Vorba ante-postatorului meu: nu e o vale ca ceea ce intereseaza pe altii, dar poate ii e util cuiva de stiut (macar ca retragere din ceva mai serios): la 1mai Jepii Mici au fost practicabili. Asadar: pantofari, sa scoatem tenisii de la naftalina!
Lasand gluma la o parte, evident ca mai este zapada pe alocuri, dar n-am scos nici coltarii, nici macar parazapezile mari. Zapada apare ceva mai jos de Raducu si in general acolo unde sunt acumulari mari ramase dupa avalanse, insa in general versantii sunt curati; pe alocuri mai este zapada in poteca dar se poate merge pe langa. Valcelul Cuminte e inca plin de zapada adusa de avalanse (cat am vazut din el era numai bulgari si pamant). Ramura nordica a lui Raducu pastreaza inca zapada. Valcelul Claitei are parau pe mijloc si urma de avalansa cu glie in partea superioara (din cat am putut distinge prin zoom-ul camerei). Braul de Sus al Jepilor inca inzapezit.
Alte observatii:
- zapada e foarte moale, eterogena si alunecoasa, nu seamana un pas cu altul, unii intrand destul de adanc, iar pe dedesubt curge apa (situatia e probabil aceeasi si pe alte vai). La fel era si cu o zi inainte la Verdeata. Trebuie sa fie destul de neplacut de facut vai - poate cel mult la coborare, dar si acolo risti niste ruperi de picioare daca nu ai grija
- versantii sudici ii vad in general destul de bine curatati; si de pe cei nordici s-a topit zapada masiv dar nu complet
- in partea de sus, peste 2000m, pare a se fi acumulat mai multa zapada (ploile din ultimul timp au fost acolo ninsori...), ceea ce explica acel grad 4 din buletinul nivo.
Multumesc, marko! Vazusem zilele trecute palnia aia amenintatoare din care porneste Valea Costilei ca e plina de zapada, dar speram ca a fost fata de treaba si a plecat la vale intre timp Malinul a curs deja...asta e, pe Costila mai asteptam.
@scufitul: Noi am iesit direct pe platou si am ocolit pe sus pana la intrarea in Valea Alba. Pe portiunea de BMC pana la Hornul lui Gelepeanu era zapada multa si continua, pe Creasta Vaii Albe la fel (vorbesc evident de portiunea pana la Brana Aeriana, restul traseului nu s-a vazut din punctul nostru de observare). Asa cum am descris si in postul anterior, tot versantul respectiv este incarcat de zapada. In general versantii sudici sunt uscati, inclusiv brane (asadar si ultima bucata de BMC pana in firul Vaii Albe).
Valea Galbinele: noi am intrat destul de devreme in vale, in jurul orei 8. Zapada era inca inghetata, cu o linie de urme in coborare. In general zapada este stabila, a inceput deja procesul de formare al firnului de primavara; in portiunea superioara foarte aproape de intrarea in Hornul Coamei este un strat mai instabil asezat pe un strat mai moale/aerat (asa cum se descrie si in buletinele Nivo); strict in Galbinele acest strat nu cred sa plece pentru ca toata zapada este bine umezita si s-a format deja o coeziune oarecare; saritori descoperite nu sunt, e un pas de 30 cm cam pe la mijlocul vaii unde nu e limba de zapada perfect continua
Hornul Coamei: un adevarat deliciu!!! poate cele mai bune conditii de la inceputul iernii; zapada in general este tare, inghetata, stabila; sunt cativa pasi pe stanca cu verglas, dar in general este foarte multa zapada intarita pe firul vaii, se inainteaza usor, saritoarea mare este complet acoperita; imediat dupa intrare s-a format un perete de zapada cu inclinatie de peste 60 de grade pe vreo 10 metri, se poate ocoli, dar este pacat
Valea Alba: zapada umezita, straturi instabile suprapuse, multe urme de avalansa (bulgari mari), foarte multe crevase in stare incipienta!!! preconizez ca in maximum doua saptamani o sa fie toata valea brazdata de crapaturi imense mai ales sub Saritoarea Carnului; Carnul se ocoleste pe stanga (in coborare) unde inca nu sunt crapaturi mari, pe dreapta sunt deja niste crevase amenintatoare; la intrarile Albisoarelor se vad urmele unor avalanse de fund (cu mult pamant si multa mizerie)
Alte aspecte: la altitudini de peste 2000 metri e inca foarte multa zapada, in zonele joase cantitatea de zapada este foarte mica, chiar si pe firul vailor; sezonul pentru Albisoare dupa parearea mea s-a terminat, este foarte putina zapada in ele si se vad deja foarte multe pasaje descoperite; de jos Valea Costilei parea abordabila, pana la sfarsitul firului de sub perete nu se vedea strat nou instabil de zapada, limba de zapada este continua; nu mi-a placut insa cantitatea mare de zapada acumulata pe versantii dinspre Peretele Vaii albe in partea superioara, care ar putea trimite cateva avalanse nimicitoare pe tot firul Vaii Costilei
Noi am fost Vineri 18 Apr pe Șugărilor (am facut un soi de snowboard de tură).
Multă zăpadă grea (udă); la Salvamont Babele ne-au spus să fim atenți că toate vâlcelele "curg".
Vezi și descriere avalanșă 20 Apr Mălin aici (http://www.carpati.org/forum/alpinism-7/vai_de_abrupt_in_caraiman-3751/)
Valea Morarului : dimineața se prezenta in condiții foarte bune, zăpada tare pe urme si puțin afanata pe lângă in partea inferioara si respectiv tare peste tot in partea superioara. Ninsoarea mult-anuntata nu a prea venit, fetele de iarba sunt puțin pudrate iar in firul vaii nu e nici o schimbare. Se impun doua observatii:
- saritoarea din canion s-a descoperit circa 1 m in partea superioară, in curând canionul va trebui ocolit
- cele doua crapaturi din zona saritorii mari (cea de sub ultima caldare) descrise de scufitul-roșu pot fi lesne ocolite prin stânga (in urcare), pe valcelul paralel cu saritoarea aflat pe acea parte
Fetele sudice ale Bucsoiului si Morarului : complet dezgolite, limbi de zăpada pe firele de valcel ce le strabat.
Luni, 31.03
Valcelul Inspumat-uscat complet și plin de frunze
Valea Spumoasa-zăpadă dura, numai bună de coltari; câteva săritori în partea de sus, neacoperite dar fără probleme.
Brana Portitei- (până la Portita) uscată complet, fără zăpadă; după Portita (până în Valcelul Mortului) zăpadă printre jnepeni, dura în rest, fără probleme. Intrarea în Valcel se face lejer (existau deja urme).
Valcelul Mortului-zăpadă dura, bună pt coltari; Existau deja urme (mulțumesc pe această calea persoanei care le-a făcut ); ultima saritoare pune câteva probleme dar există și un piton, ruginit dar bun, pe partea stanga.
Braul Mare al Caraimanului-cu zăpadă dar moale; fără probleme.
Valea Jepilor-zapada pe firul văii, bună de coltari (existau deja urme); 90% făcută numai pe fir, la coltari (o placere!).
Sper sa ajute.
Bafta.
Valea Seaca a Costilei: zapada beton in jumatatea inferioara, zapada care se rupea in placi in jumatatea superioara, saritorile acoperite in mare parte, dar nu complet.
Valea Malinului: zapada solida si stabila, acoperire completa.
Stai linistit, nu te-a invinovatit nimeni. Intre tine si noi au mai fost doua persoane, care insa s-au intors inainte de Carn. Oricum, te-am vazut cand urcai, erai cam la jumatatea distantei dintre Verdeata si Carn cand noi am ajuns la Verdeata, dar am mai stat sa ne echipam.
Ursul a fost uimitor de pasnic, avand in vedere ca noi am mancat pe Carn cu el in preajma si nu s-a apropiat (abia cand ne-am ridicat sa plecam l-am vazut). Si ca bonus, a stat si la pozat.
Ma uitam la voi de pe Carn si ma gandeam: "sa vezi ce injuraturi imi iau eu acum pt pietrele astea...nevinovat"
Nici nu stiu cum sa-mi para ca nu am vazut ursul, rau sau bine. Cred ca totusi balanta inclina spre bine - nu e o priveliste prea incurajatoare intr-o tura solo...
Animalul "nelinistit" era un urs dolofan, jucaus si foarte fotogenic. Sau cel putin la ora 11 cand am ajuns noi pe bolovanul Carnului era pe o fata de iarba la cca 200m, jucandu-se tolanit la soare cu un bat de lemn.
Oricum, nu cred ca proiectilele de pe vale erau lansate de animale, mai degraba fiind cauzate de incalzirea rapida a versantilor. Chiar a fost enervant de cald azi.
Face omul ce vede la altii (thanks go to sciprian)
30 martie - Valea Alba - Omu - Valea Morarului
Mici adaugiri la ce (bine) zicea sciprian in privinta Albei:
- nu am avut probleme cu placile pana la Carn (unde trebuie ceva grija), in schimb devin mai evidente/potential suparatoare dupa aceea. N-a luat-o nimic la vale dar muncesti mai mult. Oricum, valea a fost intr-adevar buna de coltari la acele ore (9:30-11:30 cu aproximatie), pe alocuri e bocna
- grija daca vreti sa ocoliti Carnul prin dreapta cum urci. Si in timp ce urcam spre el, si dupa aceea au cam fost bombardamente de pietre venite de pe versantul drept. Posibil sa fi fost vreun animal mai nelinistit pe sus (dar nu l-am zarit), insa daca e pur si simplu de la primavara merita luat in seama. Nu treceau 10 minute fara sa cada ceva. Noroc ca valea nemaiavand denivelari (gratie zapezii) proiectilele nu au traiectorie impredictibila - se rostogolesc in general pe firul vaii.
Restul de traseu:
- platoul e un melanj de iarba cu zapada, predominand totusi ultima. Destul de tare, spre surprinderea mea.
- catre Omu a mers facuta traversarea de vara a circului de sus al Cerbului, pe la baza peretelui
- pe Morar zapada a fost majoritar moale, cu putine exceptii. Tinde sa faca bulgare sub coltari. Banuiesc ca ar fi enervant de suit, dar la coborare e curata kinetoterapie pt genunchi Cu exceptia caldarii de sus si a a portiunii de sub ea, am fost surprins cat de moale poate fi - inclusiv in canion, unde intra piciorul mai sus de glezna si ocazional pana la genunchi sau chiar sold.
- saritoarea mare incepe sa se descopere, deja stratul de zapada ce o acopera are doua crapaturi care cer un mic slalom (si zapada de acolo e tot moale!)
- sunt destule zone in care stratul superficial aluneca bine mersi peste cel vechi, astfel incat am facut un fel de schi chinuit in ciuda coltarilor din picioare
- versantul sudic al Balaurului majoritar iarba, dar cu limbi de zapada pe la traversari de valcele, locuri ferite etc
- Pripon cu oarece cornise in partea de sus, altminteri plin de urme de schiuri
- BMC ramura dinspre Alba: majoritar iarba dar cu limbi de zapada considerabile la traversari (cat am apucat sa vad); daca Gavanele aveau limbi de zapada pana in buza prapastiei, e de presupus ca si in Blid e mai horror
- Poiana Costilei e un rai de branduse si ghiocei
- pe Munticel trebuie sa ai grija sa nu te calce ATV-ul
29.03.2014 Sambata Valea Alba... coborata pe schiuri
E de coltari. Pe aproape toata valea sunt placi de 10-15 cm grosime iar dedesubt zapada tabla. Unde nu sunt placi asemenea zapada inghetata. Carnul se trece lejer prin stanga cu urci. Placile sunt stabile de am schiat pe ele fara a le rupe complet.
Am rugamintea sa-mi spuna si mie cineva, care mai e starea zapezii pe vaile din Bucegi. Mai exact ma intereseaza, Alba, Cerbului si Jepii Mici.
Multumesc anticipat.
Lasand gluma la o parte, evident ca mai este zapada pe alocuri, dar n-am scos nici coltarii, nici macar parazapezile mari. Zapada apare ceva mai jos de Raducu si in general acolo unde sunt acumulari mari ramase dupa avalanse, insa in general versantii sunt curati; pe alocuri mai este zapada in poteca dar se poate merge pe langa. Valcelul Cuminte e inca plin de zapada adusa de avalanse (cat am vazut din el era numai bulgari si pamant). Ramura nordica a lui Raducu pastreaza inca zapada. Valcelul Claitei are parau pe mijloc si urma de avalansa cu glie in partea superioara (din cat am putut distinge prin zoom-ul camerei). Braul de Sus al Jepilor inca inzapezit.
Alte observatii:
- zapada e foarte moale, eterogena si alunecoasa, nu seamana un pas cu altul, unii intrand destul de adanc, iar pe dedesubt curge apa (situatia e probabil aceeasi si pe alte vai). La fel era si cu o zi inainte la Verdeata. Trebuie sa fie destul de neplacut de facut vai - poate cel mult la coborare, dar si acolo risti niste ruperi de picioare daca nu ai grija
- versantii sudici ii vad in general destul de bine curatati; si de pe cei nordici s-a topit zapada masiv dar nu complet
- in partea de sus, peste 2000m, pare a se fi acumulat mai multa zapada (ploile din ultimul timp au fost acolo ninsori...), ceea ce explica acel grad 4 din buletinul nivo.
Vineri, 2 mai 2014 - 14:39