vezi și buletinul nivo de la INMH, a apărut deja primul de anul ăsta.
a nins mult in interval scurt - noi aveam planuri mari dar ne-am resemnat și am făcut take ionescu - am traversat vâlcelele dinspre mălăiești legați în coardă - pe vâlcele era zăpadă dincolo de genunchi. la mălăiești spuneau că toată zăpada e depusă în 24 de ore.
pe take am spart urme tot drumul - de la diham până la mălăiești (zăpadă ~30cm, pe alocuri 50 sau mai mult).
pe glăjărie s-a topit deja și e amestecată cu noroi.
Valea Coltilor: un deliciu. Mai uscata ca o anorexica, dar - prin contrast - ai pe ce pune mana! Rasfat total.
Coborarea pe Galbenele - varianta Hornului dintre fire - reprezinta doar o prelungire fireasca a placerii de pana atunci.
Hornul Coamei: mici portiuni de gheata pe peretele stang, si care pe alocuri par a cobori pana in fir. Greu de spus de la distanta, cel mai bine judecati singuri: http://www.gfile.ro/?do=fD&fI=4ebefd14d57dbe370db60e9a18c79be8
- Brâurile sudice ale Morarului - curate, fără gheață și zăpadă; necesită atenție sporită la parcurgere datorită ierbii uscate, lipsite de consistența și aderența verii.
- (văzute de vis-a-vis) V. Priponului și Căldărilor prezintă gheață în căldările superioare; Brâul Mare al Coștilei în mare parte curat, porțiune cu gheată deasupra Urzicii.
Valcelul Spalat uscat; Muchia Trandafir-o splendoare uscata!; Hornul cu Zade intr-adevar nu mai exista (numai pamant si pietre prapadite la vale); toata creasta Picaturii insorita si frumoasa; Albisoara Turnurilor uscata dar cu portiuni mici de gheata (pe stanca si pe vegetatie). Toate pitoanele sunt bune (pe Picatura, vf. Strungii, Albisoara Turnurilor). Se vedea zapada pe Valcelul Blidului.
Valea Galbenele: o placere, stanca uscata pana aproape sus, inainte de strunga, unde si-a facut aparitia o urma de zapada simbolica. Evident, cu turturi pe margine si alte decoratiuni specifice, dar care au bunul simt sa evite prizele.
Din momentul in care iesi in strunga se schimba anotimpul. Fatza de iarba pe care se suie in BMC paralel cu Scorusul e pudrata si cu oarece portiuni de stanca imbracata in gheata, cere mare atentie daca nu ai talpa buna. Pe BMC in stanga sunt unele mici portiuni cu strat subtire de zapada care insa nu ridica probleme; Hornul lui Gelepeanu cu un pic de zapada/gheata dar accesibil fara dificultati.
Comorile Claii, ceva umezeala in portiunea inferioara, nu de netrecut. Deasupra bifurcatiei cu Comorile de Mijloc stanca e uscata, dar un pic friabila.
Hornul cu Florile - perfect uscat, cu portiuni usor friabile; conditii foarte bune de parcurgere
Braul de Sus al Jepilor - fara urma de zapada, comparativ cu acum doua saptamani cand era pudrat bine.
A fost o vreme de primavara tarzie in Bucegi de la 1700 m in sus. Profitati de ea cat mai tine !
Vin cu o rugaminte catre cei care ati fost de curand pe firul Vaii Albe. Imi puteti spune daca in acest moment exista zapada sau gheata pe traseu? Si nu in ultimul rand daca cele doua saritori se pot ocoli fara probleme in aceasta perioada.
Seaca dintre Clai si Valcelul Titeica: fara zapada ambele, dar cu turturi din plin, care cad ocazional. Interesanta alternanta de foarte ud cu foarte uscat. Pe Seaca, saritoarea mare un pic umeda (in buna parte din cauza frunzelor cazute acolo si care tin umezeala dedesubt); saritoarea cea prelinsa (care de obicei e cel putin partial uda in toate anotimpurile) era acum fleasca integral, curgea ditamai paraul - daca da vreun frig brusc devine patinoar de la un cap la altul. Titeica fezabil dar cu atentie, destule zone ude.
Luni, 27 octombrie 2014 - 11:48
the.ingrid
Ieri, duminica, Hornul Coamei era inghetat bocna (pofta buna! stiu la ce va ganditi), iar Valea Scorusilor avea portiuni de gheata care se pot evita.
26.10.2014: Valea Spumoasă uscată în cea mai mare parte, atât pe fir, cât și pe fețe; Grohotișul Înflorit/Vâlcelul Izorului, până la intersecția cu poteca Poienii Târlelor, complet uscat.
Duminică, 26 octombrie 2014 - 22:07
xoreax
Cred ca se incadeaza,cumva, in tema: astazi, valea Horoabelor nu avea deloc apa in portiunea de canion, fiind deosebit de facil de parcurs.
Mesaj modificat de autor!
Astazi, V. Seaca a Caraimanului a fost complet uscata cu doar vreo 2 saritori vesnic umede. Nici inspre Costila nu se vedea nimic diferit.
Dar joi s-ar putea sa ploua/ninga insa cred ca se va topi pana in week-end cand se anunta iar senin.
In rest, ma intreb daca vom putea prezice cand si unde va fi urmatoarea pravalire de stanci din pereti. Am vazut cateva aparute anul asta cred (nu am mai fost de 1 an in Bucegi). Cel putin Seaca a scapat momentan, dar si cand se va desprinde ceva...
Ok, revenim la acest topic mai devreme decat ne-am fi dorit :-(
28 sep 2014) Brana Aeriana - Pripon
Duminica partea de sus a Bucegiului era imbracata foarte sexy, intr-un material cu ochiuri mari aflat undeva intre zapada si ace de gheata, cu tendinta catre varianta B. Noroc ca un frig sanatos, ajutat dezinteresat de un vant nelinistit, anula orice porniri jucause. Practic nu prea era zapada pe jos - sau unde era, parea mai degraba un conglomerat de cristale lungi - in schimb fiecare smoc de iarba si destule stanci erau acoperite de aceste ace spectaculoase, astfel incat, cand te uitai in lungul Crestei Vaii Albe sau al platoului, totul parea alb. In schimb era loc destul de pus piciorul printre smocuri, astfel incat se putea merge fara probleme.
Pe stanca in schimb socoteala o intuiesc a fi alta. Palniile de origine ale vailor erau albe, imbracate in ace, si cu ceva zapada (sau ce-o fi fost ea) pe fir. Nu cred ca era prea dragut sa sui o vale (mai ales una nordica...) si sa dai intr-un final de felul acela, oricat de spectaculos ar fi aratat in glacialitatea sa.
Pana la sfarsitul Branei Aeriene n-am avut zapada decat minimal (pe ici-pe colo pe Valcelul Policandrului), situatia s-a schimbat in partea superioara a Crestei Vaii Albe si pe platou. Vizavi, in Caraiman, versantul Albisoarelor avea zapada cam de la Brana Vaii Albe in sus. Pe Pripon s-a putut cobori in marea majoritate pe iarba, doar mici pasaje de zapada, fara emotii. Versantul sudic al Morarului se vedea curat.
Stiu ca nu este topicul adecvat intrebarii, dar cu scuzele de rigoare voi intreba...este adevarat ca pe Valea Alba s-au montat lanturi in dreptul saritorii Carnului?
Multumesc
Miercuri, 10 septembrie 2014 - 21:13
the.ingrid
Da, cred ca ar fi bun un topic despre cum se prezinta vaile din Bucegi dupa ce se cam duce zapada. Nu numai V Seaca a Caraimanului, nu e un etalon ferm pentru cat de uda e stanca sau ce cascade ad-hoc o sa te duseze. Sau ce bolovani s-au plimbat in timpul avalanselor din iarna si strica feng shui-ul vaii
Un loc bun de masurat "cota apelor..." e Valea Seaca a Caraimanului. Cel putin asa era acum 3 saptamani. Au fost cateva zone unde am facut ceva canioning. Dupa ce a inceput si ploaia, n-a mai contat...
a nins mult in interval scurt - noi aveam planuri mari dar ne-am resemnat și am făcut take ionescu - am traversat vâlcelele dinspre mălăiești legați în coardă - pe vâlcele era zăpadă dincolo de genunchi. la mălăiești spuneau că toată zăpada e depusă în 24 de ore.
pe take am spart urme tot drumul - de la diham până la mălăiești (zăpadă ~30cm, pe alocuri 50 sau mai mult).
pe glăjărie s-a topit deja și e amestecată cu noroi.
Vineri, 21 noiembrie 2014 - 20:56