Skin Classic Skin White Skin Black & Whilte Skin Default Adauga la Favorite (In contul carpati.org)
Cautare:

Calendar

Decembrie 2023
LMMJVSD
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Ianuarie 2024
LMMJVSD
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031

Online

Vremea
Varful Bucsoiu
Muntii Bucegi
#685  Inapoi 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 ... (35) Inainte

Trebuie sa te autentifici pentru a putea adauga un topic

  Forum Trasee / Ture Starea zapezii pe vaile Bucegilor (685)
 
andras
andras
Caraba
 
02.05.2021. Nu am fost eu ci un coleg pe Albisoara Curcii. In V. Alba s-a scurs o avalansa dinspre blid si cazusera si pietre din peretele V. Albe. Zapada umeda, altcineva a postat sambata despre o avalansa care scurgea lent in mijlocul vaii.
In Albisoara Crucii topirea e accentuata, sunt cascade de apa, saritori deja descoperite, se merge cu greu la mixt, nefiind posibil urcarea chiar in vale din cauza apei, nici locuri pentru asigurari nu prea sunt. Au renuntat dupa 2 saritori, si au coborat cu rapeluri de la zade.


Luni, 3 mai 2021 - 23:13

markbv
markbv
Caraba
 
24 aprilie
Vâlcelul dintre Albișoara Brânei și Albișoara Răsucită (nu știu dacă are vreun nume) - zăpada mare și moale. Destul de stabilă, dar cere mult efort pentru înaintare. Pasaje dubioase/delicate in partea superioară. Cornișă foarte mare, surplombată, la ieșirea în platou. Nu se poate ieși decât peste cornișă, printr-o zonă mai din stânga, care nu e surplombată, dar este verticală (pasaj expus și dificil, nu poate fi trecut fără câteva ancore de zăpadă).
Valea Albă (coborâre) - zăpadă foarte mare și moale. Un chin.


Sâmbătă, 24 aprilie 2021 - 22:59

markbv
markbv
Caraba
 
Sâmbătă, 17 aprilie
Albișoara Hornurilor - zăpadă bună de colțari in prima parte. Alternează locurile unde intră doar frontalii cu cele unde intri până la gleznă. In zona mediană zăpada e mai mare, uneori te afunzi până la jumătatea gambei. In treimea superioară, zăpadă bună de colțari, beton pe alocuri.

Valea Albă, coborâre - zăpadă mare, dar stabilizată. Noi am intrat nu de puține ori până peste genunchi. Alba e plina de zapada scursă, udă, și sunt bulgari mari de zăpadă peste tot (fiind cald, au curs o grămadă de vâlcele, in special din peretele Văii Albe, dar nu numai). Presupun că la noapte o să fie frig și o să se betoneze zăpada pe acolo.

Bazinul Văii Seci a Caraimanului, văzut din zona Tunelului Picăturii și apoi mai de sus - plin ochi, nu cred că e de mers pe acolo o bună perioadă de timp.
Mesaj modificat de autor!

Sâmbătă, 17 aprilie 2021 - 21:55

rupi2003
rupi2003
Busola
 
17.04.2021
Valea Țapului - ceva mai sus de bolovan sunt urmele unei avalanșe de topire si ba intra tot bocancul ba te țin bulgării.
Apoi apare șanțul de scurgere a avalanșei pe care am urcat la frontali. Te cam solicita la gambe. Mai apar si zone cu o crusta subtire si intri cu partea din față a bocancului. Pe laterale zăpadă afânată.
Priponul Țapului arata bine pentru o tentativa de mixt. Mai era nevoie de mobile si un secund. Ocolul Priponului Țapului e delicat, cand incepi traversarea am dat de zapada udă în care intram până la genunchi; bonus un troian pe la mijloc. O sfoară ar mai reduce din morcovi. Dupa troian traversarea devine mai ușoara.
Pana in BMC zapada e in mare parte afânata, intra des tot bocancul. Din fericire mai poti fenta unde apar suprafete stancoase pe mijloc.

BMC - La coborararea in Malin zapada era umezita de soare. Am coborat pe la lant, dar ar merge si traversat pe curba de nivel, la finalul zapezii dai de pernite de iarba. Până in Scoruși alterneaza zapadala genunchi cu zapada mai buna.

Valea Malinului - o echipa de patru a urcat azi pana in platou. Utile urmele lor, dar acul rezervorului de alpinină coborâse deja mult in stanga, prin urmare am facut stanga pe BMC.

Valea Scorusilor - intra toata parazapada. Multa zapada adunata pe traversarea spre si in Strunga Galbenelelor.

Valea Galbenelelor - am intrat descatarand creasta de zapada din strunga. Șanțul de sub perete este plin. Ceva mai jos incepe distractia. Sub stratul nou de vreo 20 cm este o zapada zaharoasa si umeda in care nu poti cobori pe calcaie. Cu frontalii aluneci, trebuie sa mergi 4x4 cu fața la panta. Cam de la nivelul Hornului Coamei se merge bine pe călcâie pe o parte a talvegului, iar pe cealalta intri la genunchi. Saritoarea din cotitură nu se mai vede deloc, pana la traversarea spre Costilei zapada e la acelasi nivel dintr-un mal in altul. Stanca ioc. La iesirea din vale, unde vara e un lant, nu se mai vede deloc molidul cazut in 2019. O mai fi sub zapada?

Valea Costilei - nivelul zapezii e cu 1,50 m peste nivelul din aprilie 2018. Nu trebuie sa mai mergi pe langa perete, cand se termina padurea mare faci dreapta la niste jnepeni si in 5-6 m esti pe vale. Față de acum o săptămână, se vad urmele unei avalanse de topire. In amonte se vede zapada lustruita de curgerea avalansei, posibil zona de mers la frontali.


Sâmbătă, 17 aprilie 2021 - 18:04

cos77
cos77

 
11.04.2021

Valea Malinului pana la trecerea spre Poiana Malinului avea zapada in care intrai pana la genunchi, saritoarea cu sufa acoperita integral. Vazuta din Poiana Vaii Cerbului valea are toate saritorile acoperite, mai putin cea de jos care e acoperita partial.

Valea Verde si Valea Seaca a Costilei (doar traversate) aveau zapada in care intrai pana la genunchi.

Valea Tapului in partea inferioara avea zapada in care intrai chiar si pana la brau. Canionul din partea inferioara e acoperit integral, valea seamana mai degraba cu o partie de schi.


Duminică, 11 aprilie 2021 - 21:45

andras
andras
Caraba
 
10 Aprilie, Valea Pietrelor (Bucsoiu/Malaieseti), Firul Principal

Pe prima parte alterna zapada tare, chiar gheata cu zapada de 10-15 cm depusa in zilele anterioare. Dupa bifurcatia firului secundar zapada era mai moale si cu depuneri seminificative, uneori pana la genunchi, necesitand din cand in cand traversarea diagonala a vaii pentru a gasi conditii mai bune. Sunt multe avalanse mici curse in zilele anterioare pe partea inferioara (ca o remarca, sunt doua urme de avalanse medii dupa cabana, scurse de pe versantul Padinei Crucii), pe partea superioara nu am vazut urme de avalansa. Spre stanga (cred ca spre Hornul Pietrelor) sunt cascade de gheata si din cauza topirii de acolo cad bucati de gheata relativ mari, deci atentie. Saritoarile sunt acoperite, hornul cel mai greu din partea superioara aproape nici nu se poate identifica. La iesire pantele de iarba sunt partial descoperite. Intrarea in pestera nu am descoperit, dar nici nu ne-am straduit s-o gasim.
Coborarea spre Prepeleag e in zapada relativ mare, atentie acolo. Totusi riscul de avalansa nu ne-a parut atat de mare, in majoritate se merge pe creasta, iar de la intersectia cu Brana Caprelor se coboara direct pe vale. De la Prepeleag nu erau urme spre Malaiesti, marcajele nu sunt vizible si am balaurit putin pana am ajuns in Saua Prepeleagului, atentie daca mergeti pe urmele noastre. E zapada moale de 30-50 cm, in unele locuri chiar mai mare. Nici spre Poiana Izvoarelor nu erau urme. Recomandat intoarcerea spre Omu/Hornuri, unde e bulevard.


Duminică, 11 aprilie 2021 - 11:22

markbv
markbv
Caraba
 
14 martie, Albișoara Gemenelor - zăpadă nouă de vreo 15-20 de cm in prima parte a văii, apoi zăpadă tare, buna de colțari, cu excepția unei mici porțiuni situată sub primul pasaj tehnic. Pitoanele sunt vizibile.
Mai sus, hornul are ieșirea fără zăpadă, se merge la mixt.
Valea Albă, coborâre: zăpadă nouă, destul de bine ancorată, alternând între 10-15 cm și intrat până la genunchi, in funcție de cum a dus-o vântul.
Atenție, au început să curgă vâlcelele din peretele Văii Albe.
Azi a plecat zăpada in 2 reprize din zona circurilor.


Duminică, 14 martie 2021 - 17:46

cos77
cos77

 
07.03.2021
Albisoara Branei (Braului): zapada buna de coltari si continua pana sus, totul este acoperit. Alterneaza zonele in care intra doar frontalii cu zone in care erau 10-15 cm de pulver. Sus este o cornisa destul de mare, s-a putut ocoli fara probleme, exista o zona care nu are cornisa. Noi am iesit pe partea stanga a vaii.

Valea Alba (coborare): zapada continua cu un strat de 10-15 cm de pulver peste zapada veche inghetata. La intrare are cornisa care se ocoleste pe partea dinspre Costila.


Luni, 8 martie 2021 - 20:27

markbv
markbv
Caraba
 
28.02.2021
Albișoara Crucii (urcare): zăpadă continuă, bună de colțari. La ieșire e o cornișă pe dreapta, dar se poate ieși în siguranță mai pe stânga, după un scurt traverseu. Urcarea pe vf. Caraiman e safe (deși pare că ar avea o cornișă, zăpada e beton).
Valea Albă (coborâre): cornișă la intrare ( se poate ocoli pe partea dinspre Coștila). Urmează apoi zăpadă continuă până la Verdeață. Cârnul se ocolește pe dreapta (în sensul de coborâre), pe zăpadă bună.


Duminică, 28 februarie 2021 - 20:17

victor.manda
victor.manda..

 
Valea Seaca a Caraimanului, cu iesire prin Hornuri, coborare pe Valea Alba:
- General: Saritorile in general acoperite, cu mici exceptii, care nu creaza dificultati. Exista stratul vechi de zapada care este super intaraita, peste care s-a depus un strat nou, adus de vant, care prezinta coeziune redusa si care are grosime variabila, in functie de altitudine si expunere.
- De la intrarea pe vale pana la intersectia cu Valcelul Uriasilor ( zona saritorii Prelucii), depunerea necoeziva are intre 10 si 40 cm ( fara risc major)
- Intre interectia cu Valcelul Uriasilor in intrarea in Hornurile Vaii Seci, stratul vechi e integral descoperit, deci conditii optime de coltari si pioleti
- Pe horn, stratul nou are intre 10 si 20 cm, cu o coeziune ceva mai buna
- Pe Valea Alba, conditiile sunt similare
Mesaj modificat de autor!

Duminică, 14 februarie 2021 - 21:44

baumwolle
baumwolle
(admin)

 
13.02.2021, Valea Comorilor

- până la confluența cu Comorile Brânei, un strat pulver de 10cm peste straturile vechi, se merge bine, chiar dacă nu e totul acoperit; imediat sub confluență este depozitul unei avalanșe mai vechi, menționată și în comentariile anterioare;
- între confluența cu Comorile Brânei și Comorile Clăii stratul nou variază între 10-40cm, iar resturile avalanșei pot pune probleme la înaintare, fiind acoperite parțial de zăpada nouă. Săritoarea la intrarea pe Comorile Clăii este acoperită, cu strat de gheață peste apă lichidă, a putut fi urcată direct, dar coborâtă în rapel;
- Comorile Clăii, strat pulver 40-130cm, cei 40 cm fiind foarte instabili; am ajuns sub Brâul lui Răducu, după care ne-am retras.

Mulțumim colegilor pentru inspirație. Carpati.org
Mesaj modificat de autor!

Duminică, 14 februarie 2021 - 19:31

markbv
markbv
Caraba
 
In partea superioară a Comorilor Clăii zăpada chiar a fost bună, suficient de buna pentru a exersa cu succes o neplanificată oprire in piolet.
Atenție mare și să ne întoarcem sănătosi acasă!


Marți, 9 februarie 2021 - 09:30

cos77
cos77

 
07.02.2021

Valea Comorile Claii (urcare)
Pana la confluenta cu Comorile Branei exista un strat de zapada umeda de 10-25 de cm, se merge decent.
Intre confluenta cu Comorile Branei si confluenta cu Comorile de Mijloc este un con mare de avalansa venita de pe Comorile de Mijloc, se poate merge pe langa el pe partea dreapta in sensul de urcare, zapada este tare.
De la confluenta cu Comorile de Mijloc pana in Braul lui Raducu valea are zapada buna de coltari. Toate saritorile sunt acoperite integral, am ocolit-o pe stanga doar pe cea de la confluenta cu Comorile de Mijloc pt ca in partea superioara gheata era subtire si se vedea apa curgand.

Traversarea Braului lui Raducu catre Valea Seaca dintre Clai nu a pus probleme, zapada a permis saparea de trepte cu bocancul si era stabila.

Valea Seaca dintre Clai (coborare)

In jumatatea superioara era un strat de zapada umeda de 10-25 de cm care se lipea de coltari.
In jumatatea inferioara te afundai putin mai mult in zapada scursa de pe versantii laterali.
Saritorile sunt acoperite integral cu exceptia saritorii mari de la intrarea in vale pe care a trebuit sa dam rapel.


Luni, 8 februarie 2021 - 20:26

baumwolle
baumwolle
(admin)

 
23.01.2021 Vâlcelul Clăii Mici, muntele Jepii Mici

La aproximativ 1300m, la întâlnirea cu traseul marcat, pe vale este un depozit ale unor scurgeri mai vechi, cu peste 3m de zăpadă; în primii 150cm s-au identificat 5 straturi de zăpadă, umedă, variind de la zăpadă de duritate medie și până la zăpadă tare. Straturile s-au dizlocat la o forță mare.

La aproximativ 1500m, în primii 110cm s-au identificat 4 straturi de zăpadă, umedă, preponderent de duritate medie. Straturile s-au dizlocat complet la un efort mic.

Nu am informații de mai sus, dar cu siguranță nu era mai bine.
Mesaj modificat de autor!

Luni, 25 ianuarie 2021 - 07:12

horjeaeugen
horjeaeugen
Caraba
 
23.01.2021 Zona estica a Caraimanului la peste 1500 metri prezinta strat foarte gros de zapada, necompactata, umeda si foarte grea. Odata cu altitudinea, grosimea straturilor ajunge la peste 180 cm atat in zonele de acumulare cat si in cele expuse la vant.,nneexistand coeziune intre acestea. Riscul de avalansa este, PUNCTUAL, mai mare de 3, in functie de factorii deja cunoscuti.


Duminică, 24 ianuarie 2021 - 16:21

horjeaeugen
horjeaeugen
Caraba
 
16.01.2021 Văile de abrupt, din sectorul sudic al abruptului prahovean prezintă un strat foarte mare și necompactat de zăpadă. Riscul de avalanșă diferă în funcție de particularitățile fiecăreia dintre văi. Comorile Clăii se caracterizează prin inconsistență și măsoară cca. 2-3 m grosime. La peste 1500 m accesul nu a fost posibil sub nicio formă.
Ramura sudica din Comori prezintă strat compact, întărit pe intreg talvegul până în Brâul lui Răducu.Peste acest strat s-a depus un nou strat, pulvăr, fără aderență - cca. 20/40 cm în funcție de altituine.
Nu am pătruns pe brâu însă existau în permanență scurgeri de zăpadă spre talvegul văii.


Luni, 18 ianuarie 2021 - 10:48

adrianita
adrianita
Caraba
 
Sambata, 02.01.21: Hornul Malaiesti- zapada stabila, putin inghetata. Exista trepte sapate in zapada; parcurgere fara probleme cu coltari. Nu s-a format cornisa la iesirea in creasta. La data parcurgerii traseului nu exista risc de avalansa.
Mesaj modificat de autor!

Luni, 4 ianuarie 2021 - 13:39

horjeaeugen
horjeaeugen
Caraba
 
Salutare!
Sâmbătă 02.01.2021 Vâlcelul Morarului - Valea Adâncă.

Vâlcelul prezintă strat continuu de zăpadă pe intregul său parcurs. Nu a fost plăci de vânt ci doar la peste 1800 m altitudinez one cu acumulări mai însemnate de zăpadă. Nimic periculos însă; temperatura scăzută și coeziunea stratelor inferioare a diminuat riscul de avalanșă.
Valea Adâncă este acoperită în proprortie de 95%, făcând excepție prima săritoare(cea de după confluența cu Râpa Zăpezii. Strat conpactat de zăpadă cu un pulver de cca. 7-10 cm la suprafață însă pâlnia de iesire din vale către platou este plină și trezește ceva emoții. ATENȚIE MARE în situația abordării acelui segment. Încă nu erau formate nici cornișe și nici plăci...atât cât am putut vedea.
Con de avalanșă formant de pe Râpa Zăpezii, probabil o scurgere masivă din zona sa inferioară însă valea păstrează acumulări serioase la peste 1800 m.


Duminică, 3 ianuarie 2021 - 16:03

markbv
markbv
Caraba
 
Miercuri, 30.12: Valea Morarului, zăpadă proastă până la canion. Crusta la suprafață, care nu ține, apoi te afunzi până spre genunchi.
Din dreptul canionului în sus zăpada e mai tare. Noi ne-am oprit puțin peste 1900 m altitudine, că în zona aia aveam planuri.

Valea Poienii (văzută din v. Morarului): a curs, in fir părea să mai fie destul de puțină zăpadă.


Joi, 31 decembrie 2020 - 10:19

markbv
markbv
Caraba
 
Vineri, 03.07.2020
Valea Seacă a Caraimanului (până în Brâna Portiței) - udă și mâzgoasă.
Vâlcelul Mortului - porțiune mare cu zăpada la intrare și în prima parte.
Brâna Portiței (spre creasta Picăturii) - curata.

PS: pe brâna Portiței a apărut, undeva spre tunelul Picăturii, o gamelă (gamelă, nu cutie) cu carnețel pentru impresii. Faină ideea. Și lucru bine făcut.


Vineri, 3 iulie 2020 - 22:22

Afisari: 91,002


#685  Inapoi 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 ... (35) Inainte

Adauga un mesaj in topic






Trebuie sa te autentifici pentru a putea adauga un mesaj

 


 
0,0834 secunde

Deblocari usi Bucuresti | GetaMap.org | Maps from all over the world | ro | fr | es | de | Calculator distante
ViewWeather.com - A new way to view the weather | nl.ViewWeather.com | sv.ViewWeather.com
Regulament carpati.org
© copyright (2004 - 2023) www.carpati.org