Clima
Clima masivului Ciucas este o clima de munte mai putin rece decat cea din masivele inalte ale Carpatilor, fapt care se reflecta si in extensiunea redusa a pasunilor alpine propriu-zise.
Temperatura medie anuala a aerului este mai mica pe culmi, 2-4 gradeC si creste pe vai pana la 4-6 gradeC. Iarna, media lunii ianuarie se prezinta intre valorile de 6 si 8 gradeC, iar vara, media lunii iulie ajunge la 12-14 gradeC. Amplitudinea termica anuala atinge 10-20 grade C.
Precipitatiile care cad sunt relativ abundente, dar prezinta variatii in privinta raportarii sezoniere.Daca media anuala este de 1000-1200 mm, iarna se inregistreaza 400-500 mm, iar primavara si vara 600-700 mm. In total, in timpul unui an se constata 160-180 zile cu precipitatii. Perioada cu cele mai putine precipitatii cuprinde sfarsitul verii si inceputul toamnei.
Stratul de zapada, destul de abundent, apare de obicei in luna octombrie, mentinandu-se pana in luna mai; perioada cea mai indicata pentru schi este insa ianuarie-martie.
Durata de stralucire a soarelui este de circa 75 de zile pe an, dar numarul de zile in intregime cu cer senin este mai mic de 40 intr-un an, iar numarul de zile cu cer acoperit ajunge la 120-140 pe an.
Nebulozitatea oscileaza intre 6,5-7,0 zecimi, in raport cu altitudinea.
In masivul Ciucas, cea mai mare frecventa o au vanturile de vest si nord-vest, mai rar cele de sud-vest; orientarea culmilor modifica local directia vanturilor, canalizandu-se pe vai. Viteza medie anuala a vantului este de 4-5 m/s si chiar 7 m/s pe creste.