Multumesc mult de ajutor, nu pare chiar neglijabila pata din poza, dar pe de alta parte pana in weekend vor fi trecut 3 saptamani de canicula de la poza. Daca nu are altcineva detalii mai recente vom vedea daca se poate ocoli pe dreapta.
Pe 17 iulie se mai vedea un ciot de zapada la confluenta Mortului cu Hornuile Vaii Seci (vazut din varful Picatura). Uite o poza de atunci https://drive.google.com/file/d/1isMoPHQPeauafdOljMkJnA2Vvq91H80O/view?usp=sharing
Valea Coștilei mai are puțină zăpada și din traversarea spre V. Gălbenelelor părea că se poate ocoli fără mai bătăi de cap.
Pe valea Gălbenelelor încă mai e zăpadă mai sus de intrarea în vale, acoperită cu pământ și mult grohotiș. Pe drepta zăpezii se vede un pod. O echipă și-a încercat norocul sâmbătă pe porțiunea cu zăpadă și s-a întors înapoi. Oricum, zona respectivă va fi foarte murdară în continuare.
Din păcate trecerea spre Secundar a fost serios degradată de viitura de anul trecut, trebuie abordată ceva mai jos decât eram obișnuit.
Valea Coștilei are zăpadă serioasă până la confluența firelor superioare (Vâlcelul Lespezilor - Vâlcelul de Sub Perete). Mai e de așteptat pentru o parcurgere pe uscat.
Bună ziua tuturor. M-ar interesa condițiile din văile Coștilei relativ la stratul de zăpadă (lipsă), să zicem maxim 10-14 zile în urmă. Nu aș vrea să fac nici rafting, mi-e dor de stânca uscată. Mulțumesc anticipat.
Nu știu la care parte te referi, dar îți spun ce am văzut noi.
Brâul Mare al Morarului:
-spre Cerb e uscat ca în palme, un pic răvășit pământul în unele zone;
-spre Morar văile au zăpadă, în rest cam uscat.
Pe Brâna Acelor am văzut ceva petece albe pe nord. În jurnal sunt câteva poze din Brâul de Mijloc, de vrei să-ți faci o idee.
Mesaj modificat de autor!
Valea Bucsoiului - zapada continua si putin umeda la suprafata. Prima saritoare si saritoarea mare care se depaseste vara pe scocul pamantos din stanga sunt descoperite aproximativ 1.5 m, in rest saritorile sunt acoperite integral.
Valcelul Curmaturii Bucsoiului (firul din dreapta in coborare) - zapada continua si compacta, se coboara cu fata la panta.
Valea Morarului de la confluenta cu Valcelul Curmaturii Bucsoiului - zapada continua si multe avalanse curse. Canionul este acoperit si plin de noroi si pietre aduse de catre avalanse.
Valea Gălbinele (fir principal): din zona Hotelului, se poate parcurge integral pe zăpadă; sub Vâlcelul Florilor de Colț întreaga vale este plină de urmele prăbușirii unor blocuri considerabile de stâncă din Creasta Coștila-Gălbinele, din apropierea rupturii din 2008. Odată cu topirea zăpezii, este posibil ca zona inferioară a firului principal la VG să sufere reconfigurări;
Valea Albă: încă valabile observațiile lui Andras. Se parcurge integral pe zăpadă, din platou și până la Verdeață; imediat sub Săritoarea Cârnului, pe partea dreaptă în sensul de coborâre, este o ruptură în stratul de zăpadă, care probabil se va mări odată cu venirea verii.
21.05.2021 - Valea Malaiesti: lume multa Zapada compacta de la terasa superioara, Hornul Mare avea zapada tare, pe suprafata topita. Dat fiind ca erau urme adanci se putea si fara coltari, dar e mai bine cu. Lucru dovedit cand la coborare cineva in spatele nostru a luat la vale 20-30m, fara urmari grave, fiindca s-a oprit cumva inainte de peretele lateral. Hornul Mic are o cornisa uriasa, dar se pare ca e stabila. Un grup a urcat acolo si spuneau ca zapada e buna de coltari.
Din ce am vazut aici: Valea Caprelor e acoperit, Valea Pietrelor: sartitoarea din partea inferioara (la intrarea din terasa) e descoperita, firul din dreapta parea complet acoperita, firul din mijloc are multe portiuni cu stanca descoperita iar cel din stanga de sub peretele Bucsioului mi se pare ca are o saritoare descoperita.
Din sus se vedea numai partea superioara a V. Morarului, inca cu zapada.
Pe platou intre Malaiesti si Omu curg parauri, totul se topeste rapid.
21.05.2022
Valea Comorilor de Mijloc - zapada densa dar nu inghetata, acoperita de noroi si pietre, de la 100m deasupra intrarii. Saritoarea cu bustean si coarda descoperita si uda.
Aceeasi zapada si pe Seaca dintre Clai, in portiunea de mijloc (noi am traversat din Braul Subtire in Braul Inflorit pe ea).
Valcelul Claii Mici are o limba discontinua de zapada, fix cat sa nu mearga bine nici cu nici fara coltari. Limbi similare pe toate valcelele traversate de Braul lui Raducu pana in Jepii Mici.
V. Galbenele: văzută pe FB pe grupul Costilari. Zapada faina cu pietriș deasupra. Pe scurt: ATENTIE cad pietre!
Cornel Sain: "O noua prabusire in CCG.Am vazut joi urma noua iar astazi a confirmat si Iulian Bogatu(foto ii apartine lui Iulian).Resturile mari de langa ruptura veche au luat.o si ele la vale.Atentie in perioada urmatoare pe vale si in CCG.Urmeaza nenumarate pietre o vor la vale."
Sergiu Frusinoiu: "Nici acum nu s-a desprins tot, a ramas un tavan imens si sub blocul desprins e retea de fisuri zdravana. O bucata din blocul desprins a cazut si a lovit un bolovan imens de mai jos de traversarea spre v. Costilei, dislocandu-l. Totul a luat-o la vale pe valcelul florilor de colt. Cred ca a fost un mare spectacol."
Vineri, 19 august 2022 - 18:26