Hidrografie
Rețeaua hidrografică a munților Parâng aparține bazinelor Jiului și Oltului.
Bazinul Jiului are o suprafață de 10469 kmp. Jiul este râul central al Olteniei și are lungimea de 348 km. El se formează la Iscroni ( 556 m alt. ), din unirea Jiului de Vest cu Jiul de Est, primul adunându-și apele din munții Retezat și Vâlcan, iar ultimul din munții Parâng și Șureanu.
Bazinul Gilortului are o suprafață de 1348 kmp, și lungimea de 116 km. Drenează principalele cursuri de apă din flancul sudic al Parângului. Gilortul izvorăște de sub Parângul Mare ( la 2340 m alt. ) și, după un lung traseu intramontan cu chei, repezișuri, cascade, iese la Novaci ( 460 m alt. ). Afluenții săi cei mai importanți sunt Blahnița, Cărpinișul, Alunișul, Galbenul. Toti afluenții se varsă în Gilort în afara limitelor montane.
Bazinul Oltețului are o suprafață de 2474 kmp, iar lungimea de 184 km. Izvorăște de sub Curmătura Oltețului,
la 1600 m alt., curge între munții Parâng și Căpățânii circa 20 km, iese din munte prin Cheile Oltețului și după încă 164 km se varsă în Olt. Din munții Parâng primește puțini afluenți, pintre care și Ungurelul.
Bazinul Lotrului are suprafața de 1024 kmp, lungimea 76.6 km. Este un râu intramontan prin excelență, se formează la 1770 m alt., din unirea pâraielor Câlcescu și Zănoaga Mare, coborând spre nord în trepte glaciare, apoi străbătând o mică cheie în dreptul muntelui Cărbunele. De la Obârșia Lotrului își shimbă brusc cursul spre est, ieșind din ținutul munților Parâng. Afluenți ai Lotrului în zona de obârșie sunt Găuri, Huluzul, Groapa Seacă, Pravățul și Iezerul, Cărbunele, Mirăutul.
Latorița este afluent al Lotrului, cu suprafața de 201 kmp și lungime de 29 km. Izvorăște de sub șaua Ștefanul ( 1820 m alt. ) și străbate un uluc glaciar larg până aproape de Cascada Dracului ( 1450 m alt. ).
Se varsă în Lotru la Gura Latoriței ( 550 m alt. ).
O caracteristică a scurgerii apelor din munții Parâng, precum și din munții Lotrului și Căpățânii, constă în ampla intervenție a omului. Pentru alimentarea noilor lacuri antropice Vidra, Balindrul, Jidoaia (în munții Lotrului), Mălaia, Brădișor, Galbenul, Petrimanul au fost captate și apoi deviate prin galerii 76 de cursuri de apă. Cele 7 lacuri din spatele celor 7 baraje însumează circa 380 milioane metri cubi de apă, trei stații de pompare ( Petrimanul, Balindrul, Jidoaia ), 180 km de galerii subpământene.
Pe lângă bogăția deosebită a apelor curgătoare, munții Parâng adăpostesc 22 de lacuri mai importante, 18 lacuri mai mici și peste 25 de ochiuri de apă, în marea lor majoritate de origine glaciară. Prin acest număr de lacuri, Parângul se situează pe locul trei în ierarhia Carpaților românești. Lacurile glaciare pot fi grupate astfel: cele din bazinul Jiețului, cele din bazinul Lotrului, cele din bazinul Latoriței, din bazinul Gilortului, alte lacuri naturale.