16.04.2016
Am ajuns azi la confluenta valea Malinului - valea Coltilor.
Zapada era umezita la suprafata, dar nu intra prea mult cantul bocancului. Cred ca se putea urca si fara coltari. Mai sus pe Coltilor se vedeau 5 zone unde zapada era intrerupta de stanca mai mult de 2m.
Pe Malin s-a dus zapada pe stanga bolovanului, se depaseste pe la cablu.
Duminica am urcat pe Comorile Branei, pana la 1700m nu este nici o saritoare acoperita. Toate sunt pudrate cu zapada. Din cate stiu sunt doua saritori mari pe vale, prima este descoperita si a fost ocolita pe dreapta. A doua este acoperita.
De la 1700m, pana la iesirea din valea, toate saritorile sunt acoperite. Stratul este semi-inghetat pe mici portiuni, se intra si pana la genunchi in anumite locuri. Zonele batute de soare prezinta zapada moale.
Am coborat pe Urlatoarea Mica, stratul este continuu pana aproape de zona unde se intra in Jepii Mari. Chiar inainte de traversarea am intalnit o saritoare mare descoperita. Am facut rapel la o radacina de copac.
Nici pe Comorile Branei si nici pe Urlatoarea Mica nu a fost risc de avalansa. Exista mici cornise la iesirea din Comori, situatia se poate schimba in functie de precipitatii.
Am coborat spre seara prin Valea Alba. Stratul din vale nu este uniform. Sunt portiuni complet inghetate, portiuni cu mici placi, bucati cu o crusta de 10-15 cm la suprafata care se rupe, chiar si mici acumulari de zapada proaspata.
Per ansamblu nu parea sa fie pericol iminent de avalansa. Sunt cateva urme de scurgeri, zone cu bulgari. Crapaturi, rimaie nu sunt inca. Startul este continu, inclusiv la Carn.
Comorile Claii - De la intrarea din Jepii Mari si pana la prima bifurcatie (Comorile Branei) stanca e pudrata.Probabil se va topi repede. Saritorile din zona inferioara prezinta zone ude dar si gheata pe sub care siroieste apa. Comorile de Mijloc prezinta strat continuu de zapada intarita. Comorile Claii, alterneaza portiuni cu zapada intarita cu stanca pana in Raducu.
Pe Valea Malinului se poate urca pe stanga saritorii cu cablu. La 100m mai sus apar bulgarii de avalanse. Am dat si de pulver si de limbi de zapada veche. Poiana Lespezi e alba in intregime; are la suprafata o placa de vant de 10cm grosime si sub ea zahar. Inainte de canion am intalnit 2 schiori care ne-au spus ca e ok la deal daca o tinem pe dreapta. Mai mergeai si la varfuri, iti mai intra si tot bocancul. Aproape de iesire am mers pe centru vreo 15 m si am auzit un trosnet. Am iesit repede in lateral, am coborat la colegi si am facut cale intoarsa. Am fi putut iesi pe platou pe iarba si stanca prin dreapta, dar riscam sa gasim placi si in partea superioara a Vaii Albe, pe unde intentionam sa coboram la inceputul turei.
@svi, de la confluenta cu Priponul, pe poteca, nu. Pe fir nu m-am bagat dar nici acolo nu mai e prea mult de coborat. Este extrem de putina zapada. In dreptul Vaii Caprelor, jos in Cerb, anii trecuti era un con de avalansa cat un munte. Acum e o gaura cu iarba, la propriu Nici Priponul nu l-am coborat integral pe schiuri; lipsa zapada sau firul mai ingust de 1.70m cat au schiurile mele.
Pe Pripon alterneaza zapada tare cu zapada moale din acumularile datorate vantului. E de coltari si de canturi ascutite. Pe Cerb, poteca marcata are gheata, ceea ce face inaintarea sa fie ingreunata.
Daca o tii pe zapada veche, valea e lemn. Intra coltii si atat, si in general tin excelent, astfel incat cineva cu bocanci/coltari/gambe ca lumea o poate parcurge in marea majoritate odihnind toti coltii in afara de frontali.
Saritoarea Carnului are o ditamai autostrada prin stanga; n-am testat-o personal (noi am hotarat sa o luam prin dreapta pana la urma, si am ramas cu regretul...) dar arata tare bine.
Atentie la bombardamentul de bucati de gheata/pietre care vine din Valcelul Blidului.
Ninsoarea de ieri si de azi noapte nu pare sa fi avut mare forta; in partea de jos a vaii ce s-a pus este insignifiant, doar de la a doua saritoare in sus (mereu uit cum se numeste) incepe stratul superficial sa capete consistenta, piciorul intrand pe alocuri pana la glezna. Dar tot asa, alternand cu strat vechi lucios descoperit.
Pe platou zapada umezita, care face un bulgare imens si enervant sub coltari. Asta daca ti-e lene sa ti-i scoti (evident, nu-i cazul meu, am eu un prieten care... )
In data de 14.02.2016 pe valea Malinului zapada a plecat cu un grup de 3 persoane, undeva de la inaltimea de 2100 m. Ei au declansat avalansa. Toti au scapat teferi, dar conditiile de zapada sunt clar periculoase!
Cu o saptamana unainte (07.02.2016) am urcat pe Valea Bujorului si am coborat pe Valea Morarului. Chiar daca jos nu este zapada si in apropierea platoului zapada este tare ca piatra, in sectiunile de mijloc sunt mari depozite de zapada instabila. Cu ninsorile din zilele trecute nu recomand! Eu as zice maidegraba un risc de 4, chiar spre 5 in unele locuri.
Pe 14 Februarie in Bucegi, pe valea Coltilor si Malinului era pericol mare de avalansa. In zona de mijoc/sus a vailor era foarte multa zapada (in special transportata aici de vant), formand placi mari de care nu se putea trece fara ca zapada (multa) sa o ia la vale. Probabil si pe alte vai situatia era asemanatoare, mai ales ca, pe vai, chiar si in zonele ferite de vant era, sub crusta de deasupra, un strat de vreo 25 de cm de zapada foarte moale.
Am coborat astazi pe Alba. Zapada ok, se poate urca/cobora cu coltari fara probleme. Iesirea spre platou cu strat subtire, insa nu pune probleme.
Albisoara Gemenelor cu primele saritori acoperite partial insa abordabile cu doi pioleti. Saritoarea de deasupra Braului Hornurilor si hornurile finale descoperite, doar cu un strat infim de zapada pulver.
30.01.2016
Putina zapada pe Valea Malinului, mai ales in partea inferioara. Saritoarea de jos, cu cablu era in mare parte descoperita.
Zapada stabila si destul de tasata la suprafata.
Alterna suprafata inghetata in care intra doar coltii cu portiuni unde spargeam placa si ne afundam pana la jumatatea gambei (fara risc de avalansa intrucat sub placa era destul de inchegata zapada).
Vaile care se parcurg direct din Schiel au zapada putina (Comorile) sau deloc (Seaca dintre Clai) in portiunea inferioara.
Comorile Claii / de mijloc : prima saritoare dupa ramificatia cu Comorile Branei este abia pudrata iar diedrul prin care se urca vara este tapetat cu gheata si nu se poate ramona.
Comorile Branei : zapada are 15 cm jos si 40 cm in Braul lui Raducu, moale dar stabila. Saritoarea mare are peretii inghetati dar se poate ocoli prin stanga (urcare). Intre saritoarea mare si brau, inca doua saritori acoperite doar partial.
Braul lui Raducu : fetele nordice, nevazute de soare, au zapada moale si mare sau gheata pe langa copaci. Fetele sudice au mici zone de iarba alternand cu zapada de 5-10 cm ce aluneca pe iarba uscata de dedesubt.
Schiel : zapada nu prea mare, poteca fara gheata si cu urme bune pe traseul de vara.
24.01.2016
Starea zapezii in Caraiman si Costila - vedere de pe Coama Lunga:
https://picasaweb.google.com/106083248741016880756/Reset#6243426716370874546
Vanturisul s-a aratat frumos ca in orice iarna, dar putin mai geros. Zapada ce nu trecea de glezne decat in unele gropi si inspre iesirea din vale, iar in platou era inghetata si putina, neprezentand risc de avalansa. Putine saritori aveau gheata care se putea ocoli, in rest zapada se dadea jos de pe bolovani si rareori era de folos.
Am profitat de urmele unei echipe din Floare de Colt Bucuresti care a mers pe 23 ianuarie. Acum pana la urmatoarea ninsoare, va puteti bucure de o trecere mai usurica prin aceasta frumoasa vale.
Daca aveti nevoie de poze, va pot sta la dispozitie!
10.01.2015
Acelasi traseu ca in postarea anterioara, alte conditii. Pulverul s-a facut fleasca la suprafata datorita temperaturii ridicate si a ploii. Zapada se aduna repede sub coltari.
Cat despre angajamentul de pe portiunea din Braul lui Raducu dintre vaile respective a intrat si el la apa.
Vâlcelul Clăii Mici: în jumătatea inferioară săritorile sunt descoperite, parțial acoperite de gheață, parțial cu zăpadă pulver. Jumătatea superioară este acoperită complet, zăpada este pulver, cu unele petice de zăpadă tare.
Valea Seacă dintre Clăi: jumătatea superioară este acoperită complet, zăpada este mare, pulver; se coboară fără dificultăți. În jumătatea inferioară săritorile sunt descoperite, parțial cu gheață, dar în cea mai mare parte cu zăpadă pulver. Se coboară în rapel.
Brâul lui Răducu între văile sus menționate: zăpadă pulver, pe alocuri adâncă până la genunchi. Zăpada nu a pus probleme de stabilitate, dar zona este expusă și traversarea este de mare angajament. Atenție în această zonă!
Am ajuns azi la confluenta valea Malinului - valea Coltilor.
Zapada era umezita la suprafata, dar nu intra prea mult cantul bocancului. Cred ca se putea urca si fara coltari. Mai sus pe Coltilor se vedeau 5 zone unde zapada era intrerupta de stanca mai mult de 2m.
Pe Malin s-a dus zapada pe stanga bolovanului, se depaseste pe la cablu.
Sâmbătă, 16 aprilie 2016 - 19:46