Skin Classic Skin White Skin Black & Whilte Skin Default Adauga la Favorite (In contul carpati.org)
Cautare:

Calendar

Februarie 2025
LMMJVSD
12
3456789
10111213141516
17181920212223
2425262728

Martie 2025
LMMJVSD
12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31

Vremea
Varful Curcubata Mare
Muntii Bihor-Vladeasa
#720  Inapoi  (1) ... 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 ... (36) Inainte

Trebuie sa te autentifici pentru a putea adauga un topic

Forum Trasee / Ture Starea zapezii pe vaile Bucegilor (720)

fnc13
fnc13

cele cu orientare nordica, gen Malin, Pripon, Urzica...

Miercuri, 15 iulie 2015 - 22:15

scufitul_rosu
scufitul_ros..
Caraba

Aoleu, toate?!? Carpati.org
In ce sens nordice - aflate mai spre nord (gen Bucsoi) sau cu orientare nordica?

Miercuri, 15 iulie 2015 - 10:59

fnc13
fnc13

Stie cineva cum se mai prezinta vaile nordice din Bucegi?

Miercuri, 15 iulie 2015 - 10:20

the.ingrid
the.ingrid

Ca sa nu se simta Scufitul singur :-) Sa stii ca sunt ceva potecatori de nemarcate si cataratori de prin Bucegi care dau un ochi aci.

Intr-adevar, acum esti ferit de zapada si rauri de apa pe creste. Numai ca pe creste nu te teleportezi si mai trebuie sa treci printr-o vale, o brana, ceva frumos. Insa, ca la fiecare inceput de sezon, datorita infiltratiilor de apa, orice traseu (nemarcat sau multipitch) care implica ceva catarare pe stanca este foarte friabil. Asa ca primii haiduci care-l fac in sezon o sa-l "curete" vrand-nevrand de unele prizele wannabe = bucati de conglomerat care se misca. Ele sunt extrem de periculoase, atat pentru cel care urca cap (se poate dezechilibra, sa cada), cat si pentru cei care-l secundeaza (iau bolovanei in cap, super!).

Acum si-o informatie despre niste vai, utila poate unor carpatisti.
Pe 4.07 am fost pe creasta Malinului, varianta cu catararea coltului matematic. Creasta este curata si uscata (mai ceva ca-n reclama cu Libero). Pe prima fisura nu am mai gasit niciun piton, doar friabilitati infecte. Nici pe stanga, pe unde se ocoleste de obicei nu am vazut nicio protectie.
Ca sa ajungem la creasta am urcat pe Valea Tapului. Este fara zapada dar foarte uda, asa ca gradul fiecarei saritori creste oleaca.

Din creasta am vazut valea Malinului care este infundata zdravan cu zapada. Pe coborare am ajuns la valea Priponuluil, care mai are zapada si o cascada pe fir formata din apa zapezii topite.
Mesaj modificat de autor!

Luni, 6 iulie 2015 - 11:09

scufitul_rosu
scufitul_ros..
Caraba

Multumesc Eugen, e o incurajare care conteaza mult.

Acum hai sa sar calul Carpati.org Desi nu ma compar nici pe departe ca experienta cu Eugen, ce a scris el mi-a dat o idee si as vrea totusi sa le dau un sfat celor mai putin experimentati ca mine - daca exista Carpati.org - si care isi fac de lucru pe nemarcate in perioada asta (care inca e o relativa primavara la munte): INCERCATI TOATE PRIZELE! Chiar daca mergeti pe traseu stiut si poate stiti prizele pe de rost, incercati-le! Iarna le subrezeste, si ceea ce era o priza beton anul trecut poate iesi cu usurinta anul asta. Chiar si bolovanii foarte mari pot misca (am patit-o azi pe Galbinele). Pe brane, nu calcati pe margini de poteci, mai ales daca au iesit proaspat de sub zapada. Toate astea sunt concluzii pe care le-am tras pe pielea mea. E pacat sa o patim in mod stupid.

Sper ca se intelege ca nu vin cu sfaturile astea pentru glorie personala; pretind ca stiu unde imi e locul. Insa cred in ajutorul pe care ni-l putem oferi unii altora. Si care presupune un efort atat de mic uneori...

Duminică, 5 iulie 2015 - 22:40

horjeaeugen
horjeaeugen
Caraba

Topicul este foarte util...cel putin in opinia subsemnatului. NU esti singur! E BINE ca informatia circula. Trebuie alese cu grija NEMARCATELE, in aceasta perioada. Chiar si pe cele mai usoare din abruptul prahovean al Bucegilor apa siroieste. Mai mult sau mai putin, dar terenul nu este stabilizat. Inca sunt "bile de rulment", "cartofi" si alte asemea surprize. In opinia mea, cele mai sigure raman muchiile, crestele, ACELE, branele cu expunere sudica.

Duminică, 5 iulie 2015 - 22:14

scufitul_rosu
scufitul_ros..
Caraba

5 iulie 2015

Ok, Batman revine. Incep sa ma simt foarte singur in topicul asta Carpati.org Dar continui sa cred cu tarie in utilitatea lui, asa ca iata-ma din nou. Daca am face asta toti cei care facem ture frecvent, multa lume ar pleca in ture mai bine informata… (vezi cazul celor care s-au blocat pe Morar saptamana trecuta, de exemplu)

Intamplarea face sa fi suit astazi aceeasi vale ca saptamana trecuta. Doua schimbari imi vin in minte fata de atunci:
- limba de zapada de la prima saritoare s-a redus semnificativ, ceea ce solicita imaginatiei noi mijloace de a intra in saritoarea cu pricina. Pe moment a mers traversat peste podul de zapada, fara coltari; probabil solutia nu va mai fi valabila saptamana viitoare...
- traversarea de Scorus dupa coborarea din Strunga Galbinele nu mai solicita coltari, limba de zapada putand fi ocolita pe dedesubt

Ne-am plimbat si pana-n Hornul Coamei (pe branuta care da din Galbenele). E in starea lui naturala - adica fleasca - cu apa picurand/curgand pe mijloc, cel putin in zona in care iese branuta.

Pe BMC am facut de data asta stanga catre Alba (pentru diversitate maxima Carpati.org ). Am mai dat de zapada la traversarea unuia dintre firele Vaii Costilei, intr-unul dintre Gavane si in Blid - toate au mers rezolvate fara coltari, cu mici ocoliri sau cu batut urme. E plin de flori de colt si nu numai, o splendoare!

La iesirea din BMC in Alba se coboara pe pamant, dar pt a ajunge pe malul celalalt trebuie traversata o limba de zapada. Am urcat un pic si am traversat acolo unde se ingusta, batand urme (dar zapada cam tare!). Pana saptamana viitoare s-ar putea sa se subtieze definitiv in acea zona.
Nu am luat-o chiar pe Brana Vaii Albe, ci pe cea aflata la etajul imediat inferior, vizavi de iesirea din BMC, dar sunt convins ca nici BVA nu mai are pic de zapada si nu ridica probleme.

In rest, asteptam adaugiri/corectii de la colegii care au fost in urma noastra pe Galbinele. Scuze pt pietrele in cap Carpati.org Noi ne-am straduit sa nu…

Duminică, 5 iulie 2015 - 21:34

sciprian
sciprian

Scuze ca am stricat topicul, dar chiar nu m-am putut abține de la gluma asta :-))

Sâmbătă, 4 iulie 2015 - 21:35

scufitul_rosu
scufitul_ros..
Caraba

Ei da, alta viata! De asta e bine sa intrebi, primesti prompt informatii utile...

Sâmbătă, 4 iulie 2015 - 14:56

sciprian
sciprian

E in stare gazoasă, aceeași localizare :-P

Sâmbătă, 4 iulie 2015 - 13:36

scufitul_rosu
scufitul_ros..
Caraba

Ma poate ajuta cineva cu starea Vaii Coltilor?

Vineri, 3 iulie 2015 - 22:37

scufitul_rosu
scufitul_ros..
Caraba

28 iunie 2015: Galbinele - BMC - Pripon

Incepuse trist: pe Valea Costilei e ditamai malul de zapada langa refugiu, vizibil de altfel si din Busteni. La intrarea in Galbinele iarasi limba de zapada si sub si deasupra, intru subrezirea moralului aspirantilor la stanca sanatoasa. Insa situatia s-a reparat urgent: limba de zapada se oprea inaintea primei saritori, permitand traversarea pe deasupra si constituind in acelasi timp un gen de mana curenta utila pentru intrarea in saritoare, iar de acolo pana in strunga am avut parte numai de splendida stanca de Galbinele, aproape integral uscata cu exceptia celei de-a doua saritori cu bolovan surplombat care se escaladeaza prin stanga.

Traversarea de Scorusi de dupa strunga este inca dotata cu zapada tare; trebuie ori coltari, ori bocanci cu talpa tare si tupeu. Apropo de tupeu, posibil sa mearga coborat un pic si ocolit pe sub limba de zapada (vezi poza) daca mai e cazul weekendul viitor.

De la intersectia cu BMC, traversarea de Scorus inapoi (ramura ce duce catre Alba) e ok, se traverseaza pe uscat. Pe BMC inspre Pripon am avut traversare pe zapada la Malin (zapada beton, tineau coltii fara sa bat urmele) si la Urzica (a mers fara coltari, cu un pic de grija, fiind mai moale).

Priponul mai are poduri de zapada in canionul de jos, insa potecuta "oficiala" se strecoara cu iscusinta printre ele, astfel incat coltarii au ramas in traista.

Valea Costilei: in jos - http://postimg.org/image/84zpf0i9h/ , in sus - http://postimg.org/image/mqiyrltjz/
Traversarea de Scorus dupa strunga: http://postimg.org/image/lobhnlq03/
Malinul: in jos - http://postimg.org/image/6wl0kv52t/ , in sus - http://postimg.org/image/iex7fwnwr/
Urzica: traversare - http://postimg.org/image/7294hxg53/ , in jos - http://postimg.org/image/ndlg5cf3d/ , http://postimg.org/image/i6lrv9dg5/

Miercuri, 1 iulie 2015 - 22:12

xoreax
xoreax
Coarda

Unde ar fi limba de zapada de pe Morar unde s-au blocat astazi cei patru din Bucuresti?

http://www.mediafax.ro/social/patru-bucuresteni-au-ramas-blocati-pe-un-traseu-din-mas
ivul-bucegi-intr-o-zona-acoperita-cu-zapada-14511360

Oare la trecerea in ultima caldare? Mai jos, in canion?

Sâmbătă, 27 iunie 2015 - 21:23

lawr
lawr
Caraba

Buna ziua,

Stie cineva care e starea zapezii prin zona vailor Costila, Galbinele, Scorusi?

Laurentiu.

Vineri, 26 iunie 2015 - 10:54

stefi
stefi

Multumesc Scufitzule, vad ca e inca din plin si-o mai fi si tare, cu frigul asta. Se pare ca mai am de asteptat. Trebuie sa ma gandesc la alta vale pentru weekend.

Joi, 25 iunie 2015 - 14:43

scufitul_rosu
scufitul_ros..
Caraba

Vestile nu-s de curand, dar poate te ajuta totusi. Uite asa arata partea superioara a vaii in 7 iunie - http://postimg.org/image/v2a3lusor/.

Joi, 25 iunie 2015 - 12:22

stefi
stefi

Salut, a fost cineva de curand pe valea Morarului si imi poate spune cum se prezinta zapada?

Joi, 25 iunie 2015 - 08:23

tomcat21
tomcat21

@ scufitul_rosu : Chiar vesti bune pentru Seaca dintre Clai pentru vara asta Carpati.org

Duminică, 21 iunie 2015 - 21:33

scufitul_rosu
scufitul_ros..
Caraba

14 iunie 2015 - Seaca dintre Clai

Ca sa-i raspund la intrebare ante-postatorului meu Carpati.org , Valea a fost uscata in prima sa parte, insa mai exista inca cateva limbi de zapada mai lungi ce pot fi depasite fie cu coltari, fie cu bocanci cu talpa tare, fie cu tehnica buna (caci rimayele nu-s asa apetisante pe alocuri…Carpati.org . Prima limba importanta incepe dupa cea dintai saritoare cu fereastra, iar apoi mai urmeaza cateva intermitențe zapada-stanca inainte de a iesi in zona superioara de iarba.

Vestea buna este ca ambele saritori cu fereastra sunt destupate, lemnul ajutator de la prima e la locul lui - ba mai mult, a ramas pe loc si trunchiul de anul trecut de la cea mica si a naibii care-i urmeaza, iar a doua saritoare cu fereastra beneficiaza de nu mai putin de 2 lemne altruiste, dispuse sa ajute reumaticii iesiti din forma! Carpati.org

Ramura de Raducu dinspre Jepii Mari e un rai de flori, merita sa mergeti sa-l vedeti si sa-l mirositi…

Miercuri, 17 iunie 2015 - 18:24

scufitul_rosu
scufitul_ros..
Caraba

A facut cineva de curand Seaca dintre Clai, aveti idee cata zapada mai este si daca ridica probleme? (ar fi palpitant sa fie astupata vreuna dintre ferestre si sa trebuiasca catarat pe afara...sau sa lipseasca lemnul ala strategic de la prima saritoare cu fereastra...)

Sâmbătă, 13 iunie 2015 - 18:40

Afisari: 98,968

#720  Inapoi  (1) ... 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 ... (36) Inainte

Adauga un mesaj in topic

Trebuie sa te autentifici pentru a putea adauga un mesaj

0,0986 secunde

Deblocari usi Bucuresti | GetaMap.org | Maps from all over the world | ro | fr | es | de | Calculator distante
ViewWeather.com - A new way to view the weather | nl.ViewWeather.com | sv.ViewWeather.com
Regulament carpati.org
© copyright (2004 - 2025) www.carpati.org