Skin Classic Skin White Skin Black & Whilte Skin Default Adauga la Favorite (In contul carpati.org)
Cautare:

Calendar

Martie 2025
LMMJVSD
12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31

Aprilie 2025
LMMJVSD
123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930

Vremea
Varful Piscul Negru
Muntii Fagarasului
#721  Inapoi  (1) ... 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 Inainte

Trebuie sa te autentifici pentru a putea adauga un topic

Forum Trasee / Ture Starea zapezii pe vaile Bucegilor (721)

scufitul_rosu
scufitul_ros..
Caraba

Multumim mult, Ciprian!

Sâmbătă, 29 martie 2014 - 18:03

sciprian
sciprian

29.03.2014 Sambata Valea Alba... coborata pe schiuri

E de coltari. Pe aproape toata valea sunt placi de 10-15 cm grosime iar dedesubt zapada tabla. Unde nu sunt placi asemenea zapada inghetata. Carnul se trece lejer prin stanga cu urci. Placile sunt stabile de am schiat pe ele fara a le rupe complet.

Sâmbătă, 29 martie 2014 - 17:52

sciprian
sciprian

S-a mers azi pe Alba (vezi la "Ture"). Organizatorul a lasat si un nr de telefon. Il puteti suna si cere informatii.

Vineri, 28 martie 2014 - 22:52

scufitul_rosu
scufitul_ros..
Caraba

Subscriu Carpati.org

Vineri, 28 martie 2014 - 20:18

octaviandri31
octaviandri3..

Am rugamintea sa-mi spuna si mie cineva, care mai e starea zapezii pe vaile din Bucegi. Mai exact ma intereseaza, Alba, Cerbului si Jepii Mici.
Multumesc anticipat.

Vineri, 28 martie 2014 - 19:58

diciu
diciu

21.03.2014
Albișoara Crucii
Săritorile aproape complet acoperite, am folosit coarda într-un singur loc.
Până la ~1800m zăpadă tare, înghețată.
Mai sus de 1800m zăpadă scursă de pe versanți modelată de vânt care suna rău sub picioare dar poate fi ocolită pe fețe.
Chiar la ieșirea în platou plăci mari de vânt.

Valea Albă
Acoperită complet de zăpadă, ambele săritori pot fi ocolite ușor.
Consistență amestecată - la soare zăpadă umedă care încarcă colțarii peste un strat înghețat - la umbră înghețat bine.
De la a doua săritoare (de altitudine mai mică) în jos se coboară ușor, pe călcâie.

Sâmbătă, 22 martie 2014 - 01:16

rupi2003
rupi2003
Coarda

15.03.2014
Albisoara Turnului
Rapelul de pe Vf. Strungii se termina intr-o zapada afanata in care intri uneori mai sus de bocanci. Zapada e in continuare afanata pana la saritoarea mare de deasupra confluentei firelor.
Unele tipuri de coltari se incarca mult.
Am facut mai multe rapeluri cu corzi de 50 m din zada in zada.
Saritoarea mare de pe dreapta confluentei (in coborare) e descoperita cam 4 m, din care un hornulet off width are vreo 2 m care cu ceva chin s-ar putea probabil urca.
Pitonul de rapel e deasupra zapezii.
De la confluenta pana la trecerea spre hornul final (din capatul caruia se face vara rapel) zapada destul de inchegata care iti permite sa cobori fara emotii cu fata la zapada panta destul de inclinata.
Pe traversarea si coborarea spre hornul final zapada mai putin inchegata.
Pe hornul final zapada e moale si la 2 denivelari se vede stanca.

Duminică, 16 martie 2014 - 10:41

mugurel.ilie
mugurel.ilie..
Caraba

15.03.2014 in Piatra Craiului (postare offtopic pentru persoanele interesate, cred ca e mai bine sa nu deschid un topic fără activitate)

1. Traseul pe creasta (nordica si sudica): zăpada putina, 1/3 din creasta se parcurge in condiții de iarna iar restul e ca toamna. Fata estica in general curatata in apropierea crestei, cea vestica e încărcată iar zăpada nu e consolidata. De la Curmatura pana la vârful Turnu pasajele mai expuse de la lanturi sunt perfect uscate. Coltarii nu au ieșit azi din rucsac.
2. Fata estica: zăpada putina si consolidata, toate traseele de acces pe est se parcurg fără probleme.
3. Fata vestica: puternic încărcată cu zăpada neconsolidata. Trecerile pe vest ale potecii de creasta sunt momente neplacute. Nici unul din traseele marcate de pe fata vestica nu fusese circulat pana am trecut prin dreptul lor.
4. Drumul prin Prastii : zăpada uneori inghetata de la capătul lui superior pana in Prapastii unde primește din dreapta poteca prin Cheile Pisicii. Apoi uscat.

Duminică, 16 martie 2014 - 00:06

sciprian
sciprian

15-03-2014 -> Valea Alba (pe schiuri)

Nu prea cred ca ar mai fi de actualitate pentru zilele urmatoare dar...

De sus in jos: am coborat cam 50 de metri fara schiuri deoarece vantul a creat niste "valuri" de zapada si oricum fasia de omat era foarte ingusta , aproximativ 3-4m, si inghetata. Din locul de unde am inceput coborarea pe schiuri, zapada era inghetata, dar alterna cu portiuni moi. Am preferat partea dreapta (cum cobori) tocmai pentru ca era zapada tare. Saritoarea Carnului descoperita, am descatarat-o prin dreapta fara probleme dar si fara schiuri pe picioare deoarece nu era loc suficient. De la saritoare in jos, zapada tare pe dreapta, moale pe stanga. Cu vreo 100m inainte de Verdeata, era o crusta enervanta dpv al schiatului.

Apreciez ca se poate urca fara coltari o mare parte din vale, pe dreapta, unde zapada e moale.

Sâmbătă, 15 martie 2014 - 23:35

cristi.mondiru
cristi.mondi..
Busola

13.03.2014

Albișoara Gemenelor:
În aproape toată valea zăpada este afânată, în unele locuri prezintă plăci de vânt care cedează sub greutate. Săritoarea din amonte de Brâul Hornurilor are zăpadă cam la 30 cm sub pitonul din stânga în sensul de urcare, fără gheață sau zăpadă consistentă în partea superioară a săritorii. Hornurile de final cu zăpadă afânată.

Valea Albă:
De la intrarea în vale ( în sens de coborâre) pâna la primul horn zăpada este bocnă. După horn și până La Verdeață zăpada este destul de bună pentru coborâre ( te afunzi cam până la glezne, destul de stabilă).

Vineri, 14 martie 2014 - 01:02

jelearazvan
jelearazvan

Salut. Stie cineva cum se prezinta acum vaile din Bucegi? Care este starea zapezii? Mai exista risc de avalansa? Intentionez sa fac o tura maine pe una din ele. Multumesc.

Marți, 11 martie 2014 - 09:21

scufitul_rosu
scufitul_ros..
Caraba

02.03.2014

Valea Alba-Valea Priponului

Din ce poveseste marko deduc ca a nins intens dupa-amiaza si seara, fiindca atunci cand am urcat-o noi am prins doar o ninsoare ultrafina, gen bobite, de trebuia sa te uiti cu lupa ca sa vezi fulgii, si nu parea sa se fi acumulat mare lucru nici macar in partea de sus. Cu ceata si vantul de pe platou (care inca nu era la rangul de viscol!), in triunghiul amintit de marko a fost complicata orientarea si ziua, nu vreau sa imi imaginez cum o fi fost noaptea pe viscol...

Am reintalnit pe ambele vai fenomenul observat saptamana trecuta pe Bucsoi insa mai accentuat - exista un strat intarit la suprafata care se sparge in placi si aluneca peste cel vechi, lasand in urma acea coroana tipica de avalansa insa la scara mica (hopefully...). Stratul superficial care fuge nu am vazut sa depaseasca 20 cm - suficient insa ca sa plece cu tine o placa daca nu esti atent si sa te dezechilibreze. Exista o portiune de pe Pripon (imediat sub prima caldare, daca imi amintesc bine, la intrarea in canion unde valea capata inclinare) unde fenomenul era mult mai accentuat.

@marko: daca era asa viscol si ninsoare, crezi ca s-o mai distinge ceva din urmele tale astfel incat sa existe pericolul real sa ne luam dupa ele? Carpati.org

Luni, 3 martie 2014 - 12:04

marko
marko

02.03.2014 - Valea Alba

Am coborat dupa lasarea intunericului. In partea superioara s-a depus un strat proaspat de 10-15 cm de zapada fina, cantitatea de zapada proaspata fiind considerabil mai mica la Verdeata. Intrucat stratul vechi este inghetat, este posibil sa se declanseze avalanse pe toate vaile de abrupt in perioada imediat urmatoare.

Pe platou, in triunghiul imaginar Hornul lu Gelepeanu-Babele-Saua Vaii Albe sa nu va luati dupa urmele din zapada caci ieri seara dupa lasarea intunericului am strabatut zona in lung si in lat si de-a curmezisul intr-un viscol infernal si ceata densa. Carpati.org

Luni, 3 martie 2014 - 11:14

mugurel.ilie
mugurel.ilie..
Caraba

01.03.2014

Valea Galbinele, firul principal : zăpada buna pana la Hornul Coamei si moale, bocancul intra 10-20 cm, in continuare pana in Strunga Galbinele. O singura saritoare descoperită parțial (vara are un bolovan mare si se urca prin stânga), dar a rămas pe stânga ei suficientă zăpada cât sa se urce bine. Ieșirea in Strunga nu pune probleme.

Hornul Coamei : complet acoperit primii 50 m de la confluenta cu valea apoi se vedeau praguri de piatra.

Valea Scorusilor : zăpada foarte buna si tare, aproape tot parcursul intra doar coltii frontali. Un prag parțial descoperit se urca printr-un horn de 4 m. La ieșire o cornisa mică precedata de ultimii metri foarte inclinati.

Duminică, 2 martie 2014 - 07:07

marko
marko

01.03.2014

Albisoara Gemenelor - la scurt timp dupa intrarea in vale prima saritoare mai inalta este dezvelita, se poate ocoli prin dreapta. Putin mai sus inca o saritoare cu un bolovan incastrat, se poate ocoli pe stanga. Mai sunt cateva mici obstacole, dar in principiu pana la braul hornurilor se urca bine. Zapada in partea superioara este mai afanata, nu este inghetata. Saritoarea deasupra branei dezvelita aprox 3-4 metri. Hornurile finale fara zapada.

Albisoara Branei - conditii foarte bune pe toata valea. Gheata la inceput, catarare placuta. Zapada tare consolidata in rest. Saritoarea in partea superioara a canionului dezvelita in 2 locuri de aprox cate un metru, nu pune probleme. Zapada continua pe firul principal din dreapta pana pe platou, mici zone cu placi de vant, dar fara risc de avalansa.

Valea Alba - ati aflat deja Carpati.org Brazdat adanc de zecile de urme ata in urcare cat si in coborare.

Duminică, 2 martie 2014 - 00:00

baubau13
baubau13

01.03.2014

Valea Costilei

Zapada pana in platou pe toata lungimea traseului. Nu era gheata. Perfecta pentru coltari: pe cea mai mare parte a traseului intrau numai coltii, in zonele insorite se afunda bocancul 5-10 cm. Am vazut aproximativ 17 persoane care au urcat valea.

Valea Alba

Portiuni cu Zapada tare in care intrau coltarii mai greu - dar nu gheata. La un moment dat erau 21 de persoane pe vale - unele urcau - altele coborau.

Sâmbătă, 1 martie 2014 - 20:18

marko
marko

22.02.2014 - Valea Coltilor

Sunt 3-4 saritori descoperite partial, care insa se depasesc usor. In jumatatea inferioara zapada era mai moale la suprafata, jumatatea superioara avea portiuni lungi cu zapada intarita (necesita coltari). La abordarea saritorilor trebuie avut grija, s-au format goluri intre stanca si zapada. Chiar inainte de iesire in strunga s-a strans un strat neconsolidat de zapada viscolita. Tot in aceasta portiune, limba de zapada s-a rupt si s-a deplasat 20-30 cm. Zona amintita poate fi ocolita pe dreapta.

Vineri, 28 februarie 2014 - 08:56

rupi2003
rupi2003
Coarda

27.02.2014

Valea Seaca a Caraimanului
La intrarea in vale foarte putina zapada, apoi se aduna si mai seamana a sfarsit de februarie.
Prima saritoare e descoperita destul de mult.
Saritoarea lui Zangur e acoperita in totalitate, dar a facut ochi un pui de rimaye. Pana acolo merge fara coltari, dar mai sus e mai tare si e mai sigur cu coltari.
Mai sus o mica portiune descoperita care se poate trece fie pe stanga, fie pe dreapta.
Saritoarea Prelucie e descoperita. Mai sus e o alta spalatura cu gheata, dar nu suficient de groasa, ocol cu iesire delicata pe stanga.

Hornurile Vaii Seci
Incep cu o lipsa de zapada de vreo jumatate de metru, dar momentan zapada de deasupra tine.
Putin mai sus cativa metri cu gheata.
Sub Braul de sub Streasina e o saritoare mare descoperita urmata rapid de una mica.
Peste braul pomenit apare ultima saritoare grea, delicata la iesire (sunt 4 pitoane).
Zapada nu e prea grozava, intra jumatate de bocanc.

Valea Alba
Se coboara bine la coltari, zapada tare. Deasupra e un strat de faina spulberata de vant care la temperaturi mai ridicate o sa se lipeasca de coltari.
Pe directa Carnului inca nu e destula zapada, necesita atentie.

Joi, 27 februarie 2014 - 22:49

sciprian
sciprian

Cea de jos era acoperita 99,9%. Se vedea doar o lespede de piatra la suprafata zapezii si am trecut pe langa ea, cu grija sa nu imi intre piciorul in vreo rimae. Urmatoarea este cea cu partea superioara dezgolita, dar, cum am spus, nu a pus probleme. Se vedea si un spit cu o bucla rosie in caz de nevoie. Prin stanga ei am trecut pe un firicel de zapada/gheata. Tura faina !

Joi, 27 februarie 2014 - 18:01

scufitul_rosu
scufitul_ros..
Caraba

Ciprian, m-ai uns la inima cu informatia Carpati.org Chiar ma pregateam sa intreb daca stie cineva in ce stare e Galbinelele.

O intrebare te rog: cand zici "saritoarea mare" te referi la cea de jos, cu acel bolovanoi in mijloc care merge escaladat prin dreapta sau ocolit prin stanga? (si dupa care, la scurt timp (vreo 50-100m mai sus), vine celalalt bolovanoi care se ocoleste prin stanga?)

De Coltilor stie cineva ceva?

Joi, 27 februarie 2014 - 16:16

Afisari: 99,595

#721  Inapoi  (1) ... 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 Inainte

Adauga un mesaj in topic

Trebuie sa te autentifici pentru a putea adauga un mesaj

0,0868 secunde

Deblocari usi Bucuresti | GetaMap.org | Maps from all over the world | ro | fr | es | de | Calculator distante
ViewWeather.com - A new way to view the weather | nl.ViewWeather.com | sv.ViewWeather.com
Regulament carpati.org
© copyright (2004 - 2025) www.carpati.org