Skin Classic Skin White Skin Black & Whilte Skin Default Adauga la Favorite (In contul carpati.org)
Cautare:

Calendar

Decembrie 2023
LMMJVSD
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Ianuarie 2024
LMMJVSD
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031

Vremea
Varful Vitos
Muntii Hasmas
Trebuie sa te autentifici pentru a putea adauga un topic

Forum Trasee / Ture Ture scurte in Fagarasi (9)

markbv
markbv
Caraba

Atentie: traseele spre saua Paltinu si lacul Caltun (Punct albastru, respectiv triunghi albastru, cca 3 ore jumate de la manastire) sunt mult mai usor de identificat in sens invers, pe coborare. Asta pentru ca, la urcarea primului prag al vaii, printre jnepeni, daca nu esti atent si nu vezi la o bifurcatie a potecii o sageata albastra pe o piatra, care te trimite spre stanga, esti tentat sa mergi pe ramura din dreapta, spre parau, care pare mai evidenta si sa pierzi astfel traseul. Asta nu este totusi o tragedie, pentru ca daca urci panta printre jnepeni si stanci, ori gasesti un stalp de marcaj in golul alpin, ori ajungi mai devreme sau mai tarziu in traseul cruce albastra, care duce la lacul caltun daca e urmat spre stanga.
Asa ca daca te duci pe acolo, fii cu ochii in patru!
Ia cu tine o harta, te ajuta mult in zone cu care nu esti familiarizat.

Ia in calcul si traseul pe Piciorul Lezpezi (punct rosu) pana pe vf lespezi, cca 4-5 ore. de acolo poti face un circuit, cu coborare prin saua Lespezi, desi marcajul este cam slab pe anumite portiuni. Cainii de la stana din Lezpezi au fost ok anul trecut, am vorbit cu ei si nu am avut probleme.

Bafta si tura faina!

Sâmbătă, 25 iulie 2015 - 00:09

xoreax
xoreax
Coarda

Am fost pe acest traseu si nu am intampinat nicio dificultate dar in conditiile in care era uscat. Te poti orienta doar la fata locului sau poti intreba pe grupurile montane daca ar mai fi traversari inzapezite mai sensibile. Eu as fi tentat sa zic ca nu, dar vorbim totusi de Fagaras..
Mesaj modificat de autor!

Vineri, 24 iulie 2015 - 22:30

irina.p
irina.p

@xoreax sunt de acord in privinta cablurilor. Tocmai asta intrebam: in zone mai periculoase pe traseul propus sunt cabluri? Dar probabil am formulat mai stangaceCarpati.org

Inteleg, deci, ca zone periculoase sunt, dar cabluri nu prea? Pacat, suna foarte interesant traseul! Dar poate imi gasesc un alt doritor de drumetii la hotel acolo. In orice caz, merci pt sfaturi!

Vineri, 24 iulie 2015 - 22:25

xoreax
xoreax
Coarda

Apropo de ce ai spus legat de ruperea picioarelor: zonele cu cabluri sunt CELE mai sigure din punctul meu de vedere. Pe traseul sugerat de mine mai pot fi limbi de zapada (nu imi dau seama daca si acum sau nu) iar la astfel de traversari o poti pati cu MULT mai grav decat pe o portiune cu cablu unde ai atat aderenta stancii la picioare cat si siguranta mainilor pe cablu.
Mesaj modificat de autor!

Vineri, 24 iulie 2015 - 21:59

xoreax
xoreax
Coarda

Nu ai nicio zona cu cablu in afara de "La 3 pasi de moarte" care oricum e in afara circuitului.

Vineri, 24 iulie 2015 - 18:53

irina.p
irina.p

@diciu, @xoreax merci mult!

@diciu Merci pt atentionare de caini. O sa evit zonele cu stane.

@xoreax pe circuitul propus de tine exista zonele expuse fara lanturi? Intreb pt ca cel mai probabil o sa merg singura si nu vreau sa fac pe viteaza si sa-mi rup picioarele in zone mai periculoase Carpati.org

Vineri, 24 iulie 2015 - 17:17

xoreax
xoreax
Coarda

Ar mai merita mentionate traseele din zona cabanei Capra. Aici ar merge un circuit gen:

- urcare pe TG, un pic mai sus de cabana Capra (intr-o curba a transfagarasanului) pana la Fereastra Zmeilor
- banda rosie pana la lacul Capra
- banda albastra inapoi la cabana Capra.

De la Fereastra Zmeilor se poate parcurge si zona "La 3 pasi de moarte", dus-intors.

Vineri, 24 iulie 2015 - 16:50

diciu
diciu

Salut

Listez în ordine preferințelor mele.
Am scris unde știu de stâne, aici voi știți mai bine cum vă descurcați cu câinii.
Pe (1) de mai jos se urcă cel mai des de la Piscu Negru; e foarte bine marcat și e un traseu fără zone expuse (n-are lanțuri, etc). În plus fiind pe vale e mai sigur (în sensul că dacă vă prinde ploaia e mai apărat).

1/ Triunghi albastru Piscu Negru - Refugiul Călțun 3h/3.5 ore urcarea
Pleacă din zona Piscu Negru Cota 1200 (trece pe lângă mănăstire și urcă spre nord pe un forestier).
Zona cotei 1200 e vis-a-vis de Hotelul Piscu Negru și o idee mai sus pe Transfăgărășan (e o zonă de cazare - Cabana Cota 1200, Hotel Siesta, etc).
Marcat excelent, parcurs des, multă lume merge pe aici.

2/ Punct roșu Piscu Negru - Lespezi (2500+) 3.5-4 ore urcarea (pe piciorul Lespezi)
Pleacă din zona Piscu Negru Cota 1200 înspre sud pe lângă o parcare neasfaltată și intră repede în pădure.
Atenție la stâna de la ieșirea din pădure - câinii nu-s tocmai prietenoși.
Marcat bine, pe piciorul Lespezi atenție dacă-i ceață.

3/ Punct albastru Piscu Negru - Șaua Paltinului.
Pleacă din același loc cu Piscu Negru - Refugiul Călțun, merge în comun o bucată de drum.
Marcat bine în partea de jos, parcurs rar și ca atare în zona de jnepeni unde se desparte de triunghiul albastru de mai sus trebuie puțină atenție (vegetație înaltă). Mai sus de bifurcație n-am fost, nu știu cât de bun e marcajul.

4/ Cruce albastră Piscu Negru - spre Vârful Piscu Negru (traseul complet merge la cantonul Mușeteica din Valea Buda, noi l-am făcut până în creasta Piscu Negru).
Pleacă din Transfăgărășan. De la Piscu Negru se urca pe șosea ~2Km și traseul se desprinde spre est (din drum se merge înainte) pe marginea unui pârâu. E un bolovan vopsit la ieșirea din șosea.
Și aici e o stână, și aici cânii sunt relativi agresivi dar cu ajutorul ciobanilor merge.
Marcat bine o bucată, după stână prost (noi am ratat marcajul, am renuțat să-l căutăm și am urcat pe un vârf de alături).

Din Piscu Negru ar mai fi o variantă mersul cu mașina până la Bâlea (20-25 min de condus). Mașina se poate lăsa în parcare (5 lei pe zi în parcarea de la vest).
5/ De aici e accesibil Vânătoarea lui Buteanu (2500+), ~2 ore urcare de la Lacul Bâlea (triunghi albastru până în Șaua Capra, cruce albastră spre Vânătoarea lui Buteanu).

6/ Sau parcursă creasta până la Refugiul Călțun (3h dus, tot cam așa la întors).
De la Bâlea spre Călțun se urcă pe cruce roșie în Șaua Doamnei, bandă albastră spre Paltinu/creastă, apoi bandă roșie pe creastă până la Călțun.
Conține ceva zone expuse echipate cu lanțuri (în zona Lăița/Lăițel).

Drum bun.

Vineri, 24 iulie 2015 - 15:52

irina.p
irina.p

Buna tuturor. Am nevoie de niste sfaturi. In August o sa stau 2 zile intr-un hotel, Piscul Negru, pe Transfagarasan. Deoarece o sa am toata familia ne-mergatoare pe munte dupa mine, o sa am maximum o zi pentru a umbla pe munteCarpati.org. Deci, ar merge un traseu de maxim 4 ore dus, 4 intors. Stiu ca de la hoteul asta, si din zona in general, pleaca cateva trasee. De exemplu, cel dinspre Saua Paltinului. Dar nu am facut drumetii in Fagarasi pana acum, nu stiu zona, deci am nevoie de ajutorul vostru.

Va cer un sfat in legatura cu trasee posibile:
Ce traseu (marcaj) sa aleg?
De unde se pleaca?
Care este destinatia traseului?
Etc.Carpati.org

Sunt recunoascatoare pentru orice sfat!

Mentionez ca am conditia fizica OK, am facut multe drumetii in mt. Bucegi (incl. vf. Omu de mai multe ori). Nu sunt vreun sportiv, dar nici nu lesin pe drum.

Vineri, 24 iulie 2015 - 11:45

Afisari: 1,998

Adauga un mesaj in topic

Trebuie sa te autentifici pentru a putea adauga un mesaj

0,9354 secunde

Deblocari usi Bucuresti | GetaMap.org | Maps from all over the world | ro | fr | es | de | Calculator distante
ViewWeather.com - A new way to view the weather | nl.ViewWeather.com | sv.ViewWeather.com
Regulament carpati.org
© copyright (2004 - 2023) www.carpati.org