De la gara pana la baza de jos a telescaunului (mai jos putin de cabana/hotelul Rusu) sunt cam 8 km, si exista maxi-taxi doar pentru primii 4 km, in rest doar autostopu sau pe jos. O varianta mai comoda este taxiul luat direct de la gara pana la baza de jos a telescaunului si costa cam 15 ron/taxi. Traseul de la baza de jos a telescaunului pana sus in statiunea Parang este marcat, insa nu e chiar nevoie stricta de marcaj, decat poate in prima parte, ca in rest urmezi drumul forestier/telescaunul. Daca aveti la dispozitie o zi intreaga merita urcat pe jos in loc de telescaun. Daca doriti sa mergeti cu telescaunul iar trenu ajunge fara intarziere in Petrosani puteti face un popas in zona garii la un chiosc/terasa o ora, telescaunul cel mai devreme se pune in miscare pe la ora 8.
Off-topic: Mi-ati facut dor de munte, si in special de zona asta.
luna - este buna informatia asta cu programul telescaunului; ma gandeam eu ca s-ar putea sa nu circule tot timpul mai ales in cursul saptamanii daca nu este cerere mare!
Am intampinat aceeasi problema si in Busteni la telecabina, nu erau oameni suficienti!
Daca vom ajunge in Petrosani dimineata avem timp suficient sa ajungem in Parangul Mic pana seara! Apropo cum se procedeaza de la gara, trebuie luat vre-un mijloc de transport? Traseul pe sub telescaun este marcat sau este intuitiv?
Luati cu voi mai multe baterii, beculete, muzica, boxe, etc. !!! Glumesc. Nu am auzit de oameni atacati de urs in zona asta. Cu privire la telescaun, atentie ca nu are un program stabil in extra-sezon de ski.
conrad--- m-ai linistit 80% in privinta ursului
sa ma incurajez singura as adauga ca pana acum nu cred sa se fi semnalat atacuri grave ale ursilor in refugii, plus de asta refugiul e mai rezistent decat cortul
conrad---am citit tura ta inainte sa postez intrebare, de altfel a fost o sursa de inspiratie deoarece am fi vrut o tura continua nu cu intoarcere pe acelasi drum.
Felicitari, foarte frumos!
eaglefree ---- cazare la Cabana Groapa Seaca ar fi ideal insa cred ca e cam solicitant pentru mine; eu nu am conditie fizica deloc, 90% din timp stau pe scaun deci nu cred ca pot ajunge la Groapa Seaca decat obosindu-ma tare...nu stiu ce sa zic!
va multumesc din suflet ptr sfaturi, numai ture frumoase!
Am facut tura Telescaun - Ref. Agatat si cu necunoscuti de pe carpati.org. Si nu am alergat deloc pentru a incheia tura. Intre Statiunea Parangul Mic (capatul telescaunului) si ref. Agatat am facut 9 ore jumate. Se poate si mai bine, dar si mai rau . Chiar si 10 ore de-ati face (asta presupunand un ritm foarte incet) si tot ar fi timp suficient intr-o zi.
Am scris un jurnal despre acea tura, despre traseul P. Mic - P. Mare - Ref. Agatat - cab. Groapa Seaca, poate iti va fi de folos http://www.carpati.org/jurnal/parang_august_2009_8211_povestea_merge_mai_departe.../1
584/
Intre Agatat si groapa Seaca, maxim 2 ore. De la Groapa Seaca puteti suna, contra cost, un taxi din petrosani. Pretul unei curse e de 40-50 lei, in functie de cum negociati.
Intre Groapa Seaca si petrosani sunt 18 km.
Refugiu Carja e intr-o stare deplorabila, total neprietenos si e la doar o ora jumate de locul de pornire. In plus, in zona acestui refugiu nu este apa.
Din saua Gruiu (cu sau fara marcaj), coborarea spre lacuri e foarte evidenta. In schimb, portiunea din creasta si pana la lacul Mandra e foarte abrupta si alunecoasa.
In caldarea Rosiile nu exista poteca evidenta, veti merge numai pe stanci, ghidati de marcajul care apare suficient de decent, incat sa poate fi urmarit (chiar si pe ceata). Este pe partea stanga a lacului Mandra, in sensul de coborare.
Am mers destul de des prin muntii Parang si nu m-am intalnit cu ursul - dar asta nu inseamna ca nu sunt ursi in aceasta zona. Ca ursul a fost vazut in zona refugiului Agatat pot confirma din spusele cunoscutilor. Insa nu a fost agresiv si s-a indepartat cand a auzit oameni. Din pacate, turistii lasa multe gunoaie in zona refugiului si acest lucru mai atrage animalele padurii. Nu s-a apropiat niciodata nici de corturile instalate in poiana. Iti garantez ca ursul de Parang nu se apropie de om. Nu da buzna nici in cort, nici in refugiu, daca sunt oameni inauntru.
Semnele de gheare de urs de pe tocul usii (si de langa), de la intrarea in refugiu (adica sus, pe stanca), demonstreaza ca acest refugiu nu e cu nimic mai sigur in fata ursului, ca oricare altele. Inaltimea de cativa metri e apa de ploaie pt el. Insa, repet: nu se va apropia de refugiu daca vor fi oameni in el. Daca sunteti singuri in zona refugiului, va recomand sa faceti ceva galagie inainte de culcare, asta ca sa dormiti linistiti .
Nu vreau sa se inteleaga din aceste randuri ale mele ca vizita ursului in zona refugiului este un lucru des intalnit. NU.
Daca mergeti in weekend, exista riscul sa gasiti refugiul aglomerat (uneori vin persoane din Petrosani special pt. a trage un party in zona refugiului - sau pot veni dintre cei care il ingrijesc. dar cred ca loc vi se va face - asa ar fi omenesc .
Sfatul meu. Stati o noapte la refugiul din piatra Carja sau la lacul Mandra, daca sunteti cu cortul.
Sa alergati pe munte dintr-o parte in alta, nu este prea placut si nu vei simti si vedea muntele.
Se poate face intr-o zi, dar o sa fi o alergatura pentru voi.
Marius,faptul ca refugiul este "agatat" nu-ti confera si siguranta maxima.Ursul este greoi,dar foarte agil.In fine,nu insist pe chestia asta,nu vreau sa par paranoic,eu vreau sa atrag atentia asupra riscurilor din zona.Atita tot.
Paradoxal,am dat "noroc" cu ursul in oras (si nu la ZOO) dar la munte nu l-am intalnit.Bineinteles,nici nu-mi doresc.
Spray-ul e bun,dar sa-l folosesti cum trebuie.Daca declansezi jetul de aproape,o sa resimti efectul.Daca-l declansezi prea departe de pericol,efectul este zero.
Alina: ia in considerare si cabana Groapa Seaca --> http://www.carpati.org/ghid_montan/muntii/parang/cabana_groapa_seaca-96/ Au preturi decente,40 lei / noapte...sau 35 lei/noapte daca stai mai multe zile.
mysfan --- amuzant esti si incurajator!
mie mi-ar placea tare mult sa va cunosc in realitate pe toti care scrieti pe acest site!
Problema cu turele organizate este ca noi avem concediu foarte bine stabilit, la patron iei cand iti da el nu cand vrei tu!
Eu merg foarte incet (sunt mica si ma aplec la fiecare bolovan, uneori merg in 4 labe si pe fund cu toate ca ruxu_oac zice ca nu-i bine); la timpul care mi-l dati voi eu mai adaug 1:30 - 2:00 h.
In retezat am intalnit un tovaras de drum (era singur ,sotia lui nu era pasionata de munte) ...tin minte ca mergea foarte repede --- avea motor la fund, nu alta; si cum incercam eu sa tin pasul cu el am alunecat si am cazut ...noroc ca nu am patit nimic grav insa i-am zis: omule cu tot respectul crede-ma ca nu-i nicio suparare daca o iei inainte dar eu nu pot merge asa!
...ritmul meu este mai greoi, asta e!
mysfan -- iti scriu un mail inainte de tura, noi vom merge undeva pe la inceputul lui august!
salutare, eu chiar vreau sa nu rad dar legat de ursi pot sa-ti zic ca i-au mancat braconierii pe toti, ca am batut multi munti si numai la zoo si la stiri am vazut
-refugiul agatat uita-te pe net la niste poze ca este pe o stanca, este cel mai sigur refugiu impotriva ursiilor
-legat de spray eu zic sa nu iti faci rau
-nu stiu cum sunt disponibil ca poate va insoteam in tura dar oricum ca indrumare va recomand sa va inscrieti la o tura pe acest site fie in Parang daca tineti neaparat sau in alte ture deoarece aveti foarte multe de invatat de la colegii de tura si astfel o sa invatati incet incet muntele si nu o sa va mai fie teama de urs si alte lighioane
-ursii de pe la noi nu sunt prietenosi ca cei de prin Sinaia, Busteni si muntii din zona aia
Oricum uite niste poze intr-o tura de acum vre-o 3 ani de acolo http://mysfan.wordpress.com/2010/04/12/parang/
eaglefree --- am gasit un magazin in Bucuresti unde se vinde spray cu piper (voi lua insa sincer mi-e cam mila sa-l folosesc; plus ca daca ajung fata in fata cu mos martin sigur uit de spray...cred ca uit si cum ma cheama!
...rezultate bune am auzit ca dau petardele (pocnitorile folosite de Revelion).
sincer eu m-as bucura sa gasesc oameni refugiu, insa sa fie cu bun simt, sa doarma noaptea!
Cortul iese din discutie! Pe langa faptul ca e greu eu fac infart daca dorm in el! Probabil daca suntem mai multi cu corturile asa gen tabara (3-4 corturi) !
Am avut o incercare in Bucegi ...si dupa 2 ore de la montarea cortului , cand a dat sa se intunece, l-am pus sa-l stranga ca eu plec la cabana; noroc ca era cabana la juma de ora de noi ca altfel faceam planton in cort!!
N-am dormit la refugiu,dar din cate am vazut,este loc de vreo 8 persoane.La nevoie,se poate folosi si holul de la intrare.
Refugiile au o regula scrisa (sau nescrisa) : ultimul venit,primul servit.Adica,se ofera locul din refugiu celui/celor mai obositi.Ma rog,nu stiu cat se aplica aceasta regula,care e pana la urma de bun simt.Si chestia asta e discutabila...
Glumind putin,nu stiu daca ursu bate la usa sau intra direct,dar pentru mai multa siguranta,intepeniti bine usa de la intrare....in special daca veti fi singuri la refugiu.
Departe de mine gandul sa-ti induc temeri legat de acest minunat refugiu.M-a prins ploaia si am stat inauntru vreo ora,timp in care am citit in jurnal,impresiile altor montaniarzi.Acolo s-a mentionat de urs si de faptul ca e bine sa intepenesti usa de la intrare.Nu cred c-ar fi glume proaste,dar na,stii tu,paza buna trece primejdia rea.
Tura de acomodare: buna alegerea cu lacul Mija.Traseul e usor iar lacul Mija e mirific.
Nu uitati de refugiul Carja,in caz de vreme urata,va poate fi folositor.Nu stiu in ce stare mai e,dar ultima data cand am fost,se putea folosi cu incredere.
@alinutza: sa cobori pe fund sigur nu este o idee buna Indicat ar fi, la un traseu asa lungut, sa aveti totusi la voi cort, pentru ca decat sa va prinda noaptea prin padure, sa va rataciti sau sa fie aglomerat la refugiu si sa nu aveti unde dormi (in caz ca ajungeti tarziu si nu mai puteti continua) mai bine carati un pic in plus
eaglefree --- putin cam delicata treaba cu ursul, eu crap de frica numai cand ma gandesc la el! Ma gandesc ca nu va intra in refugiu, cel mult va umbla pe langa....doar nu o sa navaleasca peste noi!
...acum ma gandesc la alt aspect (eu niciodata n-am inoptat la vre-un refugiu), daca va fi ocupat in acea perioada?! Daca va fi full si nu mai aven loc?!
Am vazut ca alt loc de inoptat in afara de cort nu exista! Iar cu cortul ne e cam greu fiidca nu are cine sa-l care!
eaglefree
Vom sta 1 , 2 sau 3 nopti in parangul mic! In prima zi ne vom reface deoarece calatorim cu un tren de noapte si ajungem la 6.00 in Petrosani, eu in tren nu pot dormi deci nu voi pleca zombi pe munte!
ziua 2 - vom face "o minitura" de antrenament - posibil vf Parangul mic si inapoi sau poate Lac Mija si inapoi in statiune!
in ziua 3 sau 4 parcurgem traseul mare!
mysfan - presupun ca frica de inaltime o are orice om normal insa difera intensitatea, eu pot sa spun ca am mai domolit-o cu tura din Retezat ---sunt mandra de mine )
...si la o adica avem 2 miini si un fund de rezerva (urc in 4 labe si cobor pe fund)!
In prizinta cazarii la Parangul mic te rog mult sa-mi recomanzi ceva bun, as vrea sa fac rezervare din tinp!
alinutza79..
Salutare, am vazut la descrierea profilului ca ai ceva probleme cu inaltimea, o sa le corectezi la coborarea de pe Parangul Mare, si varianta mai buna este cea spusa de ruxu_oac pe partea stanga a coborarii catre lacurile Taul Lung si Rosiile, iar daca vrei sa vizitezi si lacul Mandra e buna varianta lui eaglefree pe partea dreapta sau deviezi spre dreapta pentru vizitarea lacului Mandra
- de la cabana Groapa Seaca poti prinde cu usurinta masini care sa te duca pana in satul Jiet de unde este maxi taxi in fiecare xi pana in jurul orei 16-17 (mai ales ca este august cand este circulat de multe masini care trec dinspre obarsia Lotrului)
-traseul se poate parcurge intr-o zi dar daca mergeti mai incet luati-va in calcul ca o sa ajungeti cam in 10 ore
-daca vreti sa urcati cu primul scaun la ora 8.30 -9.00 dimineata puteti ori sa veniti cu trenul de noapte ori sa veniti cu o zi mai devreme in Petrosani, legat de cazare da-ti un semn inainte de a face tura si va ajut
eaglefree - de la refugiul agatat pana la Groapa Seaca faci maxim 2 ore, traseul de la cabana Groapa Seaca pana la tauri este de 4.5-5.5 ore pe urcare
Da, cabana Rusu e acelasi lucru cu Hotelul Rusu si este mai jos. Am precizat de el pentru ca nu eram sigura ca este vorba despre aceeasi zona si nu voiam sa te induc in eroare sau sa confund.
Sa nu te incurci cu zonele de cazare, cabana Parang (cum ai spus tu initial si care este spre Ranca ): http://www.ranca.ro/cazare-in-ranca/cabane/cabana-parang.html, nu este acelasi lucru cu vila Parang : http://www.carpati.org/ghid_montan/muntii/parang/cabana_vila_parang-186/. Pentru traseul pe care vrei sa il faci trebuie sa te duci in zona Cabana Rusu, Vila Parang si statiunea Parangul Mic adica al doilea link
Sper ca ti-am fost de folos.
@eaglefree: Nici noi nu prea am gasit marcaj din saua Gruiu, dar traseul este destul de intuitiv. Noi am mers intr-adevar pe partea stanga si a fost bine, iar ultima sursa de apa intalnita a fost la telescaun in statiune, e o cismea acolo. Cu ursul nu ne-am intalnit
In general,asa cum zicea si ruxu,traseul nu e dificil,ceva probleme poti avea doar la coborarea din saua Gruiu la lacul Mandra,atiti din cauza inclinatiei cat si din cauza faptului ca traseul nu este marcat.De abia mai jos,la lacul Rosiile vei intalni marcaje,punct rosu,pana la refugiu Agatat,chiar si mai jos.Ma rog,acum 2 ani portiunea asta nu era marcata,nu stiu daca s-a facut ceva intre timp in privinta asta.
Eu am ocolit lacul Mandra prin partea dreapta in directia de mers,dar e putin mai dificil.Recomand partea stanga.
De la capat de telescaun si pana la lacuri,din cate stiu eu,nu exista nicio sursa de alimentare cu apa.
Daca innoptati la refugiu aveti grija,in jurnalul refugiului s-a mentionat prezenta ursului in zona.
De la refugiu Agatat pana la Groapa Seaca cred ca faceti vreo 3-4 ore: poteca cam o ora de la refugiu,apoi ajungeti la un drum forestier (3-4 km) care va scoate la drumul Petrosani-Obarsia Lotrului,apoi faceti dreapta,si mai aveti tot vreo 3-4 km (sper sa nu ma insel)
De la refugiu Agatat pana la Petrosani,puteti ajunge intr-o zi,daca aveti picioare bune.Aveti cam o ora de poteca,apoi vreo 20 km de drum forestier+sosea.Poate aveti norocul sa va ia cineva cu masina.
Din Petrosani vom urca cu telescaunul presupun ca pana in statiunea Parangul mic http://www.carpati.org/ghid_montan/muntii/parang/cabana_vila_parang-186/
am vazut ca sunt mai multe posibilitati de cazare: http://www.paring.ro/cazare.html
Cabana Rusu e tot aia cu Hotel Rusu http://www.hotelrusu.ro/resorts.html
este la 1168 m deci se pare ca e mai jos?!
Sper sa nu fi inteles gresit, din ce stiu eu, statiunea Parangul Mic este cea mai apropiata de Petrosani iar cabana (ma rog, hotelul) cea mai cunoscuta de acolo este Cabana Rusu. Noi am dormit un pic mai sus, spre statia Meteo si telescaun.
1. Traseul nu este dificil, dar este lung, iar coborarea in caldarile glaciare poate fi solicitanta si necesita atentie in plus
2. Nu stiu cat timp este de la refugiul Agatat la cabana Groapa Seaca, noi am dormit la refugiu si a doua zi de dimineata am continuat pe valea Jietului (sincer nu imi aduc aminte cat, posibil vreo 2 ore) pana am iesit in drumul de masina, de unde am facut autostopul pt cei 17 km pana in Petrosani.
mercic mult pentru info
Intentionam sa plecam de la Cabana Parang in jurul orei 8.30-9.00 si sper ca pana la ora 19.00 sa fim la refugiu, nu vreau sa ne apuce noapte!
As mai avea 2 intrebari:
1 - cam cat de dificil este traseul?
2 - de la refugiu agatat pana la Cabana Groapa Seaca cat mai este?! sau se poate ajunge de la refugiu in petrosani in aceeasi zi?!
Am parcurs traseul intr-o singura zi, doua persoane, cu plecare de la Cabana Rusu (unde am avut cortul). Am plecat pe la ora 11 si al ora 19 eram la refugiu. In august probabil ca se face mai putin, noi am avut si ceva zapada plus bagaje grele.
Off-topic: Mi-ati facut dor de munte, si in special de zona asta.
Sâmbătă, 28 mai 2011 - 21:58