Skin Classic Skin White Skin Black & Whilte Skin Default Adauga la Favorite (In contul carpati.org)
Cautare:

Calendar

Aprilie 2025
LMMJVSD
123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930

Mai 2025
LMMJVSD
1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031

Online

Vremea
Varful Toaca
Muntii Ceahlau
#23  Inapoi 1 2 Inainte

Trebuie sa te autentifici pentru a putea adauga un topic

  Forum Trasee / Ture Sugestie traseu marcat grad mare de dificultate (23)
 
ratza
ratza
Busola
 
@cristi.iliescu - Ăla din poteci uitate de lume e doar o mică parte din banda roșie, mai exact bucata care ne lipsea. Traseul, în întregime, e așa:
Gura Lotrului - Foarfecile Brezoiului - Șaua Dăneasa - Sturii lui Pavel - Poiana lui Pavel - Șaua Tîrsa - Vîrful Narățu - Coșurile Narățului - Șaua Narățu - Claia cu Brazi.

Știu că pare scurt pe hartă, dar mergi de behăi, fără potecă, apă sau marcaj.

@victoranica - Banda galbenă a fost remarcată anul ăsta, pleacă din Căciulata peste Roștea, trece prin Șaua Jiliști și ajunge în Șaua Suhăioasa, unde ar trebui să se întîlnească cu banda roșie din creasta principală a Căpățînii. Sincer, creasta integrală a Builei mi se pare mult mai simplu de parcurs față de banda roșie din Narățu.


Luni, 12 septembrie 2016 - 13:42

victoranica
victoranica
Coarda
 
@cristi : daca te mai intereseaza inca Naratu, dupa prima incursiune cu succes o sa urmeze si a doua , cel mai probabil la final de septembrie / incput de octombrie. Vom pleca din Brezoi si vom ajunge pe unde zice ratza. Deocamdata am ajuns pe Naratu venind dinspre Comanca (Olanesti), pe la Dosu Pamantului / Jilisti.

Problema cu traseul asta si topicul de fatza este marcajul. S-a cerut un traseu dificil si marcat in acelasi timp, cu toate ca in Naratu am gasit o banda galbena proaspat refacuta, care face legatura cu creasta Capatanilor (cel putin asa ne-a informat pe noi un salvamontist), crucea albastra , incepand din Jilisti si pana in Saua Tarsa (de la intrarea pe muchiile Claii Cu Brazi este bulevard ), si punctul rosu, din padurea de langa Saua Tarsa pana dincolo de Naratu (mai departe nu stim ca n-am investigat, dar probabil se continua).

Daca prin dificultate se inteleg portiuni mai tehnice (semialpine), as mai recomanda Creasta Pietrei Craiului si portiuni din Creasta Fagarasului (Balea - Podragu de ex sau Serbota - Negoiu, care s-a mai mentionat). Si creasta Builei este superba, dar din nou deviem spre nemarcate / neomologate.


Vineri, 9 septembrie 2016 - 15:23

cristi.iliescu
cristi.ilies..
Busola
 
@ratză: vreau să fac și eu traseul ăsta! E cumva cel din primăvară, când ați fost cu Laura, descris într-un episod de Poteci uitate...?


Vineri, 9 septembrie 2016 - 14:50

ratza
ratza
Busola
 
Un alt traseu mai dificil din zona Doabrelor e banda roșie care pleacă peste Foarfecile Brezoiului - Sturii lui Pavel - Narățu - Claia cu Brazi. E lung, cu diferență de nivel destul de sănătoasă, are cîteva porțiuni de cățărare, e dificil ca orientare (marcajul fiind aproape inexistent), apă puțină (peresonal știu doar izvorul de sub Poiana Tîrsa și izvorul Ferigele, care era secat în primăvară), iar zona dintre Narățu și Claia cu Brazi e absolut fenomenală.


Vineri, 9 septembrie 2016 - 12:41

passa
passa

 
Nu e dificil, dar nici de ocolit, macar pentru imbogatirea amintirilor: urcat pe Padina Hotarului - Vf. Turnu - Padina Sindileriei (in Crai).

Iar daca vrei sa spargi granitele muntilor atotprezentati poti incerca un circuit pe muchiile Doabrelor sau urcat pe-o vale si coborat pe-o muchie. Dar aici ai nevoie de spirit de orientare si sa te opresti la belvedere pe cate-un tanc, iar toamna e faina zona.


Joi, 8 septembrie 2016 - 14:28

vestale
vestale
Caraba
 
Dupa cum s-a mai scris, un traseul usor poate deveni dificil, daca nu ai dormit bine cu o noapte inainte, daca a inceput o ploaie/furtuna, daca rucsacul nu este echilibrat sau este prea greu, daca ai un coleg de tura care se nu se simte bine, cu cine mergi, daca nu mai ai apa si alti factori. Tot timpul e bine de avut o marja de siguranta, pentru ca placerea de a parcurge un traseu montan sa nu se transforme in altceva.
Mie personal tot Creasta Craiului integrala intr-o zi cu plecare de la Curmatura, urcare prin Saua Crapaturii, vf Turnu, Ascutit, Timbale, La Om, si mers pana in Saua Funduri, coborat La Table si Prapastii si intors la Gura Raului mi se pare mai frumoasa, din ce am parcurs ca si traseu marcat intr-o zi. Faptul ca trebuie ca nu ai sursa de apa, ca ai portiuni si cu lanturi si fara, unde poate ar trebui sa fie lanturi, ceva jnepeni, padure si peretii din Prapastii mi s-a parut si inca mi se pare interesanta. Basca ca daca ai calcat stramb pe acolo, poate mai prinzi si o plimbare cu elicopterul Carpati.org
Urcarea pe Bucsoiul pe la Prepeleac pe 10 cm de zapada umeda nu mi s-a parut foarte dificila cand am facut-o. Dar bineinteles sunt lucruri subiective, depinde de fiecare in ce stare e si in ce punct al evolutiei ca si drumet se afla.


Joi, 8 septembrie 2016 - 12:18

zentai
zentai
Coarda
 
La Bucșoiu mă gândisem și eu, cu urcare pe la Prepeleac, dezvolți apoi tema, eventual, coborând la Mălăești, încarci Hornurile și dacă cobori pe la Turnuri, poți face schema asta cu lăsarea rucsacului la Mălăești, unde și poposești peste noapte. Mie unul mi s-ar părea suficient pentru o zi! Carpati.org

Inimă bună și ture la max!


Joi, 8 septembrie 2016 - 10:39

macaz2006
macaz2006
Caraba
 
da mclaren, de urcusul clasic pe Bucsoiul mare e vorba, pe banda rosie: P. Izvoarelor - Prepeleag - Bucsoiu. Daca vrei tu sa continui spre Padina sau spre Batrana ca sa lungesti traseul, asta e alta poveste. Nu ti-as recomanda rucsac mare in spate, asta daca vrei sa te bucuri de munte. Sunt destule pensiuni care, pentru 30-40 lei iti ofera loc de dormit la Padina. Eu nu as cara niciodat cortul si/sau sacul de dormit peste Bucsoiu, ca sa dorm unde, la Padina, unde sunt atatea posibilitati de cazare.


Joi, 8 septembrie 2016 - 10:12

medias
medias

 
"… sunt oameni care pot parcurge 30-60-100km/zi cu desaga în spinare, de la câmpie la 8000+, fără oxigen suplimentar…"

Stiam eu de ce am venit pe carpati.org.
Sunt aici câteva adevarate enciclopedii desi la nivel de experienta sunt tare limitate Carpati.org


Miercuri, 7 septembrie 2016 - 18:28

cornlel999
cornlel999
Caraba
 
Orice traseu poate fi dificil, depinde de parametrii la care te raportezi, vreme, stare fizica si psihica, etc.
Traseu greu de anduranta ar fi Bucsoiu-Omu-Padina, cum zicea macaz2006 , cu rucsac mare in spate, eventual sa dormi la cort la padina Carpati.org
Toata creasta Pietrei Craiului pana in Podul Dambovitei, destul de lung si solicitant.
Creasta Fagaras, de la Balea la Moldoveanu si retur.

Ar mai fi si altele, dar depinde ce inseamna pentru tine dificil. Carpati.org


Miercuri, 7 septembrie 2016 - 17:05

mclaren
mclaren

 
@macaz2006 te referi la poiana izvoarelor->poiana bucsoiu-> vf. bucsoiu-> omu -> etc pe banda rosie?


Miercuri, 7 septembrie 2016 - 13:59

macaz2006
macaz2006
Caraba
 
Eu cred ca cel mai dificil traseu marcat din Romania este urcarea pe Bucsoiu pe banda rosie. Custura Saratii e de bosorogi, Lanturile Craiului scurte, Braul Cioranga plimbareala. Ar mai fi urcarea in Padina Popii un traseu foarte frumos si expus, insa este deasemeni, scurt. Urcarea pe Bucsoiu este lunga, abrupta, enervanta, zone asigurate cu lanturi. Posibil sa fie marea mea dragoste, insa nu m-am mai chinuit ppana acum pe vreun marcat precum pe Bucsoiu; si de fiecare data ma chinui la fel. Aaa, ia-ti pelerina de ploaie: o singura data l-am gasit insorit...


Miercuri, 7 septembrie 2016 - 13:36

yo6ial
yo6ial
Coarda
 
@Medias: Nivelul de dificultate al unei activități, de orice fel, este subiectiv, depinzând aproape în totalitate de experiența și așteptările celui în cauză. Limitele fizice ale unui om influențează secundar nivelul perceput de dificultate.

Sunt oameni care nu pot face față unei ture de 2-3 ore din Poiana Brașov până pe vârful Postăvarului și sunt oameni care pot parcurge 30-60-100km/zi cu desaga în spinare, de la câmpie la 8000+, fără oxigen suplimentar.

Ce ți se pare ție bagatelă, altuia i-ar putea fi imposibil și viceversa, perfect valabilă.


Miercuri, 7 septembrie 2016 - 13:14

medias
medias

 
"...Traseul include catarare ... de pana la refugiul Sperantelor..."

???


Miercuri, 7 septembrie 2016 - 12:20

xoreax
xoreax
Coarda
 
Un alt traseu fain si dificil, recent marcat (triunghi rosu) in Piatra Craiului, porneste de la Plaiu Foii, urca la Ref. Sperantelor si apoi continua pe Braul Cioranga Mare. Iesirea in creasta este in apropiere de vf. Ascutit, de acolo iti poti calcula tu singur retragerea.

Traseul include catarare inclusiv in zona de padure (cine ar fi crezut?) de pana la refugiul Sperantelor.
L-am parcurs impreuna cu fratele meu si ne-a scos un pic din zona de confort, atat prin pasajele de catarare cat si prin lungimea sa.


Miercuri, 7 septembrie 2016 - 11:26

mclaren
mclaren

 
@yo6ial, bănuiesti bine, prefer ca traseul sa puna in functiune si tractiunea fata.


Miercuri, 7 septembrie 2016 - 11:09

yo6ial
yo6ial
Coarda
 
Dacă iubești nu te plictisești de ceea ce iubești. Carpati.org


Tot n-ai zis ce înseamnă dificil. Încep să bănuiesc că ar fi ceva semi-cocoț/alpinism A0.


Marți, 6 septembrie 2016 - 23:54

mclaren
mclaren

 
@xoreax, ms de sugestie, ma documentam chiar ieri cu referire la Cusatura Saratii, pare sa fie un traseu ce merita luat in calcul.
@yo6ial, nu imi propun sa bat nici un record, doar cu cat e mai dificil(nu imposibil ca doar e marcat si trebuie sa respecte niste cerinte vizavi de muritorii de rand), cu atat imi face o mai mare placere sa il parcurg.
Ca doar e tendinta sa progresezi, incepi cu ceva foarte simplu si in timp incerci sa complici pt a nu te plictisi, nu cum am intalnit persoane in weekendul trecut in piatra craiului pe creasta care erau la prima tura de munte.
Referitor la umplut rucsacul, aceasta metoda o vad utila cand doresti sa te antrenezi, dar nu asta am in plan pt moment.


Marți, 6 septembrie 2016 - 23:14

yo6ial
yo6ial
Coarda
 
Că vorbeați voi de Făgărașilor... era un concurs, anii trecuți, Valea Mărului--Plaiu Foii în 24 de ore sau mai puțin. BR de la cap la coadă. Ăla traseu marcat extrem. Carpati.org Sub 7 zile eu nu-l văd nici alergat de urs.

1-2 zile ar fi creasta integrală a Pietrei Craiului (PR)...
Ca să fie mai dificil umpli rucsacul mai vârtos... zic și eu.

Vrei să bați vreun record personal? Să-ți testezi limitele?
Întreb serios, fără miștocăreală.


Marți, 6 septembrie 2016 - 22:34

medias
medias

 
"... Portiunile dificile sunt Custura Saratii si strungile..."
Ce poate fi dificil aici ?
Mesaj modificat de autor!

Marți, 6 septembrie 2016 - 20:22

Afisari: 2,825


#23  Inapoi 1 2 Inainte

Adauga un mesaj in topic






Trebuie sa te autentifici pentru a putea adauga un mesaj

 


 
0,0550 secunde

Deblocari usi Bucuresti | GetaMap.org | Maps from all over the world | ro | fr | es | de | Calculator distante
ViewWeather.com - A new way to view the weather | nl.ViewWeather.com | sv.ViewWeather.com
Regulament carpati.org
© copyright (2004 - 2025) www.carpati.org