Grohotisul Inflorit (alt 1700 m, umbrit si orientare estica) - zăpada buna de urcat la bocanci
Valea Spumoasa, firul superior (deasupra Branei Portitei, orientare sudica) - zăpada moale, urme de 10-30 cm
Jepii Mari (Schiel) - in zona cu cabluri (orientare sudica) dintre Urlatoarea Mare si Muchia Urlatorilor (1900 - 1700 m) seara se formează gheata. Soarele topeste zăpada din poteca iar după apus traseul marcat devine patinoar. Sub Muchia Urlatorilor (expunere nordica) zăpada mică si parțial intarita, fără gheata.
În partea de jos zăpadă puțină.
Săritorile cu gheață, descoperite.
Undeva de la 1700m altitudine (cam 100m verticali sub intersecția cu Brâul lui Răducu) zăpadă perfectă pentru colțari până la ieșirea în platou.
Jepii Mari (Schiel) are strat subțire de zăpadă înghețată pe aproape toată lungimea.
Valea Cerbului pana la Valea Caldarilor- zapada foarte putina
Coltii Morarului- complet lipsiti de zapada. Pe BMM am traversat cateva limbi de zapada, nu necesita echipament.
Valea Adanca- cele mai multe saritori sunt descoperite. Saritoarea cea mare se poate trece mai lejer, la baza ei s-a acumulat ceva zapada. Zapada buna de coltari doar pe o mica parte, a doua treime. In rest, interesant, mixt.
15.12.2013
Valcelul Claitei se parcurge in prima sa jumatate "la mixt" atat prin abordarea directa a saritorilor cat si prin ocolirea acestora. Forte placuta catararea in ambele variante.
In a doua jumatate zapada este foarte tasata si faciliteaza inaintarea rapida la coltari. Ultima saritoare, cea cu capac, abordabila doar cu pioleti tehnici, se poate ocoli pe fetele din stanga sensului de urcare tot prin catarare la mixt.Totul e inghetat bocna.
Braul lui Raducu nu ridica probleme deosebite intre valcel si Seaca dintre Clai. Nu cunosc mai departe starea traseului.
Hornul cu Florile, lipsit de zapada in zona inferioara inerbata, prezinta strat subtire de zapada inghetata si mai ales gheata pe zona expusa. In functie de experienta participantilor necesita parcurgerea prin asigurare (balustrada sau filare) cca 80 ml.
In zona Braului de Sus al Jepilor exista un strat subtire de zapada ce faciliteaza inaintarea rapida spre platou.
Inceea ce priveste Jepii Mari ultimele informatii postate corespund in integralitate realitatii.
Subscriu in totalitate la initiativa privind rubrica despre starea traseelor nemarcate(alpine).
Toate bune!
14/12/2013 Valea Seaca dintre Clai- Braul lui Raducu- Jepii Mici
Prima jumatate: zapada 20-30 cm. Saritoarea mare descoperita. Mixt. Saritoarea cu fereastra tapetata cu gheata. Inca vreo 2-3 pasaje interesante din cauza conditiilor.
De la jumatate pana inainte de iesire zapada buna de coltari. La iesire iarba acoperita cu putina zapada.
Pe Brau si pe Jepi- zapada ok pana aproape jos.
Ar fi fain daca si altii ar pune informatii de genul asta Daca se vede interes, poate facem si o rubrica noua pe site despre asta
Am urcat Luni 6 mai pe Valea Alba si zapada e destula si moale,saritorile sunt acoperite de zapada,chiar nu am avut probleme si am mers fara coltari,piolet.M-am intalnit si cu Mos Martin dar era destul de relaxat .Pe platou inca e zapada dar nu peste tot si nu foarte mare.
Am coborat pe Jepii Mari,in afara de cativa braduti aplecati si putina zapada(in partea superioara a traseului) nu sunt probleme.Bafta si carari cu soare!
Valea Alba are ceva cornise, pe partea dreapta cum urci. Noi am coborat duminica (am intrat prin dreapta caldarii, in directia de coborat) si erau portiuni in care zapada era rupta pe o adancime mare (3-4m), cu latime destul de mare, care probabil or sa plece la vale foarte curand. In rest, zapada era destul de moale si uda. Saritorile erau acoperite integral, dar pe langa stanca deja se formasera goluri.
Valea Costilei avea zapada foarte instabila in partea de sus, pe firul principal. Noaptea (cand deja incepuse sa se raceasca) la incarcare foarte usoara, a plecat la vale destul de multa zapada. Pe valcelul din dreapta firului principal (pe directia urcarii) era abordabil, dar cu multa atentie: fete de stanca inghetata, zapada instabila peste ele.
Seaca dintre Clai pastreaza zapada si, dupa parerea mea, va mai pastra acoperite toate saritorile cel putin 2-3 saptamani; Saritoarea mare (prima in ordinea abordarii la urcare) nu nu przinta nicio portiune cu zapada.
Hornul cu Florile prezinta un strat continuu si in scadere de zapada moale si este destul de greu accesibil pe toata lungimea sa.
Pe valcele cu expunere sudica din Caraiman ce inca pastreaza zapada (Cuminte, Titeica, Beldie) exista riscul si am trait pe viu experienta declansarii de avalanse.
Bazinul superior al Comorilor pastreaza strat foarte consistent de zapada iar la iesirea in platoul Bucegilor exista cornise foarte mari cu risc iminent de dizlocare
Despre Valea Albă ,Albișoara Crucii și Albișoara Brânei știam de la un prieten că au cornișe. Iar când am văzut ca va fi cald sâmbătă mă tot gândeam să aleg o vale nordică,mai stabilă. Până la urmă m-am reorientat spre locuri mai cuminți.Acum aștept weekendul următor. Mulțumesc pentru răspunsuri.
Numai bine!
Atentie la starea zapezii, pentru ca sunt multe placi de vant in partile superioare si cornise umezite. Sambata dupa ora pranzului cand era destul de cald am vazut mai multe avalanse/ scurgeri de zapada cauzate de topire pe versantii care dau in Valea Cerbului.
Pe Malin am intalnit in patrea superioara un strat de 10 -20 cm de zapada moale care in zonele cu panta mai mare mi-au dat emotii.
Am inteles ca in ultimele zile a fost foarte buna zapada -zapada intarita, in care prindeau coltarii- pe mai multe vai nordice (Coltilor, Galbinele, Scorusi), posibil sa fie la fel si pe cele de care ai intrebat.
Salut!
Weekend-ul acesta inteționez să fac tură în Bucegi, mai exact pe una din văile nordice. Îmi poate spune cineva în ce stare se află zăpada pe Valea Bucșoiului cât și în Hornurile de la Mălăiești? (dacă este gheață, cât de tare este zăpada). Mulțumesc!
Pana la urma am abandonat ideea de a urca o vale in perioada aceasta. In caz ca mai este cineva interesat de starea vailor, am niste prieteni care au fost weekendul trecut pe Alba si Morar. Asa cum a zis si Conrad ambele sunt acoperite de zapada. Ei au urcat fara coltari dar am inteles ca nu le-a fost tocmai usor.
Grohotisul Inflorit (alt 1700 m, umbrit si orientare estica) - zăpada buna de urcat la bocanci
Valea Spumoasa, firul superior (deasupra Branei Portitei, orientare sudica) - zăpada moale, urme de 10-30 cm
Jepii Mari (Schiel) - in zona cu cabluri (orientare sudica) dintre Urlatoarea Mare si Muchia Urlatorilor (1900 - 1700 m) seara se formează gheata. Soarele topeste zăpada din poteca iar după apus traseul marcat devine patinoar. Sub Muchia Urlatorilor (expunere nordica) zăpada mică si parțial intarita, fără gheata.
Miercuri, 25 decembrie 2013 - 08:50