Skin Classic Skin White Skin Black & Whilte Skin Default Adauga la Favorite (In contul carpati.org)
Cautare:

Calendar

Februarie 2025
LMMJVSD
12
3456789
10111213141516
17181920212223
2425262728

Martie 2025
LMMJVSD
12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31

Vremea
Varful Gutai
Muntii Oas-Gutai
#720  Inapoi  (1) ... 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 ... (36) Inainte

Trebuie sa te autentifici pentru a putea adauga un topic

Forum Trasee / Ture Starea zapezii pe vaile Bucegilor (720)

the.ingrid
the.ingrid

12-13 Decembrie

Valea Coltilor: in partea inferioara zapada era usor necompactata la suprafata. In partea superioara pe unele portiuni zapada nu are deloc rezistenta. Am depistat placi de vant. S-a si declasant o avalansa din patrimea superioara cu mult pulver, formand un puhoi de zapada. Am fost surprinsi de avalansa pe o portiune inclinata cu stanca descoperita. Partenerul de catarat a avut suficient timp de reactie pt a se feri. Consider ca portiunile supraincarcate s-au eliberat si in conditiile actuale zapada este prietenoasa.

Valea Malinului: Zapada destul de compacta, buna de coltari.

Valea Costilei: Sambata seara am vazut zapada adusa de avalansa, in dreptul refugiului.
De pe creasta Costila-Galbinele s-a auzit o huruitura din palnia superioara a vaii.

Luni, 14 decembrie 2015 - 16:14

macaz2006
macaz2006
Caraba

Am uitat sa specific, dar acum ca am vazut postarea lui rupi, hai sa scriu si eu. Si pe Valea Comorilor Branei fusese cursa zapada in portiunea superioara, venita din bazinul Comorilor de deasupra lui Raducu. Culoarul de avalansa ne-a insotit ultima treime a vaii. De pe versantii vaii nu era picata zapada, fiind in topire datorita temperaturilor pozitive din ultimile zile, dar nici nu reprezinta vreun pericol real, deoarece nu e multa zapada acumulata pe pereti

Marți, 8 decembrie 2015 - 16:14

rupi2003
rupi2003
Coarda

07.12.2015 Valea Alba (la deal si la vale).
Are zapada buna de coltari de ceva mai sus de La Verdeata pana aproape in platou.
Pe ici pe colo am mai intalnit in laterale crevase.
La Saritoarea Carnului se poate trece si pe stanga.
A curs zapada pe Albisoara Crucii, Albisoara Branei si Valcelul
Blidului Uriasilor.
In valcelul respectiv se poate intra direct si rapid, saritoarea
de la confluenta a fost acoperita (conul de avalansa are o crevasa). In schimb e un bombardament continuu cu bucatele de gheata.

Marți, 8 decembrie 2015 - 14:39

radmar
radmar
(admin)

Comentariile off-topic au fost inactivate.

Marți, 8 decembrie 2015 - 10:56

macaz2006
macaz2006
Caraba

5dec2015
Valea Comorile Branei
in partea de jos pe firul principal, saritorile doar pudrate cu zapada. Mai sus, la saritoarea surplombata, zapada cam 15 cm. Ocolit-o pe fata din stanga. Si mai sus, zapada creste in grosime, ajungand in preajma Braului Raducu de apx 50cm.
Acum partea interesanta:
- saritoarea ce da spre platou mai sus de Raducu e descoperita, pudrata cu zapada si poleita cu gheata. Nu am avut suficient curaj sa o ocolim pe fetele din stanga, unde zapada era cam nesigura.
- Braul lui Raducu are cam 50-80cm zapada moale, pudrata. Prezinta poduri. Am incercat sa il abordam pe la baza peretelui de stanca. Zapada e tare nesigura. Mi s-a parut iminenta producerea avalansei. Mers pe brau apx 20m, dupa care am renuntat. Sunt sigur ca o pateam daca taiam toata panta.
Am studiat cam doua ore o varianta de a iesi spre jepii mari sau spre platou. Nu am gasit nici una care sa ofere o catusi de vaga impresie de siguranta, asa ca ne-am intors pe unde am venit, pe firul vaii, incheind in acest fel o tura interminabila de 22 de ore.
Inca o data: Raducu e periculos!

Duminică, 6 decembrie 2015 - 23:38

rupi2003
rupi2003
Coarda

05.12.2015 Valea Seaca a Caraimanului (pana la intersectia cu Valea lui Zangur)
De la intrarea in vale din Poteca Vaii Seci pana la prima saritoare sunt pana la 10 cm de zapada, merge lejer fara coltari. Saritoarea respectiva e doar partial pudrata cu zapada.
Mai sus zapada incepe sa creasca si sa se mai intareasca.
Saritoarea mare este descoperita de la jumatate in sus; am vazut si urme ale unui grup care a ocolit-o pe stanga. De pe dreapta cad constant bucatele de gheata.
Deasupra am gasit o portiune de vreo 35 m doar cu zapada in talveg.
Saritoarea cu fereastra este umpluta partial si se ocoleste tot pe stanga.
In zona in care ne-am retras erau 25-30 cm zapada oarecum intarita.
Mesaj modificat de autor!

Duminică, 6 decembrie 2015 - 18:50

balerinudincarpati
balerinudinc..

Ieri, 31 octombrie, V Bucsoiului nu avea portiuni de gheata, iar portiunile de zapada inghetata (putine) se pot ocoli intradevar foarte usor. Nicaieri bolovanii nu erau alunecosi, ceea ce inseamna ca nu sunt probleme nici la urcarea saritorilor

Daca mi se permite si un sfat, atentie la pietrele care se desprind usor, sau pur si simplu la grohotisul care o ia la vale de sub picioare, deoarece poate pune in pericol viata eventualilor oameni din aval. Recomand mersul in grupuri mici si compacte pe aceasta vale.

Duminică, 1 noiembrie 2015 - 22:26

balerinudincarpati
balerinudinc..

ok ciprian. acum am o imagine mai clara.. ms

insa precautiile mele se refera si la faptul ca valea bucsoiului e putin mai dificila (mai abrupta) si ca sa spun inca o tampenie, va fi probabil mai frig (temp. negative toata ziua), deci "mai inghetat" (scuzati exprimarea)

Miercuri, 28 octombrie 2015 - 11:15

sciprian
sciprian

@balerinudincarpati: nu eram cu acel grup. Cand aparusera ei la Verdeata noi eram deja pe Carn. Era inghetat tot, insa doar pe unii bolovani era chestia aia alunecoasa. Mai era si o limba de zapada ceva mai jos de Carn dar nu era musai sa mergi pe ea. Orice ochi de apa am vazut era inghetat superficial. La cea mai usoara apasare se spargea pojghita de gheata.

Eu nu as cara cu mine coltari nici sa ma bati. Poate un piolet. Dar nu mai mult. Acum decizia va apartine.

Miercuri, 28 octombrie 2015 - 10:43

scufitul_rosu
scufitul_ros..
Caraba

Coltari?? Pioleti tehnici?!?? Bine ca n-am citit asta sambata trecuta, ca stateam in casa duminica Carpati.org

Miercuri, 28 octombrie 2015 - 10:15

balerinudincarpati
balerinudinc..

un prieten de-al meu, Mihai, care a fost cu voi crd.. oricum in aceeasi zi pe Alba pana la Cruce, mi-a zis ca a fost alunecos cam toata valea. Mixed feedback Carpati.org. Oricum, Ms Ciprian.

Miercuri, 28 octombrie 2015 - 09:57

sciprian
sciprian

Am urcat Alba pe 24.10.2015 si unele pietre erau acoperite cu un strat fin de ... ceva alunecos. Nu stiu cum sa ii spun ca polei nu era, gheata nici atat. Bruma? Habar nu am! Stiu doar ca aceste pietre erau ceva mai inchise la nuanta decat restul care erau uscate. In niciun caz nu as fi avut ce face cu piolet sau coltari.
Dar pentru amatorii de dry tooling, succes la carat Carpati.org

Miercuri, 28 octombrie 2015 - 09:22

balerinudincarpati
balerinudinc..

Am inteles. Ms de sfat.

Miercuri, 28 octombrie 2015 - 08:58

baumwolle
baumwolle
(admin)

Condițiile de acum nu impun doar folosirea coțarilor, ci și a pioleților tehnici, stăpânirea tehnicii de mixt fiind de la sine înțeleasă.

Miercuri, 28 octombrie 2015 - 07:24

balerinudincarpati
balerinudinc..

Ms bogdan. Si cu toate astea, acum crd ca principala pbma pe vaile din Bucegi a devenit gheata, nu zapada Sambata o sa merg pe Valea Bucsoiului cu mai multi si le-am zis sa-si cumpere coltari. Crd ca nu am gresit. Nu prea am experienta in sezonul asta si am zis ca e mai sigur asa. O sa va tin la curent cu starea vaii..

Marți, 27 octombrie 2015 - 23:52

bogdan.t
bogdan.t
Coarda

balerinudincarpati: putin probabil sa se topeasca... foarte putin probabil

Marți, 27 octombrie 2015 - 08:36

scufitul_rosu
scufitul_ros..
Caraba

25 oct 2015

Atentie pe Hornul Coamei:
- s-au format turturi pe peretele din stanga cum urci, si care ocazional mai cad in cap
- exista portiuni de stanca imbracata in gheata, cea din urma avand prostul obicei sa acopere prizele bune. Noi am facut numai partea superioara a hornului, care arata mult mai bine decat cea inferioara, insa chiar si asa au fost cateva pasaje cam chirurgicale, care au cerut o buna exploatare a bucatelelor de stanca neacoperite de gheata, in saritorile aflate imediat deasupra Braului Strungii. Odata ce hornul se largeste nu mai e problema.

In rest, stanca uscata, ascultatoare.

Pe Valea Coltilor a fost totul ok, au existat minuscule portiuni de gheata dar nimic care sa ne complice existenta. Trebuie doar sa casti ochii bine unde pui piciorul, ca e transparenta si nu intotdeauna evidenta.

Luni, 26 octombrie 2015 - 21:31

octaviandri31
octaviandri3..

Mai in fiecare an, rezista zapada pe Bucsoiului . In ceea ce priveste coltarii, acum doua saptamani eu am urcat fara si portiunile de zapada le-am ocolit pe stanga. E drept ca sunt cam ciudate, dar cu multa atentie si aderenta buna se pot trece. Si nu, sigur nu se poate topii toata. Din ce am vazut eu, are mai bine de 1m grosime Carpati.org.
Carari cu soare!

Miercuri, 21 octombrie 2015 - 11:45

balerinudincarpati
balerinudinc..

Imi cer scuze de intrebarea tampita.. dar este un an mai special de nu s-a topit zapada pe V. Bucsoiului? Inteleg ca este o vale nordica, dar totusi.. De ex. in canionul de sus al Malinului era topita complet acum o luna. Si intrebarea 2, la fel de tampita... exista sanse sa se topeasca anul asta si sa poata fi abordata fara coltari in conditii ok? Multumesc.

Miercuri, 21 octombrie 2015 - 11:22

scufitul_rosu
scufitul_ros..
Caraba

18 oct 2015 - Valea Bucsoiului

Desi ma asteptam ca valea sa fie fleasca, spre totala mea surprindere nu apa in stare lichida a fost cea care a ridicat probleme, ci zapada. Pentru aceia care se intreaba ce-am fumat inainte de-am vazut zapada (caci in weekend a fost soare si frumos), mentionez ca e vorba de cea de anul trecut!! Au fost vreo doua "banchize" din mal in mal care au ridicat unele probleme, zapada fiind tare ca piatra si deci indaratnica atunci cand venea vorba de schitat urme - m-am lasat pagubas cu celeritate - si nici ocolirea pe versanti nu-i chiar draguta.

Revin cu vesti la prima zapada ne-reportata Carpati.org

Marți, 20 octombrie 2015 - 11:35

Afisari: 99,000

#720  Inapoi  (1) ... 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 ... (36) Inainte

Adauga un mesaj in topic

Trebuie sa te autentifici pentru a putea adauga un mesaj

0,8854 secunde

Deblocari usi Bucuresti | GetaMap.org | Maps from all over the world | ro | fr | es | de | Calculator distante
ViewWeather.com - A new way to view the weather | nl.ViewWeather.com | sv.ViewWeather.com
Regulament carpati.org
© copyright (2004 - 2025) www.carpati.org