Skin Classic Skin White Skin Black & Whilte Skin Default Adauga la Favorite (In contul carpati.org)
Cautare:

Doneaza

Calendar

Noiembrie 2021
LMMJVSD
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930

Decembrie 2021
LMMJVSD
12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031

Online

Vremea
Varful Timbalul Mic
Muntii Piatra Craiului

Voluntar in Carpati

Homepage

Lista de discutii
#560  Inapoi  (1) ... 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 Inainte

Trebuie sa te autentifici pentru a putea adauga un topic

  Forum Trasee / Ture Starea zapezii pe vaile Bucegilor (560)
 
m1k1
m1k1

 
22 feb 2014 - Alb. Crucii

Zapada tare se poate urca destul de repede fara prea multe batai de cap. 2 saritori sunt putin descoperite in treimea inferioara, fara a da prea multe batai de cap.

22 feb 2014 - V. Alba

Zapada continua si tare pe toata valea (la saritoarea Carnului se poate cobari/urca usor prin valcelul din dreapta (geografic).


Joi, 27 februarie 2014 - 10:10

conrad
conrad
(admin)

 
25.02.2014

Valea Malinului
Zapada compacta si inghetata tun pe toata valea, chiar daca stratul e mult mai mic decat de obicei in aceasta perioada. Zapada proaspata nesemnificativa de 1-2 cm peste cea inghetata. Totul e acoperit pe Malin, mai putin prima saritoare, cea la cativa zeci de metri mai sus de intrarea in vale, dar si aceasta poate fi trecuta pe stanga pe zapada, cu un pas de vreo juma' de metru inaltime, foarte simplu. Pe dreapta acestei saritori, in sensul de urcare, sunt cabluri, dar e ceva mai dificil, stanca fiind descoperita in intregime. In rest, totul e acoperit pana in platou iar zapada a fost perfecta pentru coltari. Stancile de pe fetele nordice din jur erau pudrate cu 1-2 cm de zapada proaspata.
Hornul Pamantos: descoperit in intregime, la data la care am fost noi peste stanca era un strat de 1-2 cm de zapada proaspata, motiv pt care am ales coborarea in firul vaii, la coltari, pe partea din stanga fata de horn.
Urcarea pana la Hornul Pamantos din Poiana Costilei are cateva pete de zapada, izolate, dar inghetate bocna. Nu toate puteau fi ocolite.

Valea Caldarilor
Zapada compacta si inghetata tun pana jos insa numai pe firul vaii si pe firele care se mai deschid pe parcursul coborarii. Se poate alege orice fir, in functie de panta acestuia, prin traversare pe fetele mai putin inclinate din caldari, dintr-un fir in altul. Noi n-am coborat constant pe acelasi fir. Firul cel mai din dreapta, cel de langa perete, este descoprit in a doua jumatate de sus, insa pana la acela mai sunt cel putin doua complet acoperite cu zapada. Pe ultimele sute de metri pana in V. Cerbului am ales coborarea pe ultimul fir din dreapta, de langa perete, care are zapada constanta pana jos in V. Cerbului. Celelate, pe aceasta ultima portiune, alterneaza cu jneapan si stanca descoperita.


Miercuri, 26 februarie 2014 - 20:23

conrad
conrad
(admin)

 
20.02.2014

Valea Costilei
Zăpada este continuă până în platou. În a doua treime a văii erau acumulări proaspete de zăpadă generate de mici scurgeri din timpul unei ninsori slabe, proaspete. Multe nu puteau fi ocolite, insa nu aveau mai mult de 30 cm in zona cea mai inalta. În unele porțiuni, scurte, erau plăci de vânt care se rupeau în bucăți mici când călcai pe ele, în special in ultima treime a văii. Însă nu exista niciun risc serios. Am urcat cu colțarii pe toată valea, insă doar pe unele porțiuni din prima treime a văii am dat de zăpadă inghețată, in rest se mai afundau bocancii in ea, insă nu mult (excepție făcând scurtele zonele cu acumulări de zăpadă amintite mai sus unde ne afundam uneori și până la genunche).
- Vâlcelul de Sub Perete
Ultima parte a vâlcelului era descoperită, vreo 20 m (dacă se urmează firul văii Coștilei, pe stânga, zăpada e continuă).
Traversarea în stânga în V. Coștilei, acolo unde începe Vâlcelul de sub Perete este descoperită de zăpadă, dar nu pune probleme. Noi am mers pe Valcelul de sub Perete ca avea multă zăpadă la bază, dar până am trecut toți patru cei 20 de metri descoperiți din partea superioară a vâlcelului, ne-a luat peste 40 de minute.
Traversarea in firul văii după Vâlcelul de Sub Perete e descoperită. La 100 m mai sus de acest vâlcel, valea se împarte in 2 fire: noi am urcat pe cel din stânga, considerat firul principal și am avut zăpadă continuă până in platou.
Temperaturile au fost pozitive de jos până sus în platou.


Valea Alba.
Zăpadă enervantă! Apoasă, udă, vreo 10-15 cm in unele locuri de zăpadă proaspătă și udă peste cea tare de dedesubt... se încărcau colțarii la fiecare pas. Înainte de săritoarea Cârnului loveam colțarii uneori chiar și la fiecare pas să scap de zăpada acumulată.
Săritoarea Cârnului putea fi trecută pe dreapta (sensul de coborâre) pe zăpadă continuă, sau pe stânga prin zona cu cabluri. Cablurile sunt acoperite pe acolo dar se poate trece pe zăpadă. Intre acea trecere, în partea de sus, și restul văii, e o brână scurtă ce trece pe deasupra săritorii care necesită mai multă atenție (în funcție de starea zăpezii)

Mențiune: între timp temperaturile au fost mult mai scăzute si cel mai probabil structura zăpezii la suprafață poate diferi.
Grosimea stratului de zăpadă nu a suferit însă modificări.


Miercuri, 26 februarie 2014 - 19:04

scufitul_rosu
scufitul_ros..
Caraba
 
23.02.2014

Valea Bucsoiului

Saritoarea mare mentionata de crissie este in buna parte acoperita, rampa de zapada acopera cam doua treimi, ceea ce aparent o face abordabila pe direct. Noi am luat-o totusi pe ocolirea din stanga (care in ultima portiune e un pic mai delicata, avand zapada putina, stanca si pamant inghetat) insa am vazut si urme care coborau pe mijloc.

Am gasit urme batute de jos pana la Turnul cu Jnepeni (multumiiim! dar ce v-a facut sa va razganditi un pic mai sus de turn? Carpati.org ). De la Turnul cu Jnepeni in sus zapada are deasupra o crusta de cativa centimetri care se sparge in placi cand o calci, iar dedesubt se gaseste un strat mai gros zapada prafoasa. Una peste alta insa consistenta zapezii a fost rezonabila, s-au putut sapa urme cum se cuvine, si n-am mai gasit nicio saritoare descoperita cu o singura (partiala) exceptie - canionul final unde a trebuit facut un pas mai maricel ca sa trecem peste lespedea suspendata pe dedesubtul careia se defileaza in mod normal vara.

Valea Morarului

Zapada foarte putina pt aceasta perioada dar excelenta de coltari, coborarea e o placere. In partea de jos, langa Poiana cu Urzici, incepe sa fie mai topita si cu ingrediente nedorite - urme de urs mare si mic.

Poiana Costilei

Strat superficial de ghiocei si branduse. Risc crescut de avalansa de pantofari Carpati.org


Miercuri, 26 februarie 2014 - 11:04

crissie
crissie

 
16.02.2014

Valea Bucsoiului: prima saritoare de dupa intersectia cu Valcelul Portitelor este partial descoperita, noi am ocolit-o pe partea stanga, pe o fata cu iarba si zapada inghetata, apoi am traversat inapoi in firul vaii. Pana la Turnul cu Jnepeni, zapada tare, tocmai buna pentru mersul la coltari. De aici noi am facut dreapta pe Valcelul de sub Varf.

Valcelul de sub Varf: in prima portiune, zapada intarita, apoi zapada cu placi de vant, cu o crusta tare la suprafata si zapada mai pufoasa dedesubt. Am gasit vreo 3 saritori descoperite cam 2-3 metri, pe care le-am abordat direct. In partea superioara zapada a devenit mai moale, urmele se rupeau sub presiunea exercitata. Ultima saritoare importanta din partea superioara a valcelului era descoperita destul de mult, noi alegand sa o ocolim pe partea dreapta, pe niste fete cu iarba si stanca si zapada proaspata, pulver, fete expuse si fara posibilitate de asigurare. Aici am parasit firul valcelului, iesirea in creasta facand-o pe un valcel paralel, mai in dreapta, care ne-a scos doi metri in stanga varfului Bucsoiu. Pe acest valcel zapada a fost continua pana in creasta.

In Valea Morarului am ajuns pe un valcel ce porneste din prima sa de dupa coborarea de pe Bucsoiu. Nu stiu daca are vreun nume acest valcel, daca cineva ma poate ajuta in acest sens, e binevenit. Pe acesta zapada era intarita si continua, cu o singura portiune descoperita de vreo doi metri in jumatatea superioara, pe care am descatarat-o pe o bucata de iarba cu zapada. In Valea Morarului, zapada tare, fara saritori descoperite.


Marți, 18 februarie 2014 - 09:29

oana.gabriela
oana.gabriel..

 
15.02.2014

Valea Alba in partea inferioara pana sub S. Carnului - zapada tare si inghetata peste care s-a depus un strat proaspat de 3-4 cm.


Duminică, 16 februarie 2014 - 20:34

victoranica
victoranica
Coarda
 
15.02.2014

Comorile Claii - fir partial acoperit cu zapada, pana la intersectia cu Braul lui Raducu 3 saritori sunt partial descoperite in treimea superioara, nu mult dar impun catararea la mixt. Zapada relativ tare, excelenta de urcat la coltari.

Braul lui Raducu - zapada tare, cateva traversari solicita atentie sporita, eventual o asigurare.

Comorile Branei - portiunea dintre Braul lui Raducu si creasta se prezinta cu zapada puternic intarita; singura saritoare din acest segment necesita catarare mixta pe cei cativa metri ramasi neacoperiti.

Jepii Mari / Urlatoarea mare - zapada ideala pentru coborare, nu am intalnit portiuni intinse de gheata, se poate cobori fara probleme.


Duminică, 16 februarie 2014 - 15:24

baumwolle
baumwolle
(admin)

 
16.02.2014

Valea Morarului - fir complet acoperit cu zăpadă, se merge la colțari fără probleme; zăpada din căldarea superioară este spulberată, rămânând un strat subțire înghețat.

Creasta Balaurului - zăpadă proaspătă pe fața nordică, se înaintează destul de greu, câteva traversări dubioase; fața sudică este aproape goală, doar câteva petice și limbi întărite de zăpadă.


Duminică, 16 februarie 2014 - 07:26

mugurel.ilie
mugurel.ilie..
Caraba
 
09.02.2014

Valea Malinului : urme bune pe Valcelul Poienitei si zapada moale pe Hornul Pamantos. Apoi zapada foarte buna si urme pe vale pana la BMC. Prima saritoare dupa confluenta cu Coltii se poate (inca) urca si prin stanga, restul saritorilor acoperite. Deasupra BMC zapada tare, la finalul vaii o placa de vant dar fara cornisa la iesire.

Valea Alba : zapada moale si uda, incarca coltarii, de la Verdeata pana la saritoarea Carnului. Saritoarea poate fi catarata si prin stanga dar coborarea pe acolo e dificila, bolovanii au pe ei putina zapada. Deasupra saritorii zapada foarte buna, chiar tare spre finalul vaii. Fete inierbate de la nivelul BMC pana in sa.

Valea Coltilor : zapada tare si putina, 5-6 saritori descoperite din care 3 se puteau ocoli.


Luni, 10 februarie 2014 - 11:00

comisarul
comisarul
Rucsac
 
08.02.2014 - portiunea Moeciu de sus - saua Strunga, zapada de max 30 cm in padure, la iesirea la gol alpin 0 cm, in zona crestei petece de zapada viscolita, care pot fi ocolite .


Sâmbătă, 8 februarie 2014 - 19:49

mugurel.ilie
mugurel.ilie..
Caraba
 
06.02.2014

Valea Bucsoiului : zăpada pulver de la confluenta cu poteca marcată, apoi foarte tare circa 300 m dincolo de Turnul cu Jnepeni si moale cu placi de vânt la final. Fete total dezgolite si zăpada putina in talveg, prima saritoare după confluenta vaii cu Valcelul Portitelor e dezgolita 4 m si cu pulver la baza iar spre finalul vaii încă doua saritori sunt acoperite doar parțial.

Valcelul Portitelor : zăpada tare dar putina, se vedeau 3 saritori descoperite in primii 100 de metri.

Valcelul Grohotisului : mai mult stanca decât zăpada, multe praguri la vedere.

Valea Morarului : zăpada putina dar buna pentru coltari, caldarea de sub Omu e jumătate iarba. Canionul e acoperit, se coboară bine pana sub confluenta cu Valcelul Morarului apoi zăpada din fir e pulver.

Valcelul Morarului : zăpada buna la confluenta cu valea, nu se vedea prea mult din fir dar prima portiune nu are obstacole.

Valea Adanca : foarte putina zăpada, 7-8 saritori parțial descoperite inclusiv cea fosta cu fereastra.

Rapa Zapezii : foarte putina zăpada, doua saritori descoperite pana la confluenta cu Rapa Mică si încă una imediat după. Mai sus aceeași situație.

Ca impresie generală, fetele sunt dezgolite iar zăpada din firul vailor e bine fixata. E insa foarte putina asa ca doar vaile cu multi afluenti si bazine largi au aproape toate saritorile acoperite. Vaile inguste si valcele se fac toate la mixt. Crestele sunt scuturate bine, Balaurul nu mai are zăpada aproape deloc pe fata dinspre Morar.


Vineri, 7 februarie 2014 - 01:40

mugurel.ilie
mugurel.ilie..
Caraba
 
02.02.2014

Zăpada cazuta in ultimele zile, 40 - 50 cm, s-a depus neuniform iar vântul puternic si soarele au curatat unele fete. Vaile se prezintă variat :
- Valea Seaca a Caraimanului : primele saritori vizibile de lângă peretele Piranha sunt acoperite (iar mai sus foarte probabil e la fel). Un strat de 50 - 70 cm de pulver ascunde in aceasta zona gaurile dintre bolovani si îngreuneaza urcarea.
- Valea Albă zona inferioara sub Verdeata : zăpada pulver de 50 cm peste bolovani, inaintare dificila si riscanta. In unele portiuni apa are debit bogat
- Valea Costilei observata de la refugiu : zăpada foarte buna, toți bolovani acoperiti.


Luni, 3 februarie 2014 - 06:15

rupi2003
rupi2003
Caraba
 
19.01.2014
Albisoara Crucii
Deasupra confluentei cu Cantuniari zapada buna. Prima saritoare serioasa (vara) e un pic descoperita, se trece lejer. Saritoarea din Ceaun e descoperita in treimea superioara, am batut un piton (recuperat) pentru asigurare. Capul a trecut prin dreapta cu mare atentie. Dupa ce se iese din ocolul de pe dreapta al spalaturilor de mai sus de Ceaun, zapada din ce in ce mai proasta - zahar intarit la suprafata in care intra bocancul pe jumatate. Am ocolit o saritoare pentru ca nu ne tinea zapada ca sa ajungem la stanca. Mici portiuni descoperite unde ramonajul te scoate din bucluc. Grohotisul nu e inghetat. O singura portiune de 1,5 m cu gheata pe fir. Doua pitoane am gasit neacoperite de zapada si un al treilea imposibil de atins in Ceaun.
Pe Valea Alba zapada e mai moale sub Carn, a fost destul de cald, se lipea putin de coltari.


Duminică, 19 ianuarie 2014 - 21:51

scufitul_rosu
scufitul_ros..
Caraba
 
19.01.2014
Valea Malinului - un semi-mixt provocator. Valcelul Poienitei in general uscat, cu unele portiuni de zapada dar relativ ascultatoare, a mers suit fara coltari cu un pic de grija. Hornul Pamantos uscat, se coboara fara probleme. Prima saritoare (cea mare cu bolovan) a mers suita prin stanga dar nu stiu cat mai tine minunea, era un pinten de zapada acolo care a mers urcat la coltari dar care n-am idee cat va supravietui. Zapada destul de proasta in opinia mea - exista niste urme mai vechi care pe alocuri tin, si zapada neatinsa pe alocuri tine, insa am avut destule zone/pasaje sacaitoare in care "pedalam" in gol. Grija pe langa bolovani, tinde sa cada piciorul adanc. La Lespezi destula stanca dezgolita insa merge suit si prin iarba fara apasari. In canionul 2 saritoarea principala (cea care presupune acea traversare dreapta-stanga pe sub un bolovan incomod, surplombant) descoperita, din fericire are ocolire ok prin stanga. Cat se vedea din BMC nu parea sa aiba zapada reprezentativa, insa banuim noi ce se intampla la intersectiile cu alte vai/valcele/hornuri. In partea superioara a vaii zapada in general tare, buna de coltari. Problema este ca a nins un pic in ultima saptamana si s-a depus un strat subtire (sau mai gros, rareori) peste cel vechi lustruit, si care tinde sa mai alunece chiar si cu coltari; cere un pic de atentie pe alocuri. Si, cireasa de pe tort, la iesire o tentativa de cornisa (evident evitabila, pentru cine nu vrea rasfat de final). Concluzie personala: traseu recomandat celor care vor sa scoata untul din ei Carpati.org

Pripon intr-o forma un pic mai buna ca saptamana trecuta, ceva mai multa zapada si parca tine mai bine, n-am mai simtit la fel de tare bolovanii de dedesubt la coborare. Cerbul destul de flescait dar se mentin portiuni consistente de gheata.

Pot furniza poze la cerere pentru cine are nevoie.


Duminică, 19 ianuarie 2014 - 20:25

ad078
ad078
(admin)

 
18/19.01.2014

Valea Bucsoiului: saritoarea mare de jos descoperita. In rest totul acoperit pana sus. Zapada beton, in partea superioara cateva portiuni cu zapada mai afanata, dar ok.

Omu- Malaiesti- traseul de vara: ok, merge fara coltari. In ultima caldare, aproape de Malaiesti, e ceva gheata, pot fi utili coltarii.

Malaiesti- Tache: ok, pot fi utili coltarii in cateva portiuni, dar se poate trece si fara ei, cu atentie.


Duminică, 19 ianuarie 2014 - 19:52

mugurel.ilie
mugurel.ilie..
Caraba
 
18.01.2014

Jepii Mari : zăpada si câteva portiuni cu gheata ce se pot ocoli, între ieșirea din jnepenisul de sub canton (valea Mieilor) pana in creasta Urlatorilor. Mai jos traseul se muta pe fata nordica si gheata e aproape continua pana la intersectia potecii cu Urlatoarea Mică (am pus coltarii iar urmele de pe poteca aratau ca nu suntem singurii care facem asta). De la Urlatoarea Mică pana in Busteni poteca perfect uscata, de toamna.

Valea Costilei si Valcelul de sub Perete : mixt, portiuni cu zăpada întrerupte de saritori descoperite (7 - 8 pana sus). Zăpada in general buna, tare si cu placa de 5 cm la suprafața după ieșirea din valcel. Nu sunt rimaye.


Duminică, 19 ianuarie 2014 - 10:21

scufitul_rosu
scufitul_ros..
Caraba
 
12.01.2014
Valea Alba in forma in care o stiati, oarece limbi de zapada inghetata pana la Verdeata iar in rest zapada in general tare pana sus, buna de coltari, cu unele mici interludii stancoase. Pripon cu destula zapada pe fir dar foarte eterogena; in partea de sus tine bine insa pe masura ce cobori e din ce in ce mai proasta - din cea prafoasa care nu sta impreuna, de iti intra piciorul tocmai dedesubt printre bolovani, cu riscurile de rigoare. Saritoarea mare de jos parea coborabila si pe ocolitoarea scurta (stanga cum cobori), erau urme batute. Noi am preferat varianta clasa, prin Braul Priponit, care e inzapezita dar fara emotii.

In atentia celor care s-au plictisit de stiri cu terenuri de fotbal in panta: s-a inventat si primul patinoar in panta, pe Valea Cerbului Carpati.org


Marți, 14 ianuarie 2014 - 12:21

rupi2003
rupi2003
Caraba
 
09.01.2014 Valcelul Blidului Uriasilor
Fisura din saritoarea de la intrare nu are gheata, dar e friabila. Zapada e in general destul de buna; pe alocuri stratul de deasupra e mai afanat. Saritorile nu sunt acoperite in totalitate. Depasirea/ocolirea unora dintre ele e destul de delicata si expusa. Am gasit cateva pitoane cu inel vechi si 2 spituri cu cordelina, din care unul parea destul de nou.
Pe Brana Mare a Costilei spre Valea Alba noaptea zapada discontinua e destul de tare, cu mici portiuni mai zaharoase. Pe Valea Alba in dreptul intrarii in brana e zapada suficienta si tare si se coboara usor din brana.


Sâmbătă, 11 ianuarie 2014 - 20:20

vestale
vestale

 
@scufitul_rosu: Mersi mult de informatii! Pentru ca am ajuns tarziu in Busteni si nu toti aveau coltari, am ales telecabina pentru urcare si pentru a ne bucura de vizibilitatea buna de pe platou.
Am coborat duminica(5.01.2014) pe Jepii Mari, multa gheata si zapada intarita bine pana pe la 1500m, au fost ceva emotii, dar fara incidente.


Luni, 6 ianuarie 2014 - 10:26

scufitul_rosu
scufitul_ros..
Caraba
 
@vestale: am coborat astazi pe Jepii Mici. La coltari se suie/coboara fara probleme notabile (cu exceptia portiunilor de stanca unde ori ii scoti, ori nu pui la inima scrasnitul) , fara ei insa..nu stiu ce sa zic, or fi mers Jepii Mici facuti fara coltari daca esti iscusit sau nu-ti pretuiesti viata, insa n-a fost cazul meu Carpati.org Tehnic zapada e foarte putina pt vremea asta insa este destul de prezenta, in general pe poteca; e batatorita, sunt urme, insa pe sus era inghetata sau gheata de-a dreptul, si nici in rest nu era foarte linistitor (unele traversari inzapezite mai aiurea care puteau fi evitate pe iarba, dar care nici ea nu tine asa bine cum te-ai astepta). Concluzie: fara eroisme, ca-i un pic tricky.


Vineri, 3 ianuarie 2014 - 23:29

Afisari: 75,177


#560  Inapoi  (1) ... 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 Inainte

Adauga un mesaj in topic






Trebuie sa te autentifici pentru a putea adauga un mesaj

 


 
0,8899 secunde

GetaMap.org | Maps from all over the world | ro | fr | es | de | Calculator distante
ViewWeather.com - A new way to view the weather | nl.ViewWeather.com | sv.ViewWeather.com
Regulament carpati.org
© copyright (2004 - 2021) www.carpati.org