Skin Classic Skin White Skin Black & Whilte Skin Default Adauga la Favorite (In contul carpati.org)
Cautare:

Calendar

Martie 2023
LMMJVSD
12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031

Aprilie 2023
LMMJVSD
12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930

Online

Vremea
Varful Peleaga
Muntii Retezat
#655  Inapoi  (1) ... 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 ... (33) Inainte

Trebuie sa te autentifici pentru a putea adauga un topic

  Forum Trasee / Ture Starea zapezii pe vaile Bucegilor (655)
 
makayu01
makayu01

 
A fost cineva recent pe Braul lui Raducu dinspre Jepii Mari spre cei Mici? Se poate face fara coltari?


Miercuri, 20 mai 2015 - 11:48

scufitul_rosu
scufitul_ros..
Caraba
 
17 mai 2015 - Valea Malinului si Valea Priponului

Valcelul Poienitei fara zapada pe poteca. Hornul Pamantos ud si glacial dar fara zapada. Grija de ce va tineti pe acolo si cine-i dedesubt, ca au mai slabit unii bolovani si joaca/pleaca (deh, primavara...)

Malinul in mare forma. Saritoarea cu bolovan s-a putut (inca) sui prin stanga dar nu cred ca mai tine mult minunea; in schimb prin dreapta unde e sufa si cordelina se suie in conditii de vara. Mici discontinuitati ale stratului de zapada deasupra acestei saritori, dar din primul canion incolo e zapada frumoasa din mal in mal, si in general decenta pentru coltari (oricum semnificativ mai buna decat cea de pe Alba de acum 2 saptamani...). N-am vazut inca crevase semnificative sau alte pasaje ingrijoratoare; singura problema a fost faptul ca e-n panta Carpati.org

Valea Priponului inca mentine zapada pe fir pana la saritoarea mare, dar versantii de iarba s-au dezgolit, au mai ramas doar limbi ocazionale. Coborare placuta, fara probleme.


Luni, 18 mai 2015 - 17:22

mihai_dani
mihai_dani

 
mersi de raspuns Carpati.org


Miercuri, 13 mai 2015 - 13:36

scufitul_rosu
scufitul_ros..
Caraba
 
Scuze, mica precizare: raspunsul corect la intrebarea ta era DA Carpati.org Numai ca am presupus din reflex ca te intereseaza daca se pot face. Se pot face dar cu echipament adecvat - inca nu-s de tenisi Carpati.org


Miercuri, 13 mai 2015 - 09:48

scufitul_rosu
scufitul_ros..
Caraba
 
@mihai_dani: Jepii Mari sunt ok. Cei mici am indoieli, acum vreo saptamana si ceva m-am intalnit cu un grup de alpinisti care ziceau ca ar fi zapada continua pe fir. Daca e asa, nu prea avea cum sa se fi dus toata... In orice caz, tine cont de faptul ca in partea de sus si pe platou inca mai ai zapada, iar la inceputul saptamanii a nins proaspat.


Miercuri, 13 mai 2015 - 09:43

mihai_dani
mihai_dani

 
Salut. Stie careva daca mai este zapada pe jepi mari si pe jepii mici?


Miercuri, 13 mai 2015 - 09:37

sciprian
sciprian

 
1-2-3 Mai Valea Alba pe schiuri.

In afara de ce a mai ramas din cornisa despre care vorbea Scufitu, din care am vazut cum s-a rupt pe 1 mai o bucata, nu cred ca mai este vreun risc major. Pe 1 Mai, am coborat de sus pana jos valea apoi am urcat-o pana la Carn unde, un urs ne-a zis stop. Nu a vrut sa plece de pe saritoare... Zapada moale te lasa sa intri chiar pana la genunchi uneori. Mai sus de carn, cu bocanci de iarna, nu cred ca e nevoie de coltari... Adica daca vrei sa cari dupa tine inca 1kg de zapada pe picior, treaba ta Carpati.org

Pe 26 Aprilie, am dat Moraru la vale, tot pe schie, risc 4 prognozat, dar, parerea mea, deloc adevarat. De pe versanti era deja curs aproape tot, iar pe vale, 6 schiori nu au reusit sa provoace vreo alunecare. Am coborat direct de sub statie. Cornisa clasica din acea zona, se mai rupea cate putin, dar cantitativ era chiar neglijabila...


Marți, 5 mai 2015 - 23:34

adi79der
adi79der
Caraba
 
Pe V. Bucsoiului stie cineva cum este zapada? Fiind orientata mai spre nord ma gandesc ca ar putea fi mai buna decat Alba.

@Scufitul: Se pare ca domnul imblanit care v-a inlesnit urcarea pe Carn prin stanga isi face veacul de vreo doua sezoane pe acolo...


Marți, 5 mai 2015 - 23:07

scufitul_rosu
scufitul_ros..
Caraba
 
3 mai 2015 - Valea Alba

Pana inainte de Carn, unde devine panta mai agresiva, s-a putut sui fara coltari. Foarte probabil ar fi mers fara ei si in partea superioara a vaii, unde era zapada flescaita, insa nu i-am mai scos. Pentru cine are bocanci zdraveni e posibil sa mearga intreaga vale fara coltari, dar nu vad de ce ar risca - zapada e foarte alunecoasa.

Se poate intra in Valcelul Blidului direct din Alba in plimbare usoara, e o simpla rampa de zapada pe dreapta, cu panta rezonabila. Atentie la caderile de pietre de pe versantul drept in acea zona, si mai sus pe ocolitoarea din dreapta Carnului.

Carnul este inca plin, rareori l-am vazut acoperit in asa proportie; am trecut prin stanga (unde din pacate deja se contureaza o crevasa), pe niste urme de urs foarte bine batute. Multumim pe aceasta cale autorului, pe care l-am vazut ceva mai inainte, sus pe versantul drept. Incepand de sub Carn ne-a fost tovarasa o mica avalansa de topire de suprafata - un paraias - care cred ca a curs cumulat cel putin 20 de minute pe ceas (cu mici intermitente), daca nu mai mult. Am constatat ca venea din dreapta, de pe un afluent al vaii (Iadul Vaii Albe cumva? e prima la dreapta dupa cea de-a doua saritoare, cea de dupa Carn). Peste tot curge apa de pe versanti care se infiltreaza pe sub stratul de zapada. Inca mai atarna unele cornise pe versantul drept al Albei cum urci, deci mai urmeaza si alte surprize. In zona superioara am intalnit doua serii de schiori, printre care Radu Savin - a se consulta si snow update-ul lui, am inclus la sfarsit link.

Platoul e pe model zebra, cu portiuni largi de alb, cu zapada eterogena. Luand-o catre Omu, am constatat depozite inca importante de zapada in zona superioara a vailor (traversarea catre Omu de deasupra caldarii Cerbului n-am vazut sa aiba urme batute, si privind cum arata cred ca am inteles si de ce), si numeroase scurgeri de suprafata pe versanti cu diferite expuneri. Ne-am intalnit cu o echipa care urcase din Malaiesti prin Hornul Mare si care spunea ca nu a fost deloc ok, e risc mare de avalansa: zapada moale cu ceva gheata pe alocuri, si pe unul din firele secundare sunt niste cornise destul de horror. Spulberandu-ni-se visul de a cobori pe Morar sau Horn, ne-am retras cuminti pe Schiel.

Concluzie: nu prea am fi avut ce cauta pe acolo (desi ne-am consultat in prealabil cu oameni mai competenti ca noi si care ne-au dat verdele). Nu-i incurajam pe altii sa ne urmeze.

Iata si snow update-ul lui Radu Savin: https://radusavin.wordpress.com/2015/05/04/valea-alba-snow-update/
Mesaj modificat de autor!

Marți, 5 mai 2015 - 22:49

victoranica
victoranica
Coarda
 
01.05.2015

Seaca dintre Clăi : primele sute de metri se parcurg in condiții de vara. Săritoarea cea mare de la intrare este complet descoperită si destul de uscata. De la 1400 m începe zăpada compacta, consistentă, acoperind absolut toate pragurile de pe vale. M-as încumeta a spune ca orice posesor de colțari poate parcurge valea din acest punct .

Brâul lui Răducu: petice de zăpada discontinue, in special in zonele in care se traversează unele Vâlcele. Intrarea dinspre Jepii Mari era curată

Hornul cu Florile: un deliciu pentru amatorii de diversitate si morcovi. Intrarea aeriana este uscata. Imediat cum începe hornul propriu-zis reapare zăpada, la fel de buna si consistentă (încă) precum pe Seaca dintre Clăi . Doua scurte pasaje stâncoase de mixt, aproape insesizabile

Brâul de Sus al Jepilor: in mare parte acoperit cu zăpada, ceva petice de iarba dar pe ansamblu plăcut la parcurs

Jepii Mari: aproape fără zăpada de la canton si pana la intrarea in Răducu, apoi zăpada plăcuta prin pădure pana pe la 1400 m

Urlatoarea Mică : buna de coborât prin zăpada pana la penultima intersecție cu poteca Jepilor Mari. Mai jos era uscata, dar cu bălării


Sâmbătă, 2 mai 2015 - 11:13

scufitul_rosu
scufitul_ros..
Caraba
 
Salut Victor,

M-ar mira sa ai saritoarea mare acoperita, eu m-am fatait pe Schiel duminica trecuta si in partea de jos e zapada zero, incep sa apara petice abia dupa Comori, la intersectia cu urmatoarea vale (tot timpul imi scapa cum ii zice), pe a carei prima saritoare ne-am si zbenguit un pic - asa, de primavara...Stanca uscata, placuta.

Din Creasta Urlatorilor am aruncat cateva priviri galese catre Raducu si am vazut ca ramura dinspre Jepii Mari are portiunile vizibile descoperite, probabil o sa ai zapada doar pe la umbra sau pe traversari. Pe ramura nordica in schimb banuiesc ca e mai palpitant.


Joi, 30 aprilie 2015 - 12:03

sciprian
sciprian

 
Salut Victor,

Vazuta din Busteni, valea avea zapada doar pe fir. Versantii sunt goi. Nu stiu daca saritoarea mare de jos e acoperita. Cum saptamana trecuta zapada era fleasca pe Malin si Morar, presupun ca Seaca dintre Clai nu face exceptie.


Joi, 30 aprilie 2015 - 11:49

victoranica
victoranica
Coarda
 
Salut,

A fost cineva recent sau are idee cum se prezinta Seaca dintre Clai ? In buletinul meteo scrie ca zapada e discontinua sub 1700 m. Credeti ca exista vreun risc de avalansa la momentul de fata ? (ma intereseaza s-o parcurg vineri, 1 mai).

Multumesc !


Miercuri, 29 aprilie 2015 - 21:19

sciprian
sciprian

 
Luni, 13.04.2015

Bucegi: Malin - vedere din platou - placa de vant pe fir si pe alocuri pe versantul nordic; Scorusul nu cursese. Din Poiana Costilei vazut, Malinul e incarcat mult pe fir. Pe canion nu se vedeau urme de avalanse.
Pripon - zapada ferma in partea superioara, in a doua caldare de sus in jos - placa imensa pe stanga cum cobori. Mai jos de a doua caldare, zapada multa si uda. Am coborat pe schiuri pana aproape de stana. Se poate cobora pe fir pana in Cerb.
Cerb - placi mari, mai ales pe versantul de sub Bucura si Omu. In rest valea este incarcata destul de mult cu zapada. Am coborat pe schiuri pana aproape de confluenta cu Malinul.
V. Costilei si V. Alba, vazute din DN1, au versantii aproape goi.


Marți, 14 aprilie 2015 - 10:33

mihai_fl
mihai_fl
Caraba
 
Data turei de mai jos a fost 13.04.2015 Carpati.org
Mesaj modificat de autor!

Marți, 14 aprilie 2015 - 10:27

mihai_fl
mihai_fl
Caraba
 
Luni 14.04.2014

Valea Seaca a Caraimanului pana la Valea lui Zangur, zapada pe toate saritorile, zapada nu este bine tasata, urmele in zapada aveau o adancime medie de 10-15cm, consistenta variabila a zapezii.
Foarte buna pentru coborare pe schiuri. Mi s-a parut foarte sigura valeaa pe aceasta portiune.
Dupa intersectia cu Zangur, fata expusa la soare ar fi fost dificila de urcat.

Valea lui Zangur, desi la intrare zapada parea buna, am fost nevoiti pe multe portiuni sa mergem cu pioletul in pozitie orizontala si sa folosim patru puncte de sprijin pentru a nu ne afunda complet in zapada. Doar pe portiunea superioara zapada era tare si se putea avansa usor.
Traversarea la Portita cu zapda mare si moale.

Pe Braul Portitei alternau portiuni cu iarba si zapada foarte mare la intersectia cu Spumoasa. Nu am vazut urme de om pe nici un traseu din aceasta tura, de urs in schimb erau destule.

Am coborat la Grohotisul Inflorit pe zapada moale si mare, ne-am folosit de jnepeni si copaci pentru a nu avea surprize, oricum coborarea a fost rapida si mai placuta decat vara.

Grohotisul Inflorit prezenta trei zone distincte , zona superioara cu zapada mare si moale, grad de risc insemnat, la mijloc o portiune de 15 - 20 m iarba, partea inferioara cu o zapada mai tare, consistenta. Am mai ajund de cateva ori la Grohotisul Inflorit primavara si nu am vazut sa fi curs o avalansa aici, desi zapada este suficienta si inclinatia pantei generoasa. A vazut cineva urme de avalansa aici ?
Mesaj modificat de autor!

Marți, 14 aprilie 2015 - 10:16

mike
mike
Rucsac
 
Si pe Valea Morarului era zapada mare (pana la genunchi) si stratul de zapada era doar partial stabilizat. Nu am facut un profil pentru ca nu era relevant, zapada avand consistente diferite in fiecare caldare a vaii.


Miercuri, 18 martie 2015 - 13:27

pruncu
pruncu

 

Salut,

Am urcat ieri pe Valea Coltilor, coborare pe pe Firul Secundar din Valea Galbinele. Contrar buletinului nivologic, la peste 2000 intram in zapada pana la genunchi. Asta in Valea Coltilor. Situatia nu este cu mult diferita in Galbinele Secundar. Din cate am vazut, si prin Galbinele Principal zapada este la fel de moale. Prin urmare, gradul publicat de INMH nu este redus sub nici o forma. Nici macar nu e moderat. Inclin sa cred ca la sub 1800 este moderat si mai sus este insemnat, poate. Prin urmare, atentie la vaile cu deschidere mare. Precum Valea Alba, Costilei, Adanca, Morar, Bucsoiului si asa mai departe. La altitudine, peste 2000, am inteles ca sunt placi relativ stabile. Cam asta este situatia in teren.

Recomand sa contactati Serviciul Public Salvamont, pentru a cere informatii, inainte de a pleca in tura.

Toate cele bune. Doamne Ajuta,




Duminică, 15 martie 2015 - 15:31

the.ingrid
the.ingrid

 
8 Martie 2015:
Valea Seaca a Caraimanului, din partea inferioara pana la traversarea spre creasta Picaturii, are zapada de la avalanse in urma ultimilor ninsori. Acumularile sunt relativ mici, deci presupun ca avalansele au fost antrenate si in urma curgerilor latelare (sub soare curge multa zapada de pe fete). In rest, e o mare autostrada.

Valcelul Picaturii are 20-30 de cm de zapada proaspata peste zapada deja stabilizatata. In unele locuri este deja inghetata datorita expunerii valcelului si temperaturilor mici din ultimile zile. Nu ridica probleme. Acum, ca are urme batute, e o alta autostrada prin BucegiCarpati.org

In partea superioara a crestei Picaturii, pe fete/branele de retragere sunt cu placi de vant proaspat formate.


Luni, 9 martie 2015 - 08:00

tibi.buzdugan
tibi.buzduga..
Caraba
 
01.03.2015
Albisoara Gemenelor: In prima parte, zapada este buna de mers la coltari (alterneaza portiunile de zapada inghetata in care prindeau doar frontalii cu zapada in care intra varful bocancului). Dupa prima treime a vaii zapada incepea sa fie din ce in ce mai adanca, viscolita, si pe unele portiuni se intra pana la brau.

Saritoarea de peste braul hornurilor e descoperita, cu un firicel subtire de gheata pe stanga care se spargea destul de usor. Deasupra saritorii zapada devenea din ce in ce mai adanca, astfel ca pana la canionul final am experimentat "zapada fara fund", in care inoti si stai pe loc.

Toata ziua a curs zapada viscolita pe traseu, deci probabil a mai crescut stratul de zapada moale.


Luni, 2 martie 2015 - 10:46

Afisari: 86,834


#655  Inapoi  (1) ... 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 ... (33) Inainte

Adauga un mesaj in topic






Trebuie sa te autentifici pentru a putea adauga un mesaj

 


 
0,0900 secunde

GetaMap.org | Maps from all over the world | ro | fr | es | de | Calculator distante
ViewWeather.com - A new way to view the weather | nl.ViewWeather.com | sv.ViewWeather.com
Regulament carpati.org
© copyright (2004 - 2023) www.carpati.org