Skin Classic Skin White Skin Black & Whilte Skin Default Adauga la Favorite (In contul carpati.org)
Cautare:

Calendar

Martie 2025
LMMJVSD
12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31

Aprilie 2025
LMMJVSD
123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930

Online

Vremea
Varful Sureanu
Muntii Sureanu
#721  Inapoi  (1) ... 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 ... (37) Inainte

Trebuie sa te autentifici pentru a putea adauga un topic

  Forum Trasee / Ture Starea zapezii pe vaile Bucegilor (721)
 
mihai_fl
mihai_fl
Caraba
 
Data turei de mai jos a fost 13.04.2015 Carpati.org
Mesaj modificat de autor!

Marți, 14 aprilie 2015 - 10:27

mihai_fl
mihai_fl
Caraba
 
Luni 14.04.2014

Valea Seaca a Caraimanului pana la Valea lui Zangur, zapada pe toate saritorile, zapada nu este bine tasata, urmele in zapada aveau o adancime medie de 10-15cm, consistenta variabila a zapezii.
Foarte buna pentru coborare pe schiuri. Mi s-a parut foarte sigura valeaa pe aceasta portiune.
Dupa intersectia cu Zangur, fata expusa la soare ar fi fost dificila de urcat.

Valea lui Zangur, desi la intrare zapada parea buna, am fost nevoiti pe multe portiuni sa mergem cu pioletul in pozitie orizontala si sa folosim patru puncte de sprijin pentru a nu ne afunda complet in zapada. Doar pe portiunea superioara zapada era tare si se putea avansa usor.
Traversarea la Portita cu zapda mare si moale.

Pe Braul Portitei alternau portiuni cu iarba si zapada foarte mare la intersectia cu Spumoasa. Nu am vazut urme de om pe nici un traseu din aceasta tura, de urs in schimb erau destule.

Am coborat la Grohotisul Inflorit pe zapada moale si mare, ne-am folosit de jnepeni si copaci pentru a nu avea surprize, oricum coborarea a fost rapida si mai placuta decat vara.

Grohotisul Inflorit prezenta trei zone distincte , zona superioara cu zapada mare si moale, grad de risc insemnat, la mijloc o portiune de 15 - 20 m iarba, partea inferioara cu o zapada mai tare, consistenta. Am mai ajund de cateva ori la Grohotisul Inflorit primavara si nu am vazut sa fi curs o avalansa aici, desi zapada este suficienta si inclinatia pantei generoasa. A vazut cineva urme de avalansa aici ?
Mesaj modificat de autor!

Marți, 14 aprilie 2015 - 10:16

mike
mike
Rucsac
 
Si pe Valea Morarului era zapada mare (pana la genunchi) si stratul de zapada era doar partial stabilizat. Nu am facut un profil pentru ca nu era relevant, zapada avand consistente diferite in fiecare caldare a vaii.


Miercuri, 18 martie 2015 - 13:27

pruncu
pruncu

 

Salut,

Am urcat ieri pe Valea Coltilor, coborare pe pe Firul Secundar din Valea Galbinele. Contrar buletinului nivologic, la peste 2000 intram in zapada pana la genunchi. Asta in Valea Coltilor. Situatia nu este cu mult diferita in Galbinele Secundar. Din cate am vazut, si prin Galbinele Principal zapada este la fel de moale. Prin urmare, gradul publicat de INMH nu este redus sub nici o forma. Nici macar nu e moderat. Inclin sa cred ca la sub 1800 este moderat si mai sus este insemnat, poate. Prin urmare, atentie la vaile cu deschidere mare. Precum Valea Alba, Costilei, Adanca, Morar, Bucsoiului si asa mai departe. La altitudine, peste 2000, am inteles ca sunt placi relativ stabile. Cam asta este situatia in teren.

Recomand sa contactati Serviciul Public Salvamont, pentru a cere informatii, inainte de a pleca in tura.

Toate cele bune. Doamne Ajuta,




Duminică, 15 martie 2015 - 15:31

the.ingrid
the.ingrid

 
8 Martie 2015:
Valea Seaca a Caraimanului, din partea inferioara pana la traversarea spre creasta Picaturii, are zapada de la avalanse in urma ultimilor ninsori. Acumularile sunt relativ mici, deci presupun ca avalansele au fost antrenate si in urma curgerilor latelare (sub soare curge multa zapada de pe fete). In rest, e o mare autostrada.

Valcelul Picaturii are 20-30 de cm de zapada proaspata peste zapada deja stabilizatata. In unele locuri este deja inghetata datorita expunerii valcelului si temperaturilor mici din ultimile zile. Nu ridica probleme. Acum, ca are urme batute, e o alta autostrada prin BucegiCarpati.org

In partea superioara a crestei Picaturii, pe fete/branele de retragere sunt cu placi de vant proaspat formate.


Luni, 9 martie 2015 - 08:00

tibi.buzdugan
tibi.buzduga..
Caraba
 
01.03.2015
Albisoara Gemenelor: In prima parte, zapada este buna de mers la coltari (alterneaza portiunile de zapada inghetata in care prindeau doar frontalii cu zapada in care intra varful bocancului). Dupa prima treime a vaii zapada incepea sa fie din ce in ce mai adanca, viscolita, si pe unele portiuni se intra pana la brau.

Saritoarea de peste braul hornurilor e descoperita, cu un firicel subtire de gheata pe stanga care se spargea destul de usor. Deasupra saritorii zapada devenea din ce in ce mai adanca, astfel ca pana la canionul final am experimentat "zapada fara fund", in care inoti si stai pe loc.

Toata ziua a curs zapada viscolita pe traseu, deci probabil a mai crescut stratul de zapada moale.


Luni, 2 martie 2015 - 10:46

rupi2003
rupi2003
Coarda
 
21.02.2015
Albisoara Gemenelor
Alterneaza zone in care intra partea din fata a bocancului cu unele in care mergi bine la coltari. Sub Braul Hornurilor zahar in care intri mai sus de bocanc.
Saritoarea interesanta de peste Braul Hornurilor este descoperita, avand putina gheata pe stanga. Mai sus de ea zapada nu prea grozava si destul de putina pe hornul final.
Pe Valea Alba am coborat pe intuneric, zapada continua si buna de coltari pana La Verdeata.


Duminică, 22 februarie 2015 - 08:56

the.ingrid
the.ingrid

 
Feb 14-15: BMC intre creasta Costila-Galbinele si Scorusi are portiuni alternante cu zapada pulver si zapada intarita. Sunt si placi de vant. Zapada pe Scorusi/Galbinele incepe sa fie tasata. Vaile sunt complet acoperite. Aceeasi zapada tasata am obsevat-o si pe V Costilei (noi am urcat putin in partea inferioara pana unde incepea traseul nostru).


Duminică, 15 februarie 2015 - 22:35

cosminandron
cosminandron..

 
Este aproape inutil sa consultati buletinul nivologic al INMH. http://www.inmh.ro/images/nivologie/nivologie.pdf Ce ar trebui sa consultati inainte de tura este:

[1] meteo cu minim 48h inainte (de ex www.meteoblue.com ) unde va intereseaza:
(a) cantitatea de precipitatii (si tipul)
(b) directia si viteza vantului
(c) temperaturile

[2] salvati pe calculator aceste info cat de des posibil si comparati evolutia. AVeti nevoie de minim 48h pentru o evaluare informata si min 7 zile pentru una temeinica. Pentru cineva care planifica o tura si are un job L-V acest lucru nu ar trebui sa fie prea greu

[3] grosimea stratului de zapada (mai ales in decembrie) si gasiti harta pe site-ul INHM http://vremea.meteoromania.ro/taxonomy/term/61 insa din nou atentie, e putin relevanta! Mai util e sa verificati arhiva meteoblue (de ex: https://www.meteoblue.com/ro/românia/vreme-vîrf-coștila/archive )


[4] studiati harta zonei respective si vedeti ce inseamna informatiile de la pct 1-3 in contextul dat.


Informatiile primte pe forum au un grad de subectivitate mare si in plus e greu de stiut daca utilizatorul "xdftgg_bimbi" stie ce spune sau crede ca stie ce spune cand evalueaza o panta de zapada. In general dca a urcat o vale si "a scapat" conditiile sunt OK - daca l-a tavalit putin, condtiile nu sunt OK. Este insa o diferenta mare intre un grup de 2 persoane pe schiuri de tura si 4 persoane pe bocanci, intre a urca pe firul sau pe marginea vaii, a urca la 5am sau la 1pm etc Luati astfel de info ca o descriere subiectiva iar info de la pct 1-3 ca un instrument personal de evaluare.


Marți, 3 februarie 2015 - 15:23

conrad
conrad
(admin)

 
Va rog sa reveniti la tema acestui topic. Pentru comentarii referitoare la intamplarea nefericta din tura lui Razvan, postati acolo.
Mesaj modificat de autor!

Luni, 2 februarie 2015 - 15:39

sciprian
sciprian

 
Razvan, nu trebuie sa o iei chiar asa. Tu ai ture faine postate, si, chiar daca sperietura e mare acum, nu cred ca ar trebui sa renunti la a mai posta ture. A fost o experienta din care sigur ai invatat ceva si pacat sa nu stie si altii ce anume ai invatat Carpati.org

Eu am fost cu mana pe telefon vineri seara sa te sun si sa mergem pe o vale asa cum ai spus in postare. Initial vroiam pe un valcel din Crai, dar am inceput sa oscilez cand am vazut tura ta si uite asa m-am ales cu un "powder day" pe Papagal in Sinaia Carpati.org Saptamana trecuta a cam nins, si am avut o stare avansata de nehotarare: Crai sau Bucegi. Se pare ca instinctul a functionat de data asta.


Luni, 2 februarie 2015 - 15:22

jelearazvan
jelearazvan

 
Recunosc si imi asum raspunderea, vina este a noastra. Inainte de tură m.am interesat si nu am gasit atentionare nivo de avalansă. Stratul s.a rupt de de.asupra noastră, deci cel mai probabil din cauza noastra. Oricum crede.ma ca.mi dau seama de pericolul in care puteam sa.i pun pe ceilalti si am sa renunt In a posta ture.


Luni, 2 februarie 2015 - 14:55

rupi2003
rupi2003
Coarda
 
@jelearazvan: imi este cam neclar ce s-a intamplat de fapt.

Aici spui ceva "am fost surprinsi de avalansă pe Valea Costilei."

La tura ta spui altceva "S.a rupt stratul de zăpadă pe la jumătatea văii si ne.a târât/spălat pana la refugiu Costila"

Daca a plecat zapada afanata adunata de vantul puternic prognozat datorita suprasarcinii voastre, raspunderea va apartine.

Si chiar daca v-a venit avalansa in cap, tot greseala voastra a fost:
"Daca e cineva care nu s.a speriat de prognoza si vrea sa faca o vale e bine venit. Nu exista risc prea mare de avalansă, doar precipitatii si vânt puternic. Atentie, trebuie sa aveti notiuni de alpinism hivernal..."


Luni, 2 februarie 2015 - 13:54

jelearazvan
jelearazvan

 
Salut,
Mare atentie, Sambata am fost surprinsi de avalansă pe Valea Costilei. Pana la jumătatea văii zăpada este dură si buna de coltari; mai sus insa zăpada este afanata si destul de mare (cam 1,5 m). Pe noi ne-a spălat cam de la mijlocul văii pana la refugiu. Cred ca este problema pe toate văile.


Luni, 2 februarie 2015 - 12:43

rupi2003
rupi2003
Coarda
 
18.01.2014
Valea Alba - zapada buna, o zona mai mare cu bulgarasi de la o avalansa cursa pe Valcelul Blidului Uriasului. Pana sub Saritoarea Carnului se putea urca si fara coltari. Deja se poate cobora pe dreapta Carnului, e destula zapada. Cred ca si pana sus a fost buna zapada, am vazut o persoana coborand destul de repede cu betele.

Valcelul Blidului Uriasului are multa zapada comparativ cu un an in urma, din valea Alba si pana in Brana Mare a Costilei pare a fi o panta aproape continua de zapada, cu o zona descoperita 2-3 m completata de o rimaye. Mai sus de locul unde am traversat se mai vedeau rimaye. In talveg zapada parea intarita, dar eu am traversat repede pe niste stanci iesite la suprafata si am calcat putin pe zapada.

Din Circuri se vedea multa zapada si continua pe albisoare, dar nu cunosc consistenta.
Pe Albisoara Gemenelor saritoarea "la rama" de peste Braul Hornurilor era descoperita.
Pe Albisoara Branei se vedeau doua mici portiuni mai de mixt si in treimea superioara trebuie sa faci stanga-dreapta ca sa mergi doar pe zapada si mai dai si de stanca.
Pe Albisoara Crucii a urcat cel putin o persoana duminica si a coborat repede pe Alba, prin urmare era zapada buna. Saritoarea din Ceaun pare ca are limba continua de zapada.


Luni, 19 ianuarie 2015 - 12:38

horjeaeugen
horjeaeugen
Caraba
 
28.12.2014: Comorile Claii e o vale mai dificil de abordat din cauza faptului ca stratul de zapada NU A ACOPERIT integral saritorile importante. Nici chiar stratul nou depus in noaptea de 28/29.12.2014 nu cred ca a acoperit "pragurile". In zona superioara a vaii, stratul de zapada pulver prezenta acumulari masive in talveg astfel incat inaintarea s-a realizat cu greutate.


Luni, 29 decembrie 2014 - 12:08

rupi2003
rupi2003
Coarda
 
25.12.2014
Valea Alba
De la Verdeata primii 100 m in talveg nu e destula zapada cat sa acopere stanca. Zapada pe dreapta este zahar cu o mica pojghita care se rupe. Apoi pana in dreptul Valcelului Blidului Uriasului avem partia perfecta pentru mers cu coltarii si exersat opriri in piolet. Mai sus apar si limbi de pulver spulberat de vant. Tot in zona valcelului apar si 2 crevase una taiata cu cutitul, alta de 2-3 cm. La Saritoarea Carnului ocolul pe dreapta pe la cablu are multa zapada si destul de buna pentru coltari. Mai sus de Carn pana la urmatoarea saritoare, se vedea destula zapada in talveg, de o calitate necunoscuta pentru ca noi ne-am intors. Sus in creasta se vedeau pene de vant; probabil ca e mai mult pulver spulbarat. Pe stanga Carnului inca nu e destula zapada.

Valcelul Blidului Uriasului
Comparativ cu 29.12.2013, saritoarea de jos e acoperita integral, cu o crevasa de 20 cm pe parcurs. Pe conul de avalasa zapada buna de coltari. Ceva mai sus unde coteste firul alterneaza zapada de coltari cu pulverul in care te cam afunzi asa ca ne-am intors. Este sapat un canal prin care mai vine un dus de zapada din cand in cand.


Joi, 25 decembrie 2014 - 17:08

rivas
rivas
Caraba
 
21 dec-si noaptea spre 22 dec. a viscolit . În Busteni s-a depus strat de zapada de aproximativ 10cm. Azi 22 dec nu a mai nins, dar a fost relativ cald +3 grade (Busteni )


Luni, 22 decembrie 2014 - 20:51

laura_beje
laura_beje

 
21.12.2014
Valea Seaca dintre Clai: toate saritorile si ferestrele descoperite - un deliciu pentru mixt si dry-tooling.
Hornul cu Florile: delicat din cauza zapezii inconsistente, pana la genunchi.


Luni, 22 decembrie 2014 - 11:40

tibi.buzdugan
tibi.buzduga..
Caraba
 
20.12.2014 - portiunea inferioara din valea malinului (pana la primul canion): zapada putina (pana sub genunchi), umeda si fara consistenta. Se poate urca usor pe urmele batute de Razvan ieri si de noi astazi.

Brana Caprelor (v. Malinului - v. Tapului): zapada umeda, probabil va forma o placa deasupra incepand de maine, daca mai scad temperaturile. Nu are niciun strat de baza solid, urmele de bocanc erau aproape pana la pamant.

Portiunea inferioara din v. Tapului (de la bolovanul din Cerb pana deasupra primei saritori): zapada putina, umeda, fara consistenta; coborarea poate fi destul de dificila datorita pragurilor de stanca acoperite superficial cu zapada.

Din valea Cerbului s-a vazut multa zapada fina curgand pe valea Tapului, de undeva de sus pana sub prima saritoare, asa ca probabil s-au format conuri de zapada la fiecare prag de piatra..


Sâmbătă, 20 decembrie 2014 - 21:43

Afisari: 99,628


#721  Inapoi  (1) ... 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 ... (37) Inainte

Adauga un mesaj in topic






Trebuie sa te autentifici pentru a putea adauga un mesaj

 


 
0,0851 secunde

Deblocari usi Bucuresti | GetaMap.org | Maps from all over the world | ro | fr | es | de | Calculator distante
ViewWeather.com - A new way to view the weather | nl.ViewWeather.com | sv.ViewWeather.com
Regulament carpati.org
© copyright (2004 - 2025) www.carpati.org