Valea Hornului cu zapada buna, saritorile f putin descoperite. Ne-am batut capul cu filatul doar pe prima.
Galbenele are urme bulevard, dar enervanta zapada - in coborare se intra f adanc pe alocuri, si era din aia grea care se cimenteaza beton in jurul piciorului. Ceva gropi ascunse pe sub zapada, de asemenea - au fost puncte cand intratul in zapada se solda cu un picior ramas in gol.
Pe Valea Hornului am putut observa doar portiunea din amonte de acel brau de legătură. Daca imi lasi o adresa de e-mail prin mesaj privat iti trimit poza maine.
Malinul are la saritoarea de jos doar 1m descoperit și mai sus gheață și un zid de bolovani de avalanșă. Se urca frumos cu pioleți tehnici. Mai sus este zăpadă ok cat am mai urcat eu, cam o lungime de coardă, ca să mă uit la o săritoare din amonte care era acoperită, dar nu părea prea multă zăpadă spre ieșire. Posibil să fie săritoarea unde a trudit @edy pe 5 martie.
Valea Verde zăpadă bună, apoi un prag descoperit de vreo 2m acolo unde peretele din dreapta surplombează - zăpada puțină nu ține la pioleți, am trecut cu mâna pe stâncă. Ceva mai sus o zonă unde ne-am afundat peste genunchi, apoi iar binișor până în Brâna Caprelor. Mai sus puține zone în care mergi la frontali, în general o crusta superficială sub care e zahăr și intri cu tot bocancul sau mai mult. Coborârea din vârful văii spre Mălin nu mi-a plăcut de data asta, hornulețul era acoperit cu zăpadă muiată de soare și troian sus. Făcut cale întoarsă și cotit pe Brâna Caprelor spre Mălin. Chin la ieșirea din valea Verde pe versant, apoi mai rezonabil, cam până la genunchi.
Mălinul e bulevard, a fost coborât ieri integral.
Traversarea spre Vâlcelul Ascuns cu zăpadă până la buric, cu răsad de morcovi, iar pe vâlcel intri spre genunchi sau mai mult dacă vine cineva mai greu pe urme.
Despre următoarele văi doar impresii de la distanță:
Valea Hornului - se vedea bolovanul de jos ieșit parțial din zăpadă și mai sus unde este un horn mai strâmt nu prea multă zăpadă.
Scorușilor nu are fir integral cu zăpadă, în zona confluenței cu Mălinul trebuie intrat din lateral și mai sus sub nivelul Strungii Gălbenelelor se mai vedea un bolovan cu laterale înzăpezite mai cu zgârcenie.
Valea Colților pare că se poate urca pe zăpadă, cel puțin până la nivelul Strungii Măgarului.
Pe Vâlcelul Pieziș se mai văd bolovanii, sunt șanse de distracție.
Am scos rachetele la plimbare pe Valea Cerbului, prilej sa ma uit la văile din Nordul Coștilei.
Partea de jos din Malin nu parea acoperita integral, probabil condiții similare celor din tura lui @edy.
Pe Valea Verde pare ca in partea de sus este un prag neacoperit.
Pe Seaca Costilei saritorile de jos acoperite integral; erau urme de scurgeri recente. Am prins si o mica scurgere in direct. Nu e zapada grozava, pe alocuri intra si tot bocancul si puteai sa intri mai mult daca insistai.
Pe Valea Tapului saritorea mare de jos acoperita, dar dupa ce am vazut pe Seaca, nu mi-ar inspira incredere acea zona. Se vedeau bulgarasi de la scurgeri.
Partea de jos a Urzicii acoperita, nu se vedeau urme de scurgeri recente. La ieșirea in platou a ramurii din dreapta cornișa.
Hornul Caprelor tapetat cu zapada si posibil ceva gheață.
O limba de zăpadă pe stanga bolovanului de la intrarea in valea Priponului, dar nu ma astept sa țină la urcare.
La plecarea din poteca marcată spre majoritatea acestor văi așteptați-vă să intrați cu tot bocancul spre genunchi câteva zeci de metri.
Valea Corbului - firul principal, apoi Firul Strungii, in urcare - zapada mare, intram pana la sold si pe alocuri pana la piept. La micile saritori chin si tras de crengi, nu prea era zăpadă întărită
Valea Pintenului - firul principal, in coborâre - am intrat intre genunchi si șold. Am bagat si un rapel la copac peste o zona unde imi aminteam a fi o saritoare problematica (acoperita acum, dar cu zăpadă nepotrivita pentru descatarare).
Mălinul inferior: te afunzi și până la șold. Bățul de ski intră tot, stratul stabil de sub nu este. Săritoarea cu bolovan încă pune probleme. Curgerii peste tot.
Vâlcelul Ascuns: în partea superioara am dat și cu pieptul, am reușit să găsesc o groapă până la gât.
Per global umiditate extrema, zăpadă udă, mult mai rea, chiar dacă buletinul nivo are valori identice de ceva timp.
Zbor că mai am de pedalat.
Mesaj modificat de autor!
Valea Colților:
- la aproximativ 50 de metri verticali de confluența cu Valea Mălinului, valea avea la suprafată aproximativ 35cm de zăpadă pulver, în două straturi diferite, cu o coeziune relativ bună la stratul mai vechi; straturile inferioare sunt bine stabilizate.
- observații similare în dreptul Strungii Măgarului, cu o coeziune mai slabă față de stratul vechi;
- în zona superioară a văii, unde malurile se deschid, zăpada pulver este, în mare, viscolită, dezgolind stratul vechi, bine stabilizat.
Valea Gălbinele, fir secundar:
- 30-50cm de zăpadă pulver, coeziune slabă cu stratul mai vechi.
- traversarea firului principal, spre refugiu, cu zapadă pulver foarte mare, dincolo de coapsă;
Mesaj modificat de autor!
6 Feb 2022
Valea Bucșoiu - Vâlcelul Portițelor: ce a scris și Edy, cu diferența că nu am văzut scurgeri recente, dar erau urme de avalanșe mici înghețate. Zăpada mare, de tip polistiren pe top (chiar de risc 3 cum era in buletin), până la genunchi, pe vâlcel 2-3 porțiuni cu gheață tare. Erau și plăci de vânt și goluri dedesubt... Toate săritoarele sunt complet acoperite.
Creasta Balaurului: zăpadă de 20-50 cm, cu crustă și uneori proastă. Ne-a luat aproape 5 ore acest sector.
Creasta Balaurului - Țimbal - Valea Morarului: zăpadă și mai mare, uneori până la șold. Zăpadă relativ mare și pe V. Moraru, partea inferioară. Consider risc destul de mare de avalanșă în văile cu căldări superioare deschise.
Comorile Morarului zăpadă afânată, media 50cm cu tendințe până în șold. Urme mai vechi de scurgeri de zăpadă, inclusiv bulgări mari. Astăzi au fost scurgeri cu bulgări mici, din care două însemnate cantitativ.
Mesaj modificat de autor!
Urcat vreo 10-15 minute de la punctul unde valea paraseste traseul triunghi rosu. Pe stanga in urcare se vedea un valcel secundar, cu urme de avalansa oprita aproape de talvegul Morarului. Profilul zapezii a fost facut cativa metri mai sus de respectivele urme de avalansa.
Mesaj modificat de autor!
La baza Vaii Morarului, 60cm de zapada, cu un strat fragil si aproape topit la sol (coloana de zapada ceda de la baza la prima lovitura mai puternica). Mai sus nu aveam in plan sa urcam.
Am fost pe la Refugiul Coștila duminică.
La traversarea Văii Coștila am intrat în zăpadă până la genunchi.
Mai jos de nivelul refugiului se văd bolovani mari de la o avalanșă.
Cine a urcat joi 16 decembrie la refugiu mi-a spus că atunci valea era deja cursă și bocnă.
Oricum, la cât a nins recent, probabil va curge din nou valea Coștilei în perioada următoare.
11.11.2021 (dar probabil a mai venit juma de metru de zapada de atunci)
Valea Seaca a Costilei - 10-20cm de zapada neconsolidata dar nici chiar pulver nu mai era. Situatie similara (din cate am traversat) pe Valea Verde, Valea Malinului si Valcelul Ascuns. Mai jos de 1500m, zapada incepea sa devina relativ lipicioasa.
As dori, de asemenea, sa rog persoana care preia informatii de aici pe climbromania ca, daca chiar e necesara trecerea pe raboj a acestei parcurgeri, sa n-o faca de parca am facut-o pe capul meu a fost vorba de o tura comerciala a lui Marian Anghel, eu mai avand multi kilometri diferenta de nivel de facut pe vai de abrupt iarna inainte sa imi permit sa ma trec pe trasee de gen doar sub numele meu
Valea Hornului cu zapada buna, saritorile f putin descoperite. Ne-am batut capul cu filatul doar pe prima.
Galbenele are urme bulevard, dar enervanta zapada - in coborare se intra f adanc pe alocuri, si era din aia grea care se cimenteaza beton in jurul piciorului. Ceva gropi ascunse pe sub zapada, de asemenea - au fost puncte cand intratul in zapada se solda cu un picior ramas in gol.
Vineri, 1 aprilie 2022 - 22:43