeriile Peșterii Muierilor însumează o lungime de aproximativ 3600 m și sunt dispuse 4 niveluri de carstificare. Nivelul inferior, la rândul său împărțit în două sectoare, nordic ( 1500 m ) și sudic ( 880 m ), prezintă importanță științifică, constituind rezervația speologică și fiind inaccesibil turiștilor. Etajul superior al Peșterii Muierilor, situat la 40 m altitudine față de talvegul văii, se compune dintr-o galerie orizontală lungă de 573 m, electrificată și amenajată pentru vizitare. Pot fi admirate numeroase stalactite și stalagmite, care au forme ce impresionează, căpătând denumiri specifice precum Orga, Altarul, Candelabrele, Cadâna, Moș Crăciun, Dropia, Domul Mare, Uliul Rănit, Sala Perlelor, etc.


În peșteră se găsesc colonii de lilieci, miriapode, pseudoscorpioni, paianjeni și numeroase alte nevertebrate inferioare. În Galeria Urșilor poate fi văzut un schelet de urs de peșteră. De asemenea, au fost descoperite scheletele altor mamifere, cum ar fi leul, hiena și lupul de peșteră.


În zona Băii de Fier se află Peștera Iedului, declarată monument al naturii, speologic, cu o suprafață de 14ha.


În apropierea căilor de acces în masiv se află și alte rezervații, ce aparțin din punct de vedere geografic altor munți, dar care pot fi avute în vedere, precum Cheile Jiețului, Cheile Taia, Cheile Oltețului și Peștera Polovragi.





Ghid montan

Trasee

Cazare

Harti

Fotografii / Poze

Stiri

Jurnale

Salvamont
 
0,0344 secunde

Deblocari usi Bucuresti | GetaMap.org | Maps from all over the world | ro | fr | es | de | Calculator distante
ViewWeather.com - A new way to view the weather | nl.ViewWeather.com | sv.ViewWeather.com
Regulament carpati.org
© copyright (2004 - 2024) www.carpati.org